Uporabno
1657 ogledov

Najpogostejše dileme pred nakupom kuhinje

Dom24.si Dom24.si
Ko se brezskrbno sprehajamo po trgovinah s pohištvom in »pasemo oči«, se je enostavno opredeliti, kakšen stil kuhinje nam je všeč ter kakšna miza in kuhinjski stoli bi ustrezali zraven. Ko pa smo v fazi nakupa, pa se soočamo s kupom dilem.

Od tega, če nam je ta stil kuhinje res všeč, ali nam bo še vedno všeč čez nekaj let in ali moderna kuhinja sploh paše v naš prostor? Se bodo kuhinjski stoli lepo podali k mizi, ki smo si jo nagledali? Žal se pri tem ne moremo odločiti namesto vas, lahko pa vam s praktičnimi nasveti pomagamo pri enostavnejši izbiri.

Dom24.si | Avtor: Dom24.si Dom24.si

Kakšen stil kuhinje izbrati?

V osnovi poznamo štiri stile kuhinj: klasične, rustikalne, brezročajne in moderne kuhinje. Najbolj varen stil je klasični, saj združuje modernos in domačnost. Rustikalne kuhinje združujejo sodoben stil s pridihom podeželskosti, v njih pa se boste takoj spomnili na babičine domače dobrote. Za brezročajne kuhinje so značilne gladke in urejene linije, ki v prostoru ustvarjajo občutek harmoničnega reda. Moderne kuhinje pa so tiste s trendovskimi elementi in kombinacijami neobičajnih materialov, kot so jeklo, aluminij, marmor ipd. 

Dom24.si | Avtor: Dom24.si Dom24.si

Kakšna kuhinja je najbolj primerna?

Prostor je ključni dejavnik, ki narekuje izbiro kuhinje. Za kuhinje z malo prostora so primerne linearne postavitve ali blok kuhinje. Če imate velik dnevno-kuhinjski prostor, imate največ svobode in se lahko odločate o kuhinji na L, na U ali o kuhinji z otokom. Seveda so tu še podstrešna stanovanja, kjer vam žal ne uidejo kuhinje za mansardna stanovanja po naročilu. 

Funkcionalnost pred estetiko

Pri načrtovanju kuhinje imejte vedno v mislih uporabnost. Poskrbite za dovolj delovnega prostora, načrtujte po principu delovnega trikotnika (t.j. da so korito, hladilnik in kuhališče postavljeni blizu in v obliki trikotnika) ter poskrbite za dovolj svetlobe. Ker boste v kuhinji preživeli veliko časa, je slednja izrednega pomena. V kolikor ne morete zadostiti dovolj naravne svetlobe, si pomagajte s stropnimi ali podpultnimi lučmi, ki bodo poleg razsvetlitve poskrbele tudi za prijetno ambientalno vzdušje.

Dom24.si | Avtor: Dom24.si Dom24.si

Kakšne materiale in barve izbrati?

Ena najtežjih odločitev pri nakupu nove kuhinje so zagotovo barve in materiali. Kuhinja je dolgoročni nakup, zato naj bo takšno tudi razmišljajte. Trenutni trendi so super, če le niste tip človeka, ki se hitro naveliča. V tem primeru raje izberite nekoliko bolj nevpadljivo kuhinjo, ki pa jo vseeno lahko popestrite z barvami sten, jedilnico, lučmi ipd. Najboljši nasvet pri izbiri materialov in barv je ta, da pri opremljanju sledite ostalemu pohištvu v stanovanju.

Dom24.si | Avtor: Dom24.si Dom24.si

Kam po novo kuhinjo?

Nakup kuhinje je lahko tako velika investicija, kolikor ste zanjo pripravljeni odšteti. Še posebej manjše kuhinje so lahko velik izziv, saj je v manjši prostor potrebno postaviti vse, kar lahko v velikega, obenem pa poskrbeti za funkcionalnost. Če ste v takšni situaciji, pobrskajte po trgovini s pohištvom dom24.si, kjer pa poleg kuhinj najdete tudi jedilniško pohištvo.