Trajnostno
790 ogledov

Šest milijonov evrov za okolju prijaznejše prevoze

promet avtocesta vožnja dež Saša Despot
S tem ukrepom želi Slovenija zmanjšati izpuste toplogrednih plinov v prometu.

Operater trga z elektriko Borzen je danes v uradnem listu objavil javni poziv za spodbujanje okolju prijaznejšega tovornega prevoza v cestnem prometu. Iz sklada za podnebne spremembe ima za ta namen na voljo šest milijonov evrov. Na ta način želi Slovenija zmanjšati izpuste toplogrednih plinov v prometu.

Kdo je upravičen do sredstev?

Upravičenci do prejema nepovratne finančne spodbude so imetniki licenc za opravljanje prevozov v cestnem prometu, to so podjetja in samostojni podjetniki, poleg njih pa tudi sile za zaščito, reševanje in pomoč oziroma javne službe za zaščito, reševanje in pomoč.

V okviru poziva je za sofinanciranje nakupa ali predelave tovornih vozil in avtobusov na sintetični plin in biometan ter s pogonom na elektriko ali vodik za opravljanje prevozov v cestnem prometu na voljo 150.000 evrov. Rok za oddajo vlog je 30. oktober, upravičenec pa lahko prejme največ 15.000 evrov na posamezno vozilo.

Scania električni avtobus | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Za subvencioniranje stroškov nadgradnje tovornih vozil z aerodinamičnimi deli za zmanjšanje zračnega upora pa je na voljo 5,85 milijona evrov. Rok za oddajo vlog je v tem primeru 6. maj, najvišji znesek prejete subvencije, ki predstavlja državno pomoč, pa lahko znaša 4000 evrov na vozilo.

Namen poziva je povečati okoljsko učinkovitost cestnega prometa tovornih vozil in avtobusov ter zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida v cestnem prometu, pravijo v družbi Borzen. Pogodbo o spodbujanju okolju prijaznejšega tovornega prevozništva v cestnem prometu so z infrastrukturnim in okoljskim ministrstvom podpisali aprila 2022.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • atamama 20:47 01.marec 2024.

    Kaj ne bodo politiki nehali kanalizirati denar od revežev k bogatašem? Kaj si bodo še izmislili, da bodo jim dajali denar? Koliko ljudi lahko kupi avto do 5 jurjev in koliko za 30? Ampak pri EV tisti, ki nima jurja ...prikaži več za avto vplačuje subvecijo tistemu za 30. In tu enako. Šofer na minimalcu, subvencije za vozila in povečanje cen prevozov. Nekaj ne štima, pa PV ve za to?