Uporabno
5086 ogledov

Kateri kuhinjski noži so najboljši?

Lesnina XXXL
1/5
Lesnina XXXL
Klasični, keramični ali japonski noži?

Pravilnega odgovora na vprašanje ni, saj si tudi strokovnjaki niso enotni. Veliko je odvisno od osebnih preferenc, navad in živila, ki jih želimo prerezati.
Za vas smo pripravili kratko predstavitev različnih tipov nožev, ki so trenutno na trgu.

Klasika - priporočljiva za vse

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL
Klasični kuhinjski noži iz jekla, kot jih poznamo v Evropi, so znani po izjemni robustnosti, zato niso le izjemno priljubljeni za delo v kuhinji, ampak tudi izven nje. Zaradi enostavne uporabe, visoko kakovostnih materialov in zaokroženega držala so odlični za domačo uporabo, predvsem za tiste, ki le občasno kuhajo. Klasične nože lahko doma sami brusimo s kvalitetnim brusilcem za nože. Pred brušenjem brusilec nekoliko navlažimo, nato pa nož v kotu med 10 in 30 stopinjami povlečemo proti smeri rezanja. Postopek ponovimo dokler ne dosežemo želene ostrine.

Nože iz jekla naj nikoli ne bi prali v pomivalnem stroju. Obstaja nevarnost rjavenja ali poškodbe rezila. Strokovnjaki priporočajo, da jih operemo na roke z mlačno vodo in jih nato takoj pobrišemo.

Ti noži so dolgo časa izjemno ostri

V zadnjem času vedno bolj priljubljeni keramični noži so izdelani iz cirkonijevega prahu in so zato dolgo časa izjemno ostri. Uporabljajo se tako v domačih kakor tudi v profesionalnih kuhinjah. Z njimi ne smemo rezati zmrznjenih živil in kosti, ker se pri tem lahko rezilo poškoduje ali celo zlomi. Ni priporočljivo, da bi jih brusili sami. Raje to prepustimo strokovnjakom, ki keramične nože brusijo s posebnim diamantnim brusom.

Najboljše deske za rezanje, ki so prijazne do nožev in njihove ostrine, so lesene deske iz bambusa in deske iz plastike. Strokovnjaki odsvetujejo rezanje živil na steklenih deskah.

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL

Noži z Daljnega vzhoda

Lesnina XXXL | Avtor: Lesnina XXXL Lesnina XXXL
Nože iz damaščanskega jekla japonske blagovne znamke KAI odlikuje izjemna ostrina in trpežnost. Prepoznavni so po posebnem vzorcu, ki je posledica kovanja dveh različnih struktur jekla. Ti noži se kujejo pri 1500 stopinjah. Vsakršno veliko odstopanje pri stopinjah, lahko pripelje do neželenega rezultata pri ostrini noža. Klasični jekleni noži se kujejo pri približno 1300-1400 stopinjah Celzija.

Za domačo uporabo vam bo zadoščal klasičen set nožev iz jekla. Če želite v rezanju prav uživati pa razmislite tudi o nakupu keramičnega ali japonskega noža, saj bo rezanje z njim čisto posebna izkušnja.