Trajnostno
557 ogledov

Božična pravljica v Radovljici, obiščite jo podnevi

Radovljica Profimedia
Projekt ima tudi okoljsko noto.

V Radovljici že nekaj let pri decembrski okrasitvi prisegajo na naravne materiale in ročno delo, letos pa so se odločili še za poslikave oken. Tako drugim slovenskim mestom ne konkurirajo po praznični osvetlitvi, temveč obiskovalce privabljajo s posebnostmi.          

"Pri okrasitvi mesta se že nekaj časa vračamo k tradiciji pletenja iz smrečja in vrbja, saj smo imeli v Radovljici nekoč močno pletarsko tradicijo," je pojasnila direktorica javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica Kaja Beton. Tudi letos vhod v mesto krasi velik božični venec, ki je delo floristke Sabine Šegula. Izdelki iz vrbja in venčki v mestu pa so skupno delo pletarke Tanje Legat ter Natalije Černe, ki vodi projekt decembrske okrasitve mestnega jedra.

Letos so naredili še korak več k pristni okrasitvi mesta v prazničnem času in k sodelovanju povabili akademsko slikarko Meto Šolar, ki je 12 oken na sedmih stavbah v starem mestnem jedru poslikala z belo kredno barvo. Tako je nastala galerija na prostem, ki ni vidna le v temi po prižigu luči temveč tudi čez dan.

"Poudariti želimo rokodelstvo in pristnost, hkrati pa ponuditi nekaj malo drugačnega. Ne štejemo več lučk in na tem področju morda nismo najmočnejši, ustvarjamo pa drugačne zgodbe," je dejala Beton. Po njenih besedah je Radovljica znana kot mesto bogate kulturne dediščine, ki jo na ta način še dodatno izpostavljajo.

Poslikave se pojavljajo tako na oknih zasebnih stanovanj kot na oknih ponudnikov različnih storitev. Tako so v projektu ob podpori lastnikov in uporabnikov stavb povezali ponudnike storitev in domačine, ki so odstopili okna za poslikavo. Hkrati ima projekt tudi okoljsko noto, saj so uporabili le barvo, ki se enostavno obriše in ne pušča sledi.

Poslikav na okna v Radovljici še niso imeli, prav tako ne poznajo nobenega primera drugod na Gorenjskem ali v Sloveniji, da bi na ta način okrasili mesto jedro. "Tako se nam to zdi kot nekaj povsem novega, drugačnega. Tokrat smo to naredili v prazničnem decembru, je pa to morda tudi ideja za celoletno galerijo na mestnih oknih," je povedala Beton.

Glede na pozitivne odzive tako domačinov kot obiskovalcev bodo v prihodnjih letih projekt verjetno nadaljevali, ga dopolnjevali in morda tudi spreminjali motive. V letošnjem decembru so okna na Linhartovem trgu začasno postala slike s prizori predvsem zimske krajine s prazničnimi elementi, ponekod pa so motivi prilagojeni dejavnosti, ki se odvija v hiši.

 

Za poslikave je poskrbela domača ustvarjalka. Kot je pojasnila, ji je bil izziv slikati na okna oziroma steklo, kjer je slika zrcalna. Vesela je, da je na ta način nastala galerija slik, ki jih lahko vidijo vsi, ne le tisti, ki zahajajo v galerije. Posebno je tudi to, da gre za minljivo umetnost, saj bodo poslikave januarja, ko bodo okna oprali, izginile.

Rakitna čudovito Popotnik Ta prekrasna pravljica vas pričaka nedaleč od prestolnice Krnica pri nas Popotnik To je zagotovo najbolj pravljičen izlet v naravi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.