Uporabno
2457 ogledov

Je kolagen marketinška ukana?

Popolna postava Popolna postava
Pri brskanju na spletu in družbenih omrežjih smo že skoraj vsi naleteli na oglase o kolagenu, ki obljubljajo konec povešene kože, upadlih ličnic in izpadajočih krhkih las. Pa je temu res tako ali nam dajejo ponudniki kolagena le prazno upanje?

Poletje je tu, dnevi so vroči, zato je vse, kar želimo početi, uživati v sončnih žarkih na terasi, s skodelico kave v rokah. Žal pa preveč izpostavljanja soncu in kofeinu povzroča izgubo kolagena v našem telesu.  

Prav tako vplivajo dejavniki, kot so stres, kajenje ali alkohol, na elastičnost naše kože. Zdi se, da se moramo odpovedati vsemu dobremu, da bi izgledali mladostno, a kljub temu staranju nikakor ne moremo ubežati.  

Želimo si čim bolj vitalnega staranja, nočemo nasedati praznim marketinškim obljubam, vendar je vseeno dobro poskrbeti zase. Kako se prepričati, da produkt, kot je kolagen, resnično deluje?  

Popolna postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava

Raziskave o kolagenu 

Prehranski svetovalci že kar nekaj časa poudarjajo pomembnost kolagena.  

Na univerzi v Bangkoku so s študijo raziskovali učinke kolagena. Mesec dni so spremljali 36 žensk, ki so dnevno uživale hidroliziran kolagen morskega izvora. Rezultati so po enomesečnem obdobju pokazali, da je njihova koža postala bistveno bolj elastična. 

Po končani študiji so bili rezultati na koži vidni še štiri tedne. 

Študija Univerze v Novem Južnem Welsu iz Sydneyja pa je preučevala, kako kolagen učinkuje na površino kože pri 72 ženskah, starejših od 35 let. Razdelili so jih v dve skupini. Prva skupina je vsak dan uživala kolagen, druga pa le placebo. Ženske, ki so jemale kolagen, so imele do 41 odstotkov boljše rezultate od tistih, ki so uživale placebo. Hkrati se jim je za 25 odstotkov povečala tudi gostota vrhnje plasti kože. 

Po 30. letu se telo začne počasi starati, zato potrebuje podporo. Kolagenski dodatki pomagajo pri normalnem delovanju črevesja in sklepov, prav tako pa ugodno delujejo na kožo in lase ter jim zagotovijo dodatno trdnost in lesk. 

S kolagenom ohranjamo mladost 

Čez leta svojega življenja smo velikokrat izpostavljeni dejavnikom, ki za našo kožo niso ravno ugodni. 

Neprespane noči v mladosti, ogromno zabav, alkohol in hitra hrana – ti razlogi se zdijo na prvi pogled nedolžni, vendar niso. Prav tako se poznajo stres prevzemanja odgovornosti v službi ter prehodi med življenjskimi obdobji. 

Koža kljub redni negi in uravnoteženi prehrani sčasoma postane na pogled utrujena. 

Staranje je neizogibno, ni pa nujno, da bomo iz leta v leto zgledali bolj izžeto. Vitalen videz, lepe lase in nohte lahko ohranjamo sijoče, vendar je to brez dodatne pomoči skoraj nemogoče. 

Funkcije kolagena v telesu 

Ste vedeli, da je kolagen beljakovina v našem telesu? Ta strukturni protein predstavlja tretjino vseh beljakovin. Brez kolagena telo ne bi imelo opore in forme, saj je bistven gradnik kože, hrustanca, mišic in vezivnega tkiva. 

Popolna postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava

Dve poti staranja

Do dvajsetega leta starosti telo tvori dovolj kolagena, zato je v obdobju adolescence koža napeta in sijoča. Prelomnica se zgodi, ko se bližamo tretjemu desetletju. Staranje upočasni nastajanje kolagena in takrat prvič opazimo, da: 

  • je koža manj prožna in da se povesijo obrazne mišice; 
  • lasje spremenijo strukturo, postanejo tanjši in lomljivi; 
  • se pojavijo težave s sklepi in da upade mišična masa.  

To je samo nekaj najbolj očitnih znakov, da telo proizvaja manj kolagena, kot ga potrebuje. Na izbiro sta samo dve poti: ali se prepustimo staranju ali pa telesu pomagamo vzdrževati vitalnost z dodajanjem kolagena. 

Nekaj kolagena zaužijemo s hrano, vendar študije kažejo, da ne dovolj. 

Hidrolizirani kolagen v prahu 

Živila, kot so ribe, jajca in goveje meso, so bogata z viri kolagena, zakaj bi torej morali jemati prehranska dopolnila? Razlog je v absorpciji. Pri zaužitju hidroliziranega kolagena v prahu telo absorbira kar 90 odstotkov hidroliziranega kolagena, medtem ko iz hrane vsrka le slabo tretjino. 

S posebnim encimskim postopkom se naravni kolagen razbije na majhne delce, ki spodbujajo sintezo lastnega kolagena. 

S hidroliziranim kolagenom telesu dovajamo gradnike v najbolj optimalni obliki. Prehransko dopolnilo Golden Tree Premium Collagen Complex izstopa po svoji sestavi, saj vsebuje štiri najpomembnejše tipe kolagena (tip I, III, V, X). Pri izbiri kolagena je namreč pomembno, da vsebuje različne tipe peptidov iz hidroliziranega ribjega, govejega in jajčnega kolagena. 

Popolna postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava

Rezultati jemanja kolagena 

Hidroliziran kolagen je klinično dokazano pomemben podporen steber, če želimo imeti čvrsto kožo, močne lase oziroma preprečiti izpadanje las. Čeprav ga največkrat povezujemo z gladko kožo, to ni njegova edina naloga. 

Študije se največkrat posvečajo dokazovanju učinkov na koži, ker je ta najbolj vidna in izmerljiva. A kolagen ugodno vpliva tudi na črevesje, hrustanec v sklepih in vezivna tkiva. 

  1. Za tretjino bolj vlažna in elastična koža 
  2. Manj gubic, manj prosojnosti 
  3. Rezultati tudi po prenehanju uživanja kolagena 

Kolagen v prahu pospeši tvorbo lastnega kolagena, s čimer krepi medcelično strukturo, ki napne površino kože.  

Izberite hidroliziran kolagenski kompleks 

Trg je s ponudbo kolagena povsem zasičen, zato izberite previdno. Golden Tree Premium Collagen Complex je narejen po najvišjih evropskih standardih kakovosti iz ribjega, govejega in jajčnega kolagena. Produkt je kakovosten ravno zato, ker so v enem samem doziranju kar štirje grami hidroliziranega kolagena, kar je bistveno več kot pri kolagenskih dodatkih ostalih ponudnikov. 

Za optimalno delovanje so sestavi dodani še MSM ali mineral lepote, silika, hialuronska kislina in vitamin C. Uporabniki prve spremembe zaznajo že po tednu dni, saj se ob hitri absorpciji takoj izboljša tonus kože in upade izpadanje las.