Popotnik
42819 ogledov

V teh krajih prazničnega dogajanja ne bo

Ljubljana lučke bozic
Preverili smo, kako se na praznično vzdušje pripravljajo občine po Sloveniji.

Čeprav ima zaradi slabih epidemioloških razmer pričakovanje decembrskega vzdušja nekoliko grenak priokus, ni malo takih, ki si čim prej želijo, da se decembrsko 'rajanje' začne. A tako kot lani bo to potekalo v drugačni obliki, kot smo ga bili vajeni v preteklosti. Več poudarka bo ponovno na okrasitvi mest. Medtem ko so se nekatere občine povsem odpovedale praznični atmosferi, so nekatere odločene, da praznično vzdušje ohranijo. Vendar to obljubljajo s kančkom previdnosti. Če bo šlo letos vse po načrtih, bomo v praznični duh ponekod ogrnjeni že ta teden.

lučke Praznično vzdušje Popotnik Kam in kdaj na prižig novoletnih lučk

Ena izmed občin, kjer prazničnega duha ne boste mogli okusiti, je Murska Sobota. Tam so se odločili, da odpovedo vse dogodke prazničnega decembra. "Žal bo letošnji december ponovno brez vrveža na drsališču, brez druženja ob prazničnih hiškah in večernih koncertov, Mikloševega in božično-novoletnega sejma ter silvestrovanja na prostem," sporočajo na občini in obljubljajo, da občanke in občani ter obiskovalci našega mesta ne bodo povsem prikrajšani za praznično vzdušje ob sprehodu skozi mesto. Murska Sobota bo tudi letos na predvečer praznika sv. Nikolaja namreč zažarela v soju skoraj 60.000 prazničnih lučk. Mestno središče bodo ponovno krasili unikatni svetlobni elementi: 40 lampijonov na Trubarjevem drevoredu, ki so jih izdelali mladi v okviru Mikkovih delavnic ter 60 lampijonov na Trgu zmage, ki so jih izdelali dijaki in učenci osnovnih in srednjih šol ter 45 svetlobnih iskric in 50 elementov različnih oblik na Slovenski ulici.

Da bodo imele lučke, ki bodo razsvetljevale dolge zimske večere, letos toliko večji simbolni pomen, saj bodo odganjale tudi temo, ki nastaja med nami, se zavedajo tudi na občini Bled"Jezerska promenada bo zasijala v vsej svoji lepoti. Hišice s praznično ponudbo, prigrizek za na pot. Ob koncih tedna boste med obiskovalci srečali tudi Miklavža, Božička in Dedka Mraza, prižigalce luči in še koga. V Zdraviliškem parku vas bodo pričakale jaslice, ob jezeru laboda in okrašeno srce. Pod smreko velikanko se boste lahko slikali na znamenitem blejskem rdečem stolu, vhod na promenado bo skozi okrašeni portal," vabijo na občini Bled, kjer še sporočajo, da bodo lučke zasijale v petek, 3. decembra, ob 17. uri.

Rdeča nit decembrskega vzdušja bo tudi v mestni občini Ptuj okrasitev, ki bo nadaljevanje lanskoletne idejne zasnove. Na Ptuju so letos postavljene tri smrečice; na Mestnem trgu, Slovenskem trgu, Novem trgu, okrašena pa bo tudi smrečica pri Miheličevi galeriji. Za praznično okrasitev so namenili 35.000 evrov. "Vse ostalo pa naj zaenkrat ostane še skrivnost, zato da bo decembrsko vzdušje res tisto pravo, in da ga bomo vsi skupaj radostno pričakali – to je vendarle poseben čas v letu, ki ogreje srca vseh," so razmeram primerno previdni na občini, kjer povedo še, da naj bi na račun prišli predvsem najmlajši, saj bo v mestu, natančneje na mestni tržnici, odprto drsališče. Slednje bo obratovalo predvidoma od začetka decembra 2021 do začetka januarja 2022 oz. odvisno od razmer in interesa obiskovalcev.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Ptuj (@visit_ptuj)

V Celju so se odločili, da bodo pripravili božično-novoletno tržnico, ki se bo začela 27.11. in trajala do 31.12. Pri ponudnikih v hiškah bo mogoče kupiti darilni in tekstilni program ter za to obdobje značilno hrano. V 'Pravljičnem Celju' ostalih dogodkov in silvestrovanja ne bodo organizirali, osredotočili so se tako predvsem na praznično krasitev mesta, fotokotičke, že omenjeno pripravo sejma, v sodelovanju s celjskimi šolami in vrtci so pripravili lampijončke, s pomočjo vodne simfonije bodo predvajali avdio-vizualne učinke in s na ta način popestrili decembrsko dogajanje. Prižig lučk bo 27. novembra, nanj pa ljudi zaradi epidemioloških razmer ne vabijo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Celje (@visit.celje)

V prestolnici bo letošnja praznična podoba bolj okrnjena kot je bila v preteklih letih, prav tako ni predviden dogodek ob prižigu lučk, ki bodo zasvetile v petek, 26. novembra. Letošnja praznično okrasitev je delo avtorja Urbana Modica, ki jo je poimenoval 'Vsemoč – moč vseh' in poudarja medsebojno povezanost, sožitje in prijateljstvo. Manjkale pa ne bodo niti tradicionalne jaslice na Gallusovem nabrežju. "O ostalem programu pa je preuranjeno odgovoriti, saj bo dejanska izvedba odvisna od trenutnih razmer, povezanih s koronavirusom ter navodili NIJZ in vlade, ki bodo takrat v veljavi," sklenejo na mestni občini.

V dolenjski prestolnici – v Novem mestu bo praznični prižig lučk in s tem otvoritev Adventa Novo mesto potekal v nedeljo, 5. decembra 2021, letos pa se bo Novo mesto proslavilo tudi s popolnoma novo osvetlitvijo prenovljenega Glavnega trga, Kandijskega mostu in vseh povezanih ulic. Skozi cel december bo Zavod Novo mesto pripravil več kot 25 dogodkov za različne starostne skupine, na voljo bo tudi več kot 300 kvadratnih metrov veliko drsališče, s smrečico na sredini in posebnimi animacijami na LED sceni, ob večerih pa bo na drsališču potekala svojevrstna diskoteka na ledu. "Skozi celoten december bo za obiskovalce na voljo adventni sejem s stojnicami rokodelcev in izbranimi produkti domačih proizvajalcev ter brezplačni mestni božični vlakec, v času božiča pa bo poudarek na zborovskem petju, poseben dogodek pripravljamo tudi za zadnji večer letošnjega leta," načrte za praznični december predstavijo na novomeški občini.

Na izvedbo decembrskih dogodkov pod imenom Čarobni Maribor se pripravljajo tudi različni mariborski organizatorji prireditev. V trenutnih razmerah že napovedujejo nekatere praznične vsebine, med njimi prižig lučk, darilno in art tržnico, svetlobne figure in instalacije Lumina ter fototočke Čarobna galerija, ki bodo vodile po mestnih ulicah in trgih. Tako kot lani bodo dogajanje sproti prilagajali epidemičnim razmeram in veljavnim ukrepom. Prižig lučk v štajerski prestolnici načrtujejo v petek, 26. novembra 2021, zaradi veljavnih pravil pa bodo Mariborčane povabili, da se v krogu svojih najdražjih sprehodijo po lepo okrašenih mestnih ulicah in trgih, ob tem pa obiščejo priljubljeno darilno tržnico na Glavnem trgu. Ob praznični mestni razsvetljavi bodo zasvetile tudi številne svetlobne figure in umetniške instalacije Lumina, prve praznične utrinke pa bo moč ujeti tudi na osmih foto točkah Čarobne galerije. Na dan prižiga lučk bo svoja vrata odprlo ustvarjalnosti in domišljije polno Vilinsko mesto. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice