Uporabno
178 ogledov

Fizioterapija je vedno bolj pomembna neinvazivna oblika zdravljenja sodobnega človeka

Rehab.si Rehab.si
V sodobni družbi, kjer se ljudje vedno manj gibljejo, vedno več sedijo in vedno več časa preživijo pred računalnikom, so bolečine v sklepih, mišicah, kitah, vezeh in živcih vedno bolj pogoste. Prisilna drža povzroča bolečine, otrdelost in šibkost mišično skeletnega sistema pri ljudeh.

Vendar pa ni potrebno, da bi se sprijaznili z bolečinami saj v sodobnem času poznamo zelo učinkovito pomoč v obliki cele palete storitev, ki jih zajema fizioterapija. S pomočjo fizioterapije lahko spet zaživite življenje brez bolečin. V sodobnem rehabilitacijskem centru v Ljubljani Rehab.si bodo za vas poskrbeli usposobljeni terapevti. Ponujajo kar 12 različnih vrst terapij:

  • Tecar terapijo
  • Lasersko terapijo
  • Elektroterapijo
  • Protibolečinsko masažo
  • Kinezio taping
  • Mehansko limfno drenažo - presoterapijo
  • Magnetno terapijo
  • Terapijo za krepitev rok in nog
  • Rehabilitacijo rok in nog
  • Ortopedsko in manualno terapijo
  • Terapijo z udarnimi valovi in
  • Kinezioterapijo

Rehab.si | Avtor: Rehab.si Rehab.si

Kaj sploh je fizioterapija?

Gre za neinvazivno obliko zdravljenja, ki obravnava težave v mišično skeletnem sistemu, ki imajo za posledico bolečine, otrdelost in šibkost oz. nefunkcionalnost.

Fizioterapevt je zdravstveni delavec, ki je ustrezno izobražen in ki s svojim znanjem in veščinami izboljšuje različne vrste stanj, ki so povezane z različnimi telesnimi sistemi ter z različnimi napravami in vajami, manualno terapijo, izobraževanjem in svetovanjem pomaga ljudem, ki jih prizadenejo različne poškodbe, bolezni ali invalidnost.

Fizioterapija je zdravljenje poškodb, bolezni in motenj s fizikalnimi metodami - kot so vadba, masaža, manipulacija in drugi načini zdravljenja - namesto zdravil in operacij. Pomaga ljudem vseh starosti, ki imajo zdravstvene težave, bolezni ali poškodbe, ki omejujejo njihovo normalno sposobnost gibanja in delovanja.

Fizioterapevt vsakodnevno pomaga ljudem z različnimi poškodbami, da si opomorejo ali pa se na poškodbo prilagodijo tako, da lahko živijo bolj neodvisno in samostojno. Fizioterapevt obravnava bolnike v širokem starostnem razponu – od majhnih otrok do starostnikov.

Marsikdo morda verjame, da se fizioterapevti ukvarjajo predvsem s poškodbami hrbta in z zdravljenjem športnikov, vendar pa to ne drži. Fizioterapevti so visoko usposobljeni zdravstveni delavci, ki nudijo zdravljenje ljudem s fizičnimi težavami, ki izhajajo iz poškodb, bolezni ali so posledica staranja.

Rehab.si | Avtor: Rehab.si Rehab.si

Namen fizioterapevta je izboljšati kakovost življenja pacienta z uporabo različnih zdravljenj za lajšanje bolečin in ponovno vzpostavitev delovanja poškodovanega dela telesa ali, v primeru trajne poškodbe ali bolezni, za zmanjšanje učinkov kakršne koli disfunkcije (npr. fizioterapevt usposobi pacienta za hojo z berglami, hojicami in za uporabo invalidskega vozička).

Delo fizioterapevta je zelo raznoliko in dinamično. Fizioterapevt na začetku oceni fizično stanje pacienta, nato pa diagnosticira težave in izvede načrt zdravljenja.

Bistveno vlogo pri fizioterapiji ima tudi izobraževanje. Fizioterapevti porabijo veliko časa za izobraževanje pacientov in njihovih družin, da preprečijo poškodbe in pomagajo ljudem pri zdravem načinu življenja.

Fizioterapevti zdravijo vse skupine ljudi, vključno z otroki s cerebralno paralizo, nedonošenčki, nosečnicami, ljudmi na rehabilitaciji, športniki, starejšimi (da bi jih spravili v kondicijo) in tistimi, ki potrebujejo pomoč po bolezni srca, kapi ali po večjem kirurškem posegu.

Kakšne so ključne naloge fizioterapevtov?

Fizioterapevti uporabljajo različne tehnike za zdravljenje bolnikov, ki jih prizadenejo poškodbe zaradi bolezni, invalidnosti ali staranja.

Najbolj pogoste naloge fizioterapevta vključujejo:

  • Diagnosticiranje in zdravljenje različnih telesnih težav ali stanj,
  • Razvoj programov zdravljenja,
  • Izvajanje terapevtskih telesnih vaj,
  • Uporaba specializiranih tehnik za zdravljenje različnih poškodb ali obolenj,
  • Zbiranje in analiziranje podatkov,
  • Pisanje poročil in zapiskov o primerih,
  • Povezovanje z drugimi zdravstvenimi delavci kot so splošni zdravniki, terapevti in medicinske sestre,
  • Izobraževanje in usposabljanje bolnikov in negovalcev o vadbi in gibanju,
  • Ves čas morajo biti na tekočem z najnovejšim znanjem in zdravljenji v svoji branži

Rehab.si | Avtor: Rehab.si Rehab.si

Katere so vrste fizioterapije?

Fizioterapevti so specializirani za več različnih področij, vključno s športno medicino in zdravjem otrok. V grobem obstajajo tri različna področja prakse:

  1. Mišično-skeletna fizioterapija, ki se imenuje tudi ortopedska fizioterapija, se uporablja za zdravljenje stanj, kot so zvini, bolečine v hrbtu, artritis, nategi, inkontinenca, težave z držo, športne poškodbe in poškodbe na delovnem mestu ter za zmanjšano mobilnost. V to kategorijo je vključena tudi rehabilitacija po operaciji.
  2. Nevrološka fizioterapija se uporablja za zdravljenje motenj živčnega sistema, vključno z možgansko kapjo, poškodbami hrbtenjače, pridobljenimi možganskimi poškodbami, multiplo sklerozo in Parkinsonovo boleznijo. Lahko se uporablja tudi za rehabilitacijo po možganski operaciji.
  3. Kardiovaskularna fizioterapija je ime za zdravljenje astme, kroničnega bronhitisa, kronične obstruktivne pljučne bolezni, cistične fibroze in drugih kardio-respiratornih motenj.

Katere so vrste zdravljenja v fizioterapiji?

Zdravljenje vsakega posameznika je prilagojeno njegovim specifičnim potrebam, fizioterapevt pa bo izbral med široko paleto terapij, vključno z:

  • Ročno terapijo – ta lahko vključuje manipulacijo sklepov in mobilizacijo (kar omogoča mobilizacijo hrbtenice), ročno vadbo in raztezanje.
  • Programi vadbe – kot so vaje za krepitev mišic, vadba pravilne drže, vaje raztezanja in usposabljanje kardiovaskularnega sistema.
  • Tehnikami elektroterapije – te vključujejo električno živčno stimulacijo, lasersko terapijo, diatermijo, ultrazvok in druge.

V mnogih primerih lahko poškodbo povzročijo dejavniki, ki so posledica ponavljajočih se gibov na delovnem mestu, slabe drže, prekomerne teže ali celo napačne tehnike pri igranju športa.

Skladno s tem fizioterapevt ne zdravi le bolečine, temveč obravnava tudi druge dejavnike.

Cilj celostnega pristopa je zmanjšati tveganje, da bi se poškodba ponovila.

10 razlogov, zakaj so fizioterapevtske vaje pomembne

  1. Lahko izboljšajo vašo mobilnost in obseg gibanja.
  2. Lahko vam pomagajo izboljšati ravnotežje in koordinacijo.
  3. Lahko pomagajo zmanjšati bolečino in okorelost.
  4. Pomagajo izboljšati mišično moč in vzdržljivost.
  5. Pomagajo izboljšati krvni obtok.
  6. Pomagajo izboljšati vaše vzorce dihanja.
  7. Pomagajo zmanjšati vnetje v telesu.
  8. Zmanjšajo tveganje za poškodbe v prihodnosti.
  9. Izboljšajo vaše razpoloženje in duševno zdravje.
  10. Pomagajo zmanjšati tveganje padca.

Vabljeni!

Pri nas ste v anajbolših rokah.

www.rehab.si