Svet
5291 ogledov

Župniki se cvetni nedelji niso odpovedali, tudi incident

Cerkev Epa
Kristjani so v nedeljo obeleževali cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredne priprave na veliko noč, ki bo v nedeljo. Nekateri župniki tudi v času okužb s SARS-cov-2 nikakor niso želeli izpustiti stika z verniki.

Tradicionalno na cvetno nedeljo po cerkvah potekajo blagoslovi zelenja, česar pa letos zaradi epidemije koronavirusa ni bilo. Vsi velikonočni obredi pri nas so potekali brez fizične navzočnosti vernikov.

Cerkev Svet Uradno: letos velika noč brez ljudi

Papež Frančišek je v nedeljo v vatikanski baziliki Sv. Petra, v kateri ni bilo vernikov, blagoslovil palmove in oljčne vejice, daroval je tudi mašo, ob polnoči pa se je v Katoliški cerkvi začel t. i. veliki teden, ki bo vrhunec dosegel z velikonočnim tridnevjem in samo veliko nočjo.

Župnik Svet Župnik med mašo vklopil video filtre in čez noč zaslovel

Župnik pred vernike kar v poltovornjaku | Avtor: Facebook Facebook

Na zanimivo zamisel pa je prišel hrvaški župnik Stjepan Šoštarić iz Međimurske županije, ki se je usedel kar v zadnji del poltovornjaka in se popeljal od Belice do Gardinovca, kjer so ga ob cesti za ograjami svojih hiš čakali verniki z oljčnimi vejami in drugim zelenjem, ki so ga spletli v butare.

"Duhovnik" se je očitno naslajal nad izpovedmi napak drugih. Ljudje pri obhajilu Svet Okužen duhovnik: Rokoval se je vsaj s 500 verniki

Slovenski škofje so bogoslužje cvetne nedelje obhajali v svojih stolnicah, prav tako brez navzočnosti vernikov. Ti so lahko mašo spremljali ob 10. uri na 2. programu TV Slovenija. Daroval jo je mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

velika noč Slovenija Cerkev: Velikonočni obredi bodo potekali tako

Župnik pred vernike kar v poltovornjaku | Avtor: Facebook Facebook

Hrvaški mediji poročajo, da je prišlo v Dalmaciji tudi do incidenta, saj je župnik iz Splita don Josip Delaš vernike pozval, naj pridejo na blagoslov v cerkev. In so tudi prišli, vendar pa so jih tam pričakali policisti, ki so množico usmerili nazaj domov. To so potrdili tudi na policiji v Splitu. Župnik je za hrvaški Večernji list pojasnil, da meni, da je cvetna nedelja tako velik praznik, da bi morali biti verniki navzoči v cerkvi. Dejal je, da je cerkev tako velika, da bi lahko ljudje sedeli na primerni oddaljenosti dveh metrov kakor veleva njihov nacionalni center za Civilno zaščito.
 

Komentarjev 4
  • janez083 07:44 07.april 2020.

    Dragi bralci ... pozivamo vas, berite raje hrvaške online časopise, mi tako ali tako samo prepisujemo ... tam isto zadevo preberete 2 dni prej ...

  • pancsorpwing 15:02 06.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • srecko53 09:53 06.april 2020.

    vedeti da je nevaren ker je prišel s kužnega območja...