Uporabno
2110 ogledov

To je sinova najljubša juhica

Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov
Vsaka družinica ima svoj seznam najljubših jedi, ki se pogosto znajdejo na jedilniku. Ponavadi so te jedi tudi hitro pripravljene in zdrave, da imamo mame čisto vest. Takšna bo tudi današnja večerja, za katero bomo odšteli samo dvajset centov za obrok ...

Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Hiter zajtrk

Danes je velikonočni ponedeljek, zato zjutraj lahko malce dlje spimo. Ker otroci ob takšnih sončnih dnevih že zgodaj silijo ven v naravo, si privoščimo le hiter zajtrk. 

Tako vsak otrok spije mlečni napitek Fermenti Attivi Land z dodanima vitaminoma D in B6 ter poje pest mandljev Bademi. Vsak popije tudi kozarec razredčenega borovničevega soka in pripravljeni smo na nov dan. Sama seveda dneva ne začnem brez svoje kave Don Jerez. V tednu od 8. do 14. aprila bo kava 100 % ARABICA DON JEREZ v akciji, kupili jo boste lahko za 1,29 evra (250 gramov). Tedenskim akcijam lahko sledite TUKAJ.

Za paket šestih mlečnih napitkov smo odšteli 1,69 evra, za 200 gramov mandljev pa 2,70 evra. S popitim napitkom in pestjo mandljev je vsak pojedel zajtrk v vrednosti 55 centov.

Testenine z gorgonzolo

Potrebujemo:

  •        500 gramov testenin (Bronzo TRE MULINI);
  •        paket gorgonzole (Pascoli Italiani);
  •        eno kislo smetano;
  •        mozzarello (Land);
  •        sol.

Za pripravo kosila uporabimo testenine Bronzo TRE MULINI, ki so jim potrošniki dodelili laskavi naziv IZBRANI PRODUKT LETA 2021. Testenine morate za optimalen okus in strukturo res kuhati pravilno, navodila lahko preberete v spodnjem prispevku.

Testenine Navodila Magazin Tako pravilno skuhamo testenine "al dente"

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek
Omako delamo istočasno: V dovolj veliki posodi zmešamo kislo smetano, narezano gorgonzolo in narezano mozzarello, posodo pokrijemo in kuhamo na minimalnem ognju, dokler se sir ne stopi in ne nastane prožna voljna omaka. Pri pripravi nikar ne hitite, sir naj se topi počasi, vmes nekajkrat pomešajte.

Ko je oboje kuhano, razdelimo testenine na krožnike in jih enakomerno polijemo z omako. Skuhali smo 500 gramov testenin, za celotno kosilo za vso družino smo zapravili 4,2 evra, manj kot evro na obrok. Jed je bila pripravljena v manj kot pol ure.

Za malico pa sadje

Otroci obožujejo tradicionalen slovenski sadež, ki ga mnogi zapostavljamo. Zato za malico pogosto na rezine narežemo dve jabolki in jih postavimo na mizo, da krhlje grizljajo ob popoldanskem ustvarjanju, učenju in ostalih aktivnostih.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek

Za večerjo zdrava juhica

Naš devetletnik ne mara zelenjave. Tudi pri sadju je bolj izbirčne narave, zato sem presrečna pri vsakem zelenjavnem podvigu. Eden takšnih je enostavna enolončnica iz brokolija in korenčkov, ki je z dodatkom testenin za juho odlično kosilo ali večerja.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Priprava je hitra in sila enostavna, oprano in narezano korenje ter brokoli damo v posodo, dodamo sol, malce paradižnikovega koncentrata in po želji še kakšno začimbo. Zalijemo z vodo in kuhamo, dokler voda ne zavre. Ko voda zavre, kuhamo juho na zmernem ognju še približno 40 minut, nato jo zmiksamo s paličnim mešalnikom.

Sama sem pripravila juho iz 500 gramov brokolija in 500 gramov korenja, zato je količina juhe res velika in je naša družina ne more pojesti v enem obroku. Polovico juhe zato prelijem v steklene kozarce za vlaganje, ko se bo ohladila, jih bom postavila v hladilnik za jutrijšnji dan. V polovico juhe, ki je ostala v posodi, zakuhamo poljubno količino jušnih testenin.

Za pol kilograma brokolija smo v Europsinu odšteli 1,19 evra, za pol kilograma korenčka pa 60 centov. Juhi smo sicer dodali tudi sol in malce paradižnikovega koncentrata. Pripravljene juhe je dovolj za dva dni oziroma deset obrokov.

Obrok brez jušnih rezancev znaša le okoli dvajset centov.

Juhi lahko poljubno dodate kislo smetano, bučno olje, jušne rezance, ribano kašo in podobno. Jed je tudi zdrava. Brokoli se denimo od druge zelenjave razlikuje po vsebnosti glukozinolatov in sulforafana, spojin, ki preprečujejo nastanek nekaterih vrst raka. Korenje pa vsebuje med vso zelenjavo največ betakarotena, rastlinske oblike vitamina A, ki varuje arterije, preprečuje infekcije, krepi imunski sistem in je močan antioksidant, pomemben pa je tudi za zdrave lase, kožo in oči.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Tedenski Eurospinov voziček

V sklopu projekta Mesec pametnih obrokov porabi družina za pester tedenski jedilnik 68 evrov. Seveda ob predpostavki, da imamo osnovna živila že doma, doma pa imamo tudi nekatera živila, ki zdržijo mesec ali več mesecev. 

Preprostemu jedilniku v prvem tednu boste lahko sledili, če boste v Eurospinu kupili naslednja živila: dva litra mleka, paket napitkov Fermenti Attivi Land, nektar borovnic, mandlje, gorgonzolo Pascoli Italiani, kislo smetano, 4 mozzarelle Land, 0,5 kg brokolija, 1 kg korenja, paradižnikov koncentrat, liter sojinega mleka, mandarine, že pripravljeno polento TRE MULINI, dve pašteti EAT, dva jajčevca, kosmiče, 0,5 kg piščanca za juho, 1 kg skute, deset jajc, eno limono, paket svežih jagod, 3 pakete testenin po 0,5 kg BRONZO TRE MULINI, panceto, sir PECORINO, piro, dve bučki, zeleno solato, svežo špinačo, pomaranče, grah v pločevinki (Delizie del sole), kilogram govejega ali mešanega mletega mesa, paradižnikovo omako, čokoladni puding v prahu, nektar granatne jabolke, liter tekočega jogurta, olive Varia Gusto, svežo rukolo, dva paketa riža, piščančja nabodala, jušne testenine in ovseno kašo OATMEAL raspberry CHIA.

Ob tem nam ostane tudi dovolj denarja za kakšno ugodno in kakovostno čistilo, ki jih je v Eurospinu na pretek. V tem tednu bomo čistili okna, zato kupimo še EKO čistilo za okna v spreju AMO ESSERE BIOLOGICO.

Ob tem predpostavljamo, da imate doma oljčno olje, moko, bučno olje, nagrajeni med Dolciando, čebulo, česen, mleto rdečo papriko, baziliko, peteršilj, origano in ostale začimbe, sol, sladkor, koruzni zdrob, pšenični zdrob, maslo, kavo, kis in podobno.

Za posladek ima naša družina vedno doma tudi sir Grana Padano in pinjole SIBAMBA, ki se odlično podajo k številnim jedem. 

V tednu od 8. do 14. aprila bo v tedenski akciji veliko izdelkov, ki jih boste potrebovali tudi v tedenskem jedilniku. Med drugim tudi nagrajeni špageti BRONZO TRE MULINI za 0,59 evra, kava 100 % ARABICA DON JEREZ za 1,29 evra (250 gramov), čajna in jetrna pašteta PREMIUM EAT za 0,39 evra, BIO pasirani paradižnik AMO ESSERE BIOLOGICO za 0,79 evra, riž ARBORIO za rižote za 1,59 evra, ekstra deviško olje VAL DI MAZARA DOP za 6,19 evra, olive za 0,99 evra in goveje mleto meso, za pol kilograma boste odšteli le 2,59 evra.

Določene jedi so torej z rednim spremljanjem akcij v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ