Uporabno
6046 ogledov

Triki za čista in svetleča okna

Okna Profimedia
Steklo na oknih, mizah, steklenih vratih, ogledalih ... Lepo je, če je čisto in se sveti. Še lepše je, če se sveti le ob uporabi prijaznih EKO čistil.

Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

Včeraj zvečer smo za večerjo skuhali čokoladni gres, ki smo ga prihranili tudi za zajtrk. V toplem delu leta jemo čokoladni gres kar hladen naravnost iz hladilnika, v mrzlem delu leta pa ga prej ogrejome v mikrovalovni pečici. Včerajšnji recept za čokoladni gres najdete v spodnjem članku.

Mesec pametnih obrokov PROMO Uporabno Špinača za zajtrk? Zakaj pa ne!

Ker nismo imeli dela z zajtrkom, lahko hitro posežemo po današnjem gospodinjskem opravilu - čiščenju oken. Čiščenje oken je tipično spomladansko opravilo, saj smo se mu pozimi zaradi nizkih temperatur izogibali. Za čiščenje oken ni potrebno čakati sončnih dni, saj je za to opravilo primernejši suh in oblačen dan. Okna je najbolje čistiti zjutraj, ko je steklo hladnejše in primernejše za čiščenje. 

Tega koraka ne smete izpustiti

Pred "pravim" čiščenjem okna morate nujno izvesti tudi tako imenovano "predčiščenje". Tega koraka ne smete izpustiti, saj boste imeli sicer veliko dela z umazanijo pri kasnejšem pranju oken. Za začetek torej uporabite le metlico in suho krpo ter odstranite vso vidno in grobo umazanijo s stekel, polic in okvirjev.

Nato okna operete še z mokro krpo, ki jo pomakamo v posodo s toplo vodo, ki smo ji dodali malce belega kisa. Najboljše razmerje je velika jedilna žlica kisa na liter vode. Za tem sledi še temeljito čiščenje oken z Eurospinovim EKO čistilom, ki ga nanesemo neposredno na okna ter jih nato obrišemo s čisto suho krpo do leska. Uporabljate ga lahko brez izpiranja. Za čiščenje oken vedno uporabite krpo, ki ne pušča sledi. Zelo neprimerne so mehke papirnate brisačke, ki puščajo majhne koščke papirja. Če že uporabljate papirnate brisačke, izberite trše.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek

Za čiščenje smo uporabili univerzalne krpice, zaščitne rokavice in EKO čistilo iz Eurispina AMO ESSERE ECO. Čistilo je izdelano s posebno pozornostjo do okolja, embalaža je narejena iz reciklirane plastike s certifikatom FSC.

Po koncu čiščenja oken lahko uporabite tudi zmečkan časopisni papir. S tem prav tako zdrgnemo čista suha okna. Poleg tega papir na steklu pusti tanek film, ki odbija umazanijo.

Za kosilo in večerjo priljubljena polenta

Kot smo že zapisali, se polente pri naši družini ne naveličamo. Od včeraj nam je ostala bolonjska omaka, ki odlično sovpada s polento.

Tokrat smo polento kuhali dolgo, skoraj eno uro. Uporabili smo 4 litre vode, 400 gramov koriznega zdroba (POLENTA TRE MULINI), 100 gramov pšeničnega zdroba, štiri žlice olivnega olja, dve majhni žlički soli. Čeprav lahko omenjeno polento kuhate v vreli vodi samo nekaj minut, smo se mi odločili za dolg postopek z dodatkom "bele polente".

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek

V velik lonec natočimo štiri litre vode, ki jo solimo in zavremo. Dodamo olje in postopoma med mešanjem vanjo vsujemo koruzni ter pšenični zdrob. Neprestano mešamo še dve minutki, da ne nastanejo grudice. Temperaturo znižamo in kuhamo še 50 minut, med kuhanjem jo večkrat pomešamo. 

Ko je polenta pripravljena, jo lahko kar z zajemalko damo v globok krožnik, ki ga nato zalijemo z bolonjsko omako. 

Ko se preostala polenta ohladi, jo postavimo v hladilnik in znova uprabimo za večerjo. Tokrat smo jo pogreli v ponvi na maslu, dali na krožnik in zalili s hladnim jogurtom. Namesto jogurta lahko uporabite tudi mleko ali kefir. Prav v tednu od 8. do 14. aprila lahko v Eurospinu kupite okusen kefir bianco Land za ceno 0,75 evra. Prelistajte aktualni katalog z akcijami TUKAJ

Ob polenti smo spili tudi razredčen BIO sok granatnega jabolka AMO ESSERE BIOLOGICO.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Seveda posebej pri najmlajših družinskih članih ne smemo pozabiti na vsakodnevni vnos sadja in zelenjave. V Eurospinu je izbira svežega sadja in zelenjave ogromna, kar postrezite si.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek

Vse izbrane jedi smo naredili samo iz surovin, ki smo jih kupili v Eurospinu. Jedi bodo še cenejše, če boste spremljali tedenske akcije. Nov katalog je na voljo TUKAJ