Trajnostno
43 ogledov

Nevladniki opozarjajo na nejasnost in nepreglednost procesa

logotip Plan B Facebook
V nevladnih organizacijah mreže Plan B za Slovenijo nasprotujejo sprejemu resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, ki jo je v javno obravnavo poslala vlada.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost opozorili v nevladnih organizacijah, aktualna vlada kljub koalicijskim obljubam o transparentnosti, odgovornem odločanju in referendumu, na katerem naj se kot družba odločili, ali si v Sloveniji želimo nadaljnje rabe jedrske energije ali ne, zavzeto tlakuje pot drugemu bloku jedrske elektrarne Krško (Jek 2).

Resolucija o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, ki je trenutno v javni razpravi in predvideva dva jedrska reaktorja skupne moči 2400 megavatov ter še nekaj modularnih reaktorjev, je bila po informacijah nevladnikov pripravljena "v zaprtem krogu ljudi, ki so del kabineta predsednika vlade, in sicer pod taktirko državnega sekretarja Danijela Levičarja".

Bojazen, da bo šlo za "pregrešno drag projekt"

V luči tega ocenjujejo, da trenutni potek dogodkov nakazuje na ponovitev zgodbe projektov izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in lakirnice Magna. "Lobisti projekta mimo volje in vednosti javnosti preko vlade oz. posebnega državnega sekretarja, ki je zadolžen samo za projekt Jek 2, sprejemajo potrebne politične dokumente za gradnjo novega jedrskega reaktorja oz. dveh. Preden oz. če sploh bo do besede prišla javnost, pa bo projekt že tako daleč, da bo na mizi znova argument, da se ga ne da več ustaviti," so navedli.

Ob tem so opozorili tudi na "bojazen pregrešno dragega projekta, v katerem izginjajo milijoni ali celo milijarde" ter na visoko ceno, ki bi jo na koncu plačali prebivalci Slovenije oz. v obliki višjih zneskov za električno energijo na položnicah.

"Verjetnost podražitve elektrike je pri Jek 2 še toliko večja kot v primeru Teš 6, saj je v igri najmanj 17 milijard evrov, kar je več kot desetkrat več denarja. Pričakovati je, da se bo ta številka še bistveno povečala. Izkušnje z gradnjo novih jedrskih reaktorjev iz tujine namreč kažejo, da se cena projekta tekom realizacije pogosto vsaj podvoji," so zapisale nevladne organizacije v mreži Plan B za Slovenijo.

Trajnostne alternative in razpršeno lastništvo

Po navedbah nevladnikov vlada in tudi predsednica države "tiščita v klub držav, ki promovirajo jedrsko energijo", s čimer obračata hrbet resnično trajnostni alternativi, ki jo predstavljajo obnovljivi viri energije. Z njimi bi lahko energija prešla v roke državljanov, z razpršenim lastništvom pa bi lahko "naredili konec tudi prelivanju dobičkov v žepe lobistov in investitorjev".

Odziv na resolucijo o miroljubni rabi jedrske energije so pripravili v okoljskih organizacijah Greenpeace Slovenija, PIC-Pravnem centru za varstvo človekovih pravic in okolja, Umanoteri in Focusu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.