Uporabno
1012 ogledov

Božič malo drugače

Božičkov vlak Saša Despot
Čeprav bo zaradi epidemioloških ukrepov božično dogajanje letos okrnjeno, smo poiskali nekaj predlogov, kjer lahko v pravljično okrašenih slovenskih mestih občutite toplino prazničnega časa.

V prednovoletnem času si slovenska mesta nadenejo pravljično podobo. Središče dogajanja je postavljeno v okrašena mestna središča, kjer se lahko sprehodite med prazničnimi stojnicami na razsvetljenih ulicah in trgih. To je čas za druženje s prijatelji in družino, ko vonj po cimetu in klinčkih obudi prijetne spomine in nas odene v veselo ogrinjalo. Že drugo leto zapovrstjo bo to dogajanje sicer manj živahno kot v preteklih letih, a še vseeno si ga lahko naredite pravljičnega.

Slovenske železnice | Avtor: Slovenske železnice Slovenske železnice
Popestrite si ga denimo lahko že tako, da celotna družina na enodnevni izlet odide z vlakom, ki otrokom predstavlja prav posebno doživetje. Vozni red in cene vozovnic lahko preverite na www.slo-zeleznice.si. Ob koncu tedna so potovanja za vlakom za več kot polovico cenejša.

Spodaj sledi nekaj naših predlogov, kako si lahko popestrite praznično dogajanje in uživate v zimskih radostih.

Ljubljana lučke bozic veseli december Popotnik V teh krajih prazničnega dogajanja ne bo

Žive jaslice v Postojnski jami

Marsikdo si težko predstavlja božično-novoletne praznike brez jaslic. Čisto nekaj posebnega pa so žive jaslice, ki vsako leto oživijo na najbolj nenavadnih krajih – v skrivnostnem svetu kraškega podzemlja, v objemu neverjetnih ledenih skulptur in s pravimi živalmi, s katerimi se srečanja še posebej veselijo otroci. Zapeljite se z vlakom do Postojne, se sprehodite s postaje do Postojnske jame (okoli 15 do 20 min hoje). Ob vhodu v Postojnsko jamo se boste z vlakcem zapeljali naprej v jamo, v eno najbolj veličastnih uprizoritev svetopisemske božične zgodbe. Na poti v notranjost Postojnske jame vas bodo spremljali angeli in izjemne naravne jamske skulpture. Nad vami zažari na tisoče drobnih zvezd. In ko prispete na samo prizorišče zgodbe, se začne zares. 16 svetopisemskih prizorov, dnevno 150 nastopajočih in čudovita jamska kulisa z veličastnimi kapniki vas bodo napolnili s praznično toplino in navdušenjem.

Kočevje

Za vse športne navdušence bo pravi naslov praznično Kočevje, kjer po enoletni prekinitvi drsališče pri Športnem domu Gaj ponovno odpira svoja vrata. Drsališče, ki se od železniške postaje Kočevje nahaja petnajst minut hoje stran, je odprto vsak dan od 8. do 21. ure. Ena ura drsanja za otroke znaša 1 evro in za odrasle 1,50 evra. Za enak znesek si je možno izposoditi tudi drsalke.

Drsališče v Gaju s svojo površino 1.080 m2 še vedno sodi med največja zunanja umetna drsališča v Sloveniji, z razsvetljavo omogoča tudi nočno drsanje, na voljo pa je bogat nabor drsalk za izposojo. Potek in zaključek sezone bosta letos odvisna ne samo od vremenskih pogojev in interesa uporabnikov, ampak tudi od epidemioloških razmer in z njimi povezanih ukrepov. Zato bodo uporabniki drsališča morali izpolnjevati aktualne ukrepe, trenutno je to PCT pogoj za vse starejše od 12 let; za otroke, ki bodo drsališče uporabljali v okviru pouka, pa zadošča samotestiranje.

Koper

Kdor pravi, da slovenska obala pozimi ni zanimiva, se krepko moti. Kilometri utripajočih svetlobnih verig, svetleči elementi z živalskimi motivi in pravljične figure različnih oblik ter umetniške svetlobne instalacije so tudi letos del dekorativne mestne razsvetljave v mestni občini Koper. Obisk mesta v pozno popoldanskem in večernem času je v času Fantazime – bogatega brezplačnega spremljevalnega programa – vsakič znova zagotovo posebno doživetje. Od železniške postaje Koper do središča mesta je približno dvajset minut hoda, že v tem času pa lahko uživate v pravljičnem razgledu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by visitkoper (@visitkoper)

Po elegantno okrašeni Verdijevi ulici se sprehodite do osrednjega mestnega trga – Titovega trga, ki si v prazničnem času nadene pravljično podobo. Letos ga krasijo veličastna kočija in dve svetleči krogli, prav tako so na trgu lesene hiške s praznično gostinsko ponudbo. Pot nadaljujte po Čevljarski ulici, kjer vas zvezdnate luči, ambientalna glasba in lično okrašene izložbe vodijo do Župančičeve ulice in Prešernovega trga, kjer srečate zanimiv element v obliki srca, ki ob vašem dotiku zažari v spremenjeni barvi. Na Kardeljevi ploščadi si oglejte velikega svetlobnega jelenčka in 15 metrov visoko novoletno drevo s prazničnimi lučkami.

Koledar 2022 Prazniki Popotnik Tako si razporedite dopust v 2022

Dogajanje letošnje Fantazime bodo ob koncih tedna bogatili koncerti različnih izvajalcev, med drugim bodo nastopili Hamo & Tribute 2 Love, Paul Grem, Joker Out, Primorski fantje, Challe Salle, Luigi z bandom in Rewind Vasco Rossi Tribute ter Help! A Beatles Tribute Band. Ob sobotah in nedeljah dopoldne pa bo tudi letos pisan program za otroke, Božičku bodo 24. decembra družbo delali skupina Aloha Christmas Show Smooth Band in Oto Pestner, dedek Mraz pa bo v Koper prišel v sklopu silvestrovanja za otroke in koncerta skupine Čuki 30. decembra.

Celje

Tudi letos velja Celje za eno najlepše okrašenih mest v Sloveniji. Če se do tja odločite iti z vlakom, vas bodo med 18. in 31. decembrom na železniški postaji Celje, ki predstavlja del lokacije Pravljične dežele Celje, pričakale pravljične vile in vas sprejele v svet pravljice. Pravljično Celje v mesto pripelje luči, pravljične vile in škrate, ki se prebudijo iz polletnega sna, ter svetlobne foto kotičke, ob katerih se otrokom in odraslim zasvetijo oči.

Božičkov muzejski vlak bo letos zaradi epidemioloških razmer vozil samo virtualno na naši Facebook strani Grem z vlakom, kjer bo vsak dan do Božiča nekomu izmed sodelujočih v nagradni igri podeljeno darilce.

Radovljica

Nič kaj manj pravljična za izlet z vlakom ni niti zimska Radovljica, ki decembra vabi v staro mestno jedro. To je od železniške postaje oddaljeno manj kot pet minut hoje. V centru Radovljice bo med 19. in 29. decembrom organizirana praznična tržnica in nekaj uličnih predstav, že sedaj pa si je staro mestno jedro nadelo pravljično podobno z izvirno tematsko okrasitvijo, ki se vsako leto dopolnjuje. Praznično okrašenemu trgu posebno vzdušje daje živahno dogajanje, namenjeno otrokom in družinam.

Bolj podroben program dogajanja v Radovljici sledi spodaj:

19. december: Božični ARTish, od 11.00 do 19.00, ustvarjalna delavnica tekstilnih božičnih okraskov z 6th Sense Art, od 11.00 do 13.00 in od 15.00 do 17.00, Radovljiška graščina

22., december: Praznična tržnica, otroška ustvarjalna delavnica, od 16.00 do 19.00, Radovljiška graščina

23. december: Praznična tržnica, otroška ustvarjalna delavnica,od 16.00 do 19.00, Linhartov trg, trg pred cerkvijo

25. december: ulična predstava Ana Snežna, Jakob Bergant: Sreča, ob 17.00, Linhartov trg, trg pred cerkvijo

26. december: ulična predstava Čupakabra, Sodrga, ob 17.00, Linhartov trg, trg pred cerkvijo

27. december: Praznična tržnica, od 16.00 do 19.00, Linhartov trg, trg pred cerkvijo

28. december: Praznična tržnica, od 16.00 do 19.00, Linhartov trg, trg pred cerkvijo, ulična predstava Ana Snežna: Matteo Galbusera (Italija): Zguba, ob 17.00, Linhartov trg, trg pred cerkvijo

29. december: Praznična tržnica, od 16.00 do 19.00, ulična predstava Jelenčkov cirkus s Teatrom Cizamo, ob 17.00, Linhartov trg , trg pred cerkvijo

Sorodne novice