Trajnostno
1939 ogledov

Tako ste lahko ekološki pa zraven še nekaj zaslužite

mobilni telefon Profimedia
Pomlad je čas čistilnih in olepševalnih akcij, ko lahko tudi kot posamezniki prispevamo k čistejšemu okolju.

Vse večja gora e-odpadkov in odpadnih baterij je vprašanje, ki vzbuja vse večjo skrb. Ti odpadki vsebujejo nevarne snovi in povzročajo resno onesnaževanje okolja in skrb za zdravje, če z njimi ne upravljamo trajnostno. Poleg tega vsak izdelek, ki ni oddan na pravo mesto ali v ponovno uporabo, predstavlja zapravljeno priložnost in izgubljene naravne vire – redke materiale, ki so potrebni za izdelavo novih aparatov in baterij.

električna naprava Slovenija Trajnostno Poznate ta trik za odpadne električne naprave?

Žal se še prevečkrat zgodi, da stare mobilne telefone in tablice hranimo doma, čeprav z leti izgubijo svojo uporabnost. S tem razlogom so pri družbah ZEOS in Janus Trade v sklopu evropskega projekta Life ECOSWEEEE pripravili zbiralno akcijo "Ta starim je odzvonilo". Z akcijo pozivajo vse, ki doma hranijo odslužene mobilne naprave ali tablice, naj jih pošljejo in s tem prispevajo k ohranitvi okolja. Delujoče naprave bodo odkupili in bodo še v uporabi, nedelujoče pa bodo oddali v reciklažo.

"Z oddajo še delujočih naprav lahko tudi nekaj zaslužite, z nedelujočimi in res starimi napravami pa poskrbite za ustrezno recikliranje in s tem zagotovite vsaj drobec redkih materialov, ki so potrebni za izdelavo novih naprav. Vsi zbrani aparati bodo dobili novo življenje, bodisi v ponovni uporabi bodisi v reciklaži," akcijo opisujejo organizatorji.

mobilni telefon | Avtor: Profimedia Profimedia
Ta poteka od 20. marca do 20. julija 2024 in je odprta za vse. Kot pojasnjujejo na spletni strani, je treba pred oddajo iz naprave odstraniti morebitni SIM in spominsko kartico, jo ponastaviti v tovarniške nastavitve in izbrisati vsebine, nato pa jo po pošti poslati na naslov družbe Janus Trade. Tam bodo naprave pregledali in za delujoče nakazali odkupnino, v vsakem primeru pa bodo pošiljatelji dobili povrnjene stroške poštnega pošiljanja.

trgovina, nakupovanje, voziček, šoping Slovenija Trajnostno Tretjina kupcev ne ve, da lahko vrača steklenice

Odkupno ceno stare naprave bo določil partner, in sicer glede na stanje, v katerem je naprava na dan prejema, in njeno delovanje oz. okvaro. Na višino odkupne cene vpliva tudi starost mobilne naprave, torej model naprave, glede na cenovni razred, po katerem je bila nekoč v prodaji, še navajajo v pravilih akcije. Vse informacije o tem, kako lahko sodelujete, se nahajajo TU.

mobilni telefon | Avtor: Profimedia Profimedia
Kako lahko oddate svoje naprave v sklopu akcije, pa si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.


dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • zdrej 09:26 11.april 2024.

    Všeč mi je taka akcija/odnos.

Sorodne novice