Uporabno
669 ogledov

Kateri sušilni stroj kupiti?

Enaa Enaa
Ko boste opremljali stanovanje ali hišo, boste seveda razmišljali tudi o tem, katere gospodinjske aparate morate kupiti, brez katerih si ne morete predstavljati normalnega vsakdana (npr. pečica, hladilnik), pa tudi kateri aparati morda niso najbolj nujni. Med slednje zagotovo spadajo sušilni stroji, saj kot alternativa sušenju perila v sušilnem stroju predstavlja tudi sušenje perila na zraku.

A v hladnih mesecih, ko je v zraku veliko vlage, se perilo na zraku suši veliko počasneje, je po sušenju trše in bolj zmečkano. Sušenje perila v sušilnem stroju tako predstavlja veliko prednost zlasti pozimi, pa tudi takrat, ko nam v stanovanju ali hiši primanjkuje prostora, da bi postavili stojalo za sušenje – sušilni stroj lahko namreč postavite kar na pralni stroj, obstajajo pa tudi pralno-sušilni stroji, k v eni napravi združujejo dva aparata. Perilo je po koncu cikla mehko in toplo, ker pa se med ciklom boben ves čas vrti in obrača perilo, to na koncu ni preveč zmečkano, zato se boste marsikdaj lahko izognili tudi likanju.

Enaa | Avtor: Enaa Enaa

Pri izbiri sušilnega stroja je izredno pomembna njegova zmogljivost. Sušilni stroj naj ima namreč enako ali večjo zmogljivost kot vaš pralni stroj, saj mora biti boben sušilnega stroja dovolj velik, da se perilo prosto vrti, v njem pa mora biti tudi dovolj prostora za kroženje zraka, ki suši mokro perilo. Ker damo v sušilni stroj vedno mokra oblačila, ki so težja od suhih, je zato priporočljivo, da izberete sušilni stroj z večjo kapaciteto od vašega pralnega stroja.

V osnovi načeloma poznamo dve vrsti sušilnih strojev: sušilne stroje s toplotno črpalko in kondenzacijske sušilne stroje. Sušilni stroji s toplotno črpalko za sušenje perila z vročim zrakom uporabljajo pametno tehnologijo, pri kateri vroč zrak odvzame vodo iz perila, voda pa nato izhlapi v rezervoarju. Takšni stroji so varčnejši, saj so med energetsko učinkovitejšimi, so pa zaradi najbolj izpopolnjenih funkcij posledično tudi dražji. Temperatura v bobnu pri sušilnih strojih s toplotno črpalko doseže približno 50 °C, s čimer stroj preprečuje prekomerno sušenje in krčenje perila. Med učinkovitejšimi in kvalitetnejšimi sušilnimi stroji s toplotno črpalko so na primer stroji znamk Gorenje, Samsung in Candy. Sušilni stroj Gorenje DE71 bo na primer s sistemom za dvosmerno vpihovanje zraka v kombinaciji s senzorjem vlažnosti poskrbel, da bodo oblačila posušena karseda enakomerno, stroj pa odlikuje tudi izredno tiho delovanje, tako da ga lahko brez težav priključite ponoči, ko je električni tok cenejši. Sušilni stroj Samsung DV80TA220TE/LE je izjemno varčen aparat, saj se uvršča v energijski razred A+++, ponaša pa se tudi s prostornim in osvetljenim bobnom, ki sprejme do osem kilogramov perila. Med sušenjem s trojnim sistemom senzorjev OptimalDry, ki čas sušenja prilagodijo vlažnosti perila, je poskrbljeno za zaščito oblačil pred krčenjem. Sušilni stroj Candy CSOE H7A2TE-S pa ima za sušenje na voljo 14 različnih programov, pri čemer lahko nastavite tudi stopnjo sušenja. Poleg klasičnega upravljanja ima stroj na voljo tudi možnost dodatnega upravljanja s pametnim telefonom preko WIFI ali Bluetooth povezave.

Enaa | Avtor: Enaa Enaa

Po drugi strani pa kondenzacijski sušilni stroji stroji delujejo tako, da kondenzirajo paro v stroju in jo spremenijo v vodo, ki se zbira v odstranljivi posodi ali rezervoarju. Prednost tovrstnih sušilnih strojev je, da jih lahko postavite kamorkoli, v katerikoli prostor z dobrim pretokom svežega zraka, saj vam izpušne cevi ni treba priključiti skoti odzračevalnik na zunanjo stran, zato jih še posebej priporočamo za manjša stanovanja. Med kvalitetnejše znamke kondenzacijskih sušilnih strojev spadajo Gorenje, Candy, Bosch, Samsung ali VOX. Sušilniki pri kondenzacijskem sušilnem stroju Gorenje DP7B tako na primer pri vsakem sušilnem ciklu utekočinijo približno 90 % vlage iz oblačil, kar zagotavlja popolnoma suho perilo in odpravlja težave s čezmerno vlago v domu, obenem pa napredna tehnologija omogoča sušenje vseh vrst tkanin na najboljši možni način z optimalno kombinacijo temperature, vrtenja in časa.

Med številnimi različnimi sušilnimi stroji, ki jih trenutno lahko najdete na tržišču, je kar precej popularnih znamk in modelov, zagotovo pa boste med njimi našli tudi takšnega, ki bo ustrezal potrebam vašega gospodinjstva in prostora. Predvsem pa bodite pri izbiri sušilnega stroja prepričani, da ga zares potrebujete – pred nakupom premislite, kako pogosto boste sušilni stroj uporabljali, kakšne vrste tekstila boste v njem sušili in koliko prostora imate v stanovanju oziroma hiši. Izbire je res veliko, seveda pa pred prvo uporabo ne pozabite prebrati navodil za uporabo, saj se aparati med seboj (še posebej pa od različnih proizvajalcev) razlikujejo. Tako se boste izognili kakšni nevšečnosti, po drugi strani pa s skrbnim delovanjem sušilnemu stroju podaljšali rok trajanja.