Uporabno
1348 ogledov

Je poceni, brez glutena, z nizkim glikemičnim indeksom

Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Polento tako kot testenine pri naši družini obožujemo in jemo na številne različne načine. Je tudi cenovno zelo ugodna, tokrat je polento za nas skuhal kar Eurospin.

Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

Ovsena kaša in kozarec sojinega mleka

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Danes si bomo za zajtrk privoščili ovseno kašo OATMEAL raspberry CHIA. Gre za instant ovseno kašo z malinami in chia semeni, ki je v 58 odstotkih sestavljena iz ovsenih kosmičev, vsebuje pa kompleksne vitamine C, E, B1, B2, B5, B6, B9, B12, Niacin in Biotin.

Navodila za pripravo so enostavna: Vsebino ene vrečke damo v posodo, prelijemo s 150-imi mililitri vrele vode in premešamo. Pustimo stati od tri do pet minut in pojemo. Ob okusni ovseni kaši si je vsak privoščil še kozarec sojinega mleka z EKO certifikatom ugledne znamke AMO ESSERE BIOLOGICO. Izvrsten zajtrk za vso družino!

Sojino mleko lahko nadomestite tudi z BIO riževim napitkom AMO ESSERE BIOLOGICO, ki bo v tednu od 8. do 14 aprila za četrtino cenejši, zanj boste odšteli zgolj 0,89 evra. Eurospinove akcije lahko spremljate v tedenskih katalogih TUKAJ.

Instant kosilo

Ker smo včeraj zakuhali veliko količino juhe iz korenčka in brokolija, bo današnje kosilo res hitro pripravljeno. Juho le pogrejem in ji dodam poljubne testenine, vanjo narežem tudi koščke mozzarelle.

Recept za juho najdete v sodnjem članku:

Mesec pametnih obrokov PROMO Uporabno To je sinova najljubša juhica

Ta se v vroči juhi lepo raztopi in jo imajo predvsem otroci zelo radi. Poleg tega nas takšna juha skupaj s testeninami in mozzarello res nasiti. Cena obroka je zelo nizka, z dodatkom testenin in mozzarelle znaša le 50 centov na osebo. Za našo pečlansko družino ponavadi porabim dve okusni Mozzarelli Land, ena stane 59 centov. 

Namesto mozzarelle lahko uporabite tudi sir Bavarski ementalec, ki bo v tednu od 8. do 14. aprila za 20 odstotkov cenejši in ga dobite za 1,99 evra. Eurospinove akcije lahko spremljate v tedenskih katalogih TUKAJ.

Za malico se prileže sveže sadje, otroci imajo zelo radi mandarine rinfuza, za kilogram smo odšteli 1,69 evra.

Polenta, hrana naše none

Nona je v povojnih časih obiskovala šolo v Italiji. Pravi, da je bila revščina velika, a ni nikoli okusila lakote. Razlog je polenta, ki jo je jedla za zajtrk, kosilo in večerjo. Morda bo nekdo mislil, da se je polente zaradi tega naveličala, pa temu ni tako. Še vedno jo imata z nonotom vsak teden na jedilniku, jesta jo s kislim mlekom, v solati, kot prilogo ali glavno jed s kakšno okusno omako. 

Koruzni zdrob, iz katerega sicer kuhamo polento, ne vsebuje glutena in ima nizek glikemični indeks, zato je lahko alternativa tudi kruhu. Vsebuje veliko manj kalorij in nič kvasa, zato ne povzroča napihnjenosti.

Sto gramov kuhane poletne brez dodatkov ima manj kot 79 kcal. Sto gramov belega kruha pa ima praviloma več kot 230 kcal.

Čeprav moja nona kuha polento več ur, v službenem tednu in z majhnimi otroci za takšno pripravo zmanjka časa. Zato smo tokrat kupili že kuhano polento v Eurospinu in za kilogram odšteli samo 55 centov.

Polento narežemo na poljubno debele rezine in jo popečemo na olivnem olju ali maslu, dodamo ji tudi Mozzarello Land, ki se hrustljavo zapeče. Namesto mozarrelle lahko uporabite tudi ostale sire po vašem okusu.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Ob polenti lahko ponudimo nagrajeno pašteto EAT. Kot smo že pisali, so kupci s svojim mnenjem in izkušnjami Eurospinovim produktom podelili tri laskave nazive IZBRAN PRODUKT TRGOVSKIH ZNAMK LETA 2021. Naziv so prejele tudi paštete EAT, ki si jih boste zaželeli zaradi premium surovin in privlačne embalaže, ki kar kliče po dovršenosti in nakupu. Recepture so prilagojene željam slovenskih gurmanov, izbirate pa lahko med šestimi različnimi okusi, tudi tunino (zanjo smo odšteli 85 centov), kokošjo in čajno pašteto (slednji sta stali le 55 centov).

V tednu od 8. do 14. aprila sta čajna in jetrna premium EAT pašteti cenejši za 29 odstotkov, zanju boste odšteli le 0,39 evra. Akcije lahko spremljate v tedenskih katalogih TUKAJ.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek

Med zelenjavo si je sedemletna hčerkica med nakupom v Eurospinu zaželela zdravih jajčevcev oziroma malancanov. Kupili smo dva velika jajčevca in zanju odšteli 1,49 evra. Popečem ju v ponvi z minimalno olja, poljubno osolim, dodam začimbe, sama jih raje kot z vodo zalijem z jušno osnovo. Pečemo jih na srednjem do visokem ognju približno dve minutki na vsaki strani. Če imate radi kislo hrano, jih lahko na koncu pokapate z limoninim sokom.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Zanjo smo odšteli 4,72 evra, se pravi približno 95 centov na obrok. Ob takšni večerji se seveda prileže tudi skleda sveže zelene solate. Če nimate časa, lahko kupite v Eurpospinu že očiščeno in narezano solato.

V tednu od 8. do 14. aprila boste za slastno solato berivko odšteli le 0,99 evra (200 gramov). Akcije lahko spremljate v tedenskih katalogih.

Določene jedi so torej z rednim spremljanjem akcij v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ.