Uporabno
3563 ogledov

E-SUV, polnilna postaja in sončna elektrarna, vse v eni, cenejši ponudbi

arhiv Energija plus
Prehod na električna službena vozila je zagotovo ena od gospodarnih, učinkovitih in do okolja prijaznih odločitev v prihodnost usmerjenih podjetij. Del teh načrtov mora biti tudi ustrezna polnilna infrastruktura, nadgradnja pa lastna električna energija iz sonca.

Čeprav na prvi pogled ni videti, je število podjetij, ne glede na njihovo velikost, ki so del svojega „klasičnega“ voznega parka že zamenjali za električna vozila, vse večje. Še več pa je podjetij, ki vse bolj resno razmišljajo o novih zelenih naložbah in posodobitvah svojega voznega parka.  
 
Prehod v zeleno je rdeča, ali v tem primeru bolje rečeno, zelena nit okrevanja po pandemiji, ki ob tem dolgoročno še krepi odpornost podjetja na nove negativne vplive, ki jih lahko pričakujemo v prihodnje.
 
A tudi če za trenutek pustimo ob strani okolje in negativne vplive nanj, ki jih povzročamo ljudje z vsemi našimi dejavnostmi, tudi in predvsem z mobilnostjo, je razlogov, zakaj vlagati v električni vozni park, veliko.

E-mobilnost je cenejša od klasične

Izkušnje podjetij, ki so takšno odločitev že sprejela, kažejo, da je e-mobilnost veliko bolj dosegljiva in tudi cenejša, kot se zdi. Hkrati ima tudi druge pozitivne učinke na poslovanje oziroma stroške podjetja. Eden od prvih pozitivnih razlogov so stroški nakupa, uporabe in vzdrževanja vozil v njihovi življenjski dobi. Za električna vozila velja, da so ti stroški nižji kot pri voznem parku, ki temelji na vozilih z motorji z notranjim izgorevanjem, torej pri bencinskih in dizelskih.

e-avto in sončna elektrarna | Avtor: Profimedia Profimedia

Če k temu dodamo še naložbo v sončno elektrarno na strehi podjetja ali pa skupnostno sončno elektrarno več podjetij po sistemu samooskrbe, se stroški dolgoročno še dodatno znižajo. Električna energija za polnjenje službenih e-vozil je v tem primeru brezplačna. Torej odpadejo vsi stroški goriva.
 
Pri finančnem vidiku nakupa e-vozila velja upoštevati tudi nepovratna sredstva, do katerih je pod določenimi pogoji pri Eko skladu upravičeno podjetje. Najvišja subvencija znaša 4500 evrov oziroma največ 20 odstotkov vrednosti vozila. Poleg tega so na voljo tudi eko krediti za nakup vozila in krediti za ureditev parkirišč, nakup in postavitev e-polnilnic.  
 
Podjetja pa so upravičena tudi do nepovratnih sredstev in eko kreditov za naložbe v mikro samostojne ali skupnostne sončne elektrarne.

Zaposleni dobro sprejmejo e-vozila

Izkušnje kažejo še, da ima nakup električnih službenih vozil pozitivne učinke tudi na zaposlene. Ne le, da radi vozijo službena e-vozila, pogosto se tudi sami odločijo za nakup za lastne potrebe. In še eno  prednost za zaposlene velja omeniti. Boniteta, obračuna se tistim, ki službena vozila vozijo tudi v zasebne namene, je pri e-vozilih bistveno nižja, le 0,3 odstotka nabavne vrednosti vozila, pri klasičnih pa znaša 1,5 odstotka.
 
Razlogov za prehod na zeleno e-mobilnost je več kot dovolj, naložbo je treba preudarno zastaviti. Podjetje poleg e-vozil potrebuje tudi e-polnilne postaje, na katerih se bodo ta polnila. In seveda, če želi narediti še korak naprej, sončno elektrarno. Ponudbe na trgu je veliko, vedno več, pomembno pa je izbrati pravega partnerja, ki lahko podjetju ponudi celostno storitev.

Električni avto, e-avto Promo Uporabno Brez skrbi in čakanja, te rešitve so vedno pri roki

Izberite zanesljivega partnerja s celostno ponudbo

Eno takšnih je na primer podjetje Energija plus, ki poslovnim partnerjem zagotavlja kakovostno ponudbo e-polnilnic Schneider Electric Smart Wallbox in sistemov za njihovo upravljanje in varovanje, sončne elektrarne in po novem tudi e-avtomobil.
 
Polnjenje več e-vozil hkrati je lahko precejšen izziv, saj je lahko hkraten odjem prevelik in preveč obremenjujoč za električno napeljavo v podjetju. Rešitvi sta dve. Prva je povečanje priključne moči, kar pa pomeni precej višje stroške na računu za elektriko. Druga možnost je izbira polnilnih postaj Schneider Electric Smart Wallbox z uporabo LMS (Load Management System) ali sistema  delitve priključne moči, ki omogoča optimizacijo stroškov.  

 | Avtor: arhiv Energija plus arhiv Energija plus
Veliko število polnilnic in pametni sistem upravljanja

V podjetju Energija plus skupaj s partnerskim podjetjem Schneider Electric ponujajo rešitev, ki vključuje statični in dinamični sistem delitve. Prvi je namenjen objektom, v katerih ni potrebe po izrabi največje dovodne moči v vsakem trenutku, drugi pa tam, kjer mora biti največja poraba objekta in polnilnic na voljo v vsakem trenutku. To pomeni, da se priključna moč ves čas prilagaja in je enakomerno razporejena med vsemi vozili, ki se v danem trenutku polnijo.

Oba pametna omejevalna sistema omogočata priklop petih, 10, 15, 100 in celo 1000 polnilnih postaj in ob tem zagotavljata nemoteno oskrbo in optimalne stroške. Polnilnice so združljive tudi z zalednimi sistemi v oblaku, ki omogočajo analitiko, zaračunavanje, uporabo aplikacij (Android, iOS), možnost roaminga…, in s pametnimi sistemi v zgradbah. Njihova prednost je tudi  možnost postopnega dodajanja novih polnilnic.

 | Avtor: arhiv Energija plus arhiv Energija plus
Novost: e-SUV MG ZS EV

Novost v ponudbi podjetja Energija plus je električni avtomobil MG ZS EV, športni terenec z močjo baterije 44,5 kWh, ki ob porabi 186 Wh/km omogoča doseg do 335 km (NEDC) oziroma 263 km (WLTP). Do 80 odstotkov ga s hitrim enosmernim polnjenjem lahko napolnite v zgolj 40 minutah, z izmeničnim tokom pa bo baterija polna v 7,5 ure. V ponudbi sta dve različici, comfort in luxury, v petih barvah.  Proizvajalec daje pet let ali 150.000 km garancije na vozilo, osem let ali 150.000 km na baterijo in 10 let na prerjavenje.

In cena?

Maloprodajna cena z vključenim DDV in odšteto subvencijo ter dodatnim popustom 1.500 evrov je za model MG ZS EV COMFORT 26.790 evrov, za model MG ZS EV LUXURY pa 28.290 evrov. A to še ni vse. V podjetju Energija plus so kupcem ene od različic tega e-vozila pripravili še posebno ponudbo oziroma popust pri nakupu sončne elektrarne in/ali električne polnilnice, slovenski zastopnik pa ponuja še 50-odstotni popust pri kasko zavarovanju.

Če vas zanima zelena prihodnost, lahko podjetje Energija plus pokličete na telefonsko številko 02 22 00 379 ali jim pišete na elektronski naslov emobilnost@energijaplus.si. Kot specialisti za integracijo celotnih sistemov vam bodo pomagali do celotne rešitve na področju E-mobilnosti.

e-kolo Uporabno Pod streho Še nimate e-kolesa? To so razlogi zanj