Trajnostno
175137 ogledov

Prižgali zeleno luč: vsi bomo morali prenoviti hiše in bloke

Gradnja hiše Profimedia
Čakajo nas obsežne prenove, direktiva pa predvideva tudi izboljšanje energijske učinkovitosti vseh stavb, tudi stanovanjskih, pred prodajo, večjo obnovo in oddajanjem v najem.

Svet EU je v petek reviziji direktive o energetski učinkovitosti stavb, katere namen je zmanjšati porabo energije in izpuste toplogrednih plinov v stavbnem sektorju, prižgal dokončno zeleno luč. Vse nove stavbe bodo morale biti brezemisijske od leta 2030, tiste v javni lasti pa že od 2028. Članice so sprejele še direktivo o industrijskih izpustih.

Kot smo že obsežno napovedali v Žurnalovi rubriki Pod streho, nas čakajo obsežne prenove, direktiva pa predvideva tudi izboljšanje energijske učinkovitosti vseh stavb, tudi stanovanjskih, pred prodajo, večjo obnovo in oddajanjem v najem. Več lahko preberete v spodnjih člankih:

obnova hiša stanovanje Potrjeno Pod streho Nova zakonodaja: Vsi bomo morali prenoviti hiše in bloke hiša Uradno Pod streho Ne piše se nam dobro, v Bruslju zaostrili pogoje za prodajo hiš

Spremembe do 2030

Za stanovanjske stavbe bodo morale članice sprejeti ukrepe za zmanjšanje povprečne porabe primarne energije za vsaj 16 odstotkov do leta 2030 in za najmanj od 20 do 22 odstotkov do leta 2035.

V skladu z novo direktivo o energetski učinkovitosti stavb bodo morale države članice do leta 2030 obnoviti 16 odstotkov, do leta 2033 pa 26 odstotkov energetsko najmanj učinkovitih nestanovanjskih stavb.

Države morajo tudi sprejeti ukrepe za razogljičenje ogrevalnih sistemov in postopno opuščanje fosilnih goriv pri ogrevanju in hlajenju. Cilj je, da bi do leta 2040 popolnoma opustili kotle na fosilna goriva.

Cilj pravil, ki jih morajo članice v svojo zakonodajo prenesti v dveh letih, je, da bi bil celoten stavbeni sektor do leta 2050 brez izpustov toplogrednih plinov.

Iz novih pravil je mogoče izvzeti kmetijske stavbe in stavbe kulturne dediščine, države članice pa se lahko odločijo, da bodo izvzele tudi stavbe, ki so zaščitene zaradi posebnega arhitekturnega ali zgodovinskega pomena, začasne stavbe ter cerkve in bogoslužna mesta.

Tudi kazni za kršitelje

Države članice pa so danes dokončno potrdile tudi posodobljeno direktivo o zmanjšanju industrijskih izpustov. Po novem bodo ta pravila veljala tudi za intenzivno kmetijsko rejo, kot so piščančje in prašičje farme. Uvedena bodo postopno, za največje rejce bodo začela veljati leta 2030.

V direktivo bo prav tako vključeno industrijsko izkopavanje rud, kot so železo, baker, zlato, nikelj in platina, Evropska komisija pa bo morda pozneje vključila še izkopavanje industrijskih mineralov. Dodali so tudi proizvodnjo baterij.

Vsaka država članica EU bo odgovorna za izdajanje dovoljenj podjetjem, ki jih pravila zadevajo, in sicer bodo podjetja dovoljenje dobila, če bodo dokazala, da izpolnjujejo ustrezne pogoje. Izdajanje bo enostavnejše, od leta 2035 bodo morale izdajati elektronska dovoljenja.

Dogovor vključuje tudi kazni za kršitelje, ki so zasnovane glede na težo kršitve in bodo za največje prekrške znašale vsaj tri odstotke letnih prihodkov, ki jih podjetje ustvari v EU.

Članice bodo imele za prenos novih pravil v nacionalno zakonodajo 22 mesecev časa.

Komentarjev 30
  • Avatar lopov
    lopov 16:26 16.april 2024.

    FUCK OFF Bruselj

  • bojan88 09:26 14.april 2024.

    Super. Ker je vsa Slovenska Istra spomeniško zaščitena, za nas to ne velja... enako ne velja za Kras in Severno Primorsko... slikajte se

  • matermila 12:25 13.april 2024.

    Nikjer ne piše na koga naj se obrnem za denar, potreben za sanacijo. Stricem v Bruslju ni problem, ko vlečejo po 25+ tisoč €/mesec, mi z slovenskimi plačami in pokojninami pa moramo biti kar dobri ekonomisti, da pridemo skozi mesec.