Popotnik
4508 ogledov

Letos se zaljubite v Lošinj

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji
1/12
Hrvoje Serdar
Prijetna klima, izredno čisto morje, zdravilna zelišča in več kot 200 sončnih dni na leto so razlogi za začetek raziskovanja več kot 250 km sprehajališč in lošinjskih poti, kjer prijetno podnebje omogoča številne aktivnosti na prostem skozi vse leto.

Naravne lepote

Lošinjska transverzala, poti lošinjskih kapitanov in pot delfinov so le nekatere izmed urejenih sprehajalnih in pohodniških poti, ki so idealne za zdrave in aktivne počitnice. Za najbolj aktivne je tukaj tudi hrib Osoršćica z najvišjim vrhom Televrin (588 m). Obiskovalce bo zagotovo navdušil razgled s Providence, od koder se odpira sanjski pogled na lošinjski arhipelag in Kvarnerski zaliv. Ena izmed zanimivosti tega edinstvenega kotička je ta, da so mize poimenovane po ladjah, izdelanih v znamenitih lošinjskih ladjedelnicah.

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji | Avtor: Ivan Brčić Ivan Brčić

Akvatorij lošinjskega arhipelaga je naravni habitat delfinov in je zato Lošinj idealna lokacija, če želite boljše spoznati ta nasmejana morska bitja. Sodelujete lahko v programih Lošinjskega inštituta za modri svet, kjer boste izvedli vse kar vas je kadarkoli zanimalo o delfinih in se boste lahko tudi naučili obnašati v njihovi bližini.

1018 rastlinskih vrst, od česa 939 avtohtonih, pa so zaslužne, da je danes Lošinj aromaterapevtsko središče in destinacija vitalnosti. Oaza znotraj oaze je zagotovo Dišeči otoški vrt. Obdan je s suhozidom in se razprostira na 3551 kvadratnih metrih. Poleg zelenice s približno 450 rastlinskimi vrstami in številnimi sadikami otoški vrt vsebuje še hlev, kamnito hišo - trgovino s spominki, restavracijo na prostem in etno hišo.

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji | Avtor: Hrvoje Serdar Hrvoje Serdar

Bogata kulturna dediščina

Bogata kulturna dediščina je pustila svoj pečat tudi v arhitekturi, običajih, zgodbah in legendah, ki jih lahko najbolje spoznamo z ogledom lošinjskih muzejev. Lokacija, ki je zagotovo vredna obiska je sedanji dom najbolj znanega prebivalca otoka Lošinja - Apoksiomena, mojstrovina hrvaške in svetovne kulturne dediščine, ki je trajno nameščen v sodobnem muzeju Apoksiomena. Nasproti Apoksiomena se je zasidral muzej na prostem - lošinjski loger Nerezinac, ki na zanimiv in interaktiven način prikazuje in interpretira bogato pomorsko tradicijo Lošinja.

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji | Avtor: Hrvoje Serdar Hrvoje Serdar