Uporabno
85 ogledov

Raidlight- znamka z vrhunsko tekaško opremo!

Raidlight Raidlight
Tek je zdrava in priljubljena rekreacija. Toda vsi ne uživajo pri teku v krogih ali po enoličnih ulicah mest. Nekaterim je največji užitek skozi tek spoznati nove kraje in lokalno naravo v vsej njihovi neokrnjenosti. Čas je, da tudi vi nadenete copate in zavijete z asfalta.

Spoznajte trail tek

Trail tek postaja tudi pri nas vse bolj znan in priljubljen. Če si pri tem predstavljate tekaški vzpon na kak alpski vrh, naj vam povemo, da je to že bolj specializiran gorski tek.

Za trail tek je dovolj, da se izognete urejenih poti in cest. Lahko ga izvajamo kjerkoli, samo da tečemo po neobdelanih površinah: travi, poteh, po gozdu, pesku, ob rekah, po ravnem, navzdol ali navkreber. Pomembno je, da smo zunaj na svežem zraku in čim bolj v pristnem stiku z naravo.

Običajno nas pri teku najbolj zanimajo pretečena razdalja, tempo in srčni utrip. Pri trail teku pa gre bolj za izkušnjo samo. Teren in ovire na njem se ves čas spreminjajo: najprej tečemo po travi, potem pridejo korenine, skale in še in še različnih podlag. Dejansko je treba biti pri tem trail teku z glavo in telesom ves čas na preži.

Raidlight | Avtor: Raidlight Raidlight

Tek v naravi je nepredvidljiv, zato je nemogoče primerjati trase med seboj. 30 km dolga proga po travnikih in gozdu ni primerljiva s hribovito in skalnato progo.

Tudi pri tem športu obstajajo maratonski in ultramaratonski izzivi. Mnogi si za cilj postavijo tek na 50 ali celo 100 km razdalji. Tek okoli avstrijske Zugspitze ali pa v etapah okoli celotnih Alp so priljubljeni izzivi. Eden izmed bolj znanih je tudi 170-kilometrski Ultra-Trail du Mont-Blanc, ki obsega med ostalim tudi 10 000 metrov plezanja. Najboljši so ga končali v manj kot 20 urah!

Ta disciplina pa po drugi strani ni ravno primerna za tekaške začetnike. Dobro je prej začeti na ravnem, si nabrati moč in kondicijo in potem postopno nadaljevati na zahtevnejših terenih.

Trail tek je večinoma zgolj le tek. Toda včasih gre pri tem tudi za kombinacijo teka, hoje in plezanja. S kombinacijo teka in hoje si povečamo razdaljo, ki jo je mogoče premagati. Zato pa je pomembno, da imamo primerno opremo.

Kakšno opremo izbrati za trail tek?

Kot rečeno, je pri trail teku pomemben teren. Da pa bi na njem ostali varni in tako ves čas brezskrbno uživali v pokrajini, je treba izbrati profesionalno opremo iz vrhunskih materialov, ki omogoča udobje, dober stik s podlago in zanesljivost. Toplo priporočamo Raidlight – znamko, ki diha trail tek že 20 let. Na srečo vam po to opremo ni treba daleč – vabi vas spletna trgovina Vita Proshop.

Tekaški copati

Tako kot pri izbiri katerih koli športnih copatov mora biti tudi pri izbiri trail copatov prva misel, kakšni copati so kompatibilni z mojo nogo.

Drugi kriterij pri izbiri trail copatov pa je seveda teren. Trši čevlji z bolj narebranim podplatom (kramponi so več kot 5 mm) so boljši za zahtevnejši teren in so že bolj podobni pohodniškim čevljem. Po drugi strani pa se na asfaltu ne obnesejo najbolje. Hibridni čevlji imajo krampone na podplatih globoke od 2 mm do 4 mm in so tudi mehkejši. Predstavljajo kompromis med različnimi tereni, dobri pa so na gozdnih in podobnih poteh, kjer se zaradi terena še ni treba ustavljati.

Raidlight ponuja širok izbor moških in ženskih copatov, ki so posebej oblikovani tako, da omogočajo neprestano gibanje naprej zaradi padca čevlja v smeri peta-prsti. Prav tako imajo podplati več con zaradi različne obremenitve, poseben sistem pa skrbi za večji oprijem čevlja v območju pete in gležnjev. Tudi kramponi sami so različno oblikovani, da se lažje spoprimejo z različnimi podlagami.

Raidlight | Avtor: Raidlight Raidlight

Oblačila

Tek čez drn in strn, še posebej, ko premagujemo daljše razdalje, lahko s seboj prinese spremembe vremena, pa tudi mokro, močvirnato, spolzko in blatno podlago. Prava izbira oblačil nam omogoča, da ostanemo suhi in zaščiteni, oblačila pa se bodo tudi hitreje posušila.

Za tek po terenu lahko izbiramo med vetrovkami, majicami, pajkicami, hlačami in krili. Raidlight oblačila so lahka, zračna, kombinirana z mrežicami in opremljena z žepi, da imamo pri roki vse, kar potrebujemo. Silikonski tisk omogoča majicam, da ostanejo na mestu.

Nogavice

Tudi nogavice za trail tek morajo prenesti obremenitve zahtevnega terena in njegove dolžine. Dobre nogavice so zračne, lahke in posebej obložene na najbolj obremenjenih mestih.

Nahrbtnik

Pri daljših tekih je treba s seboj vzeti tudi kar nekaj opreme: od dodatnih oblačil, hidracije in prigrizkov. Vse to je mogoče spraviti v Raidlight nahrbtnik, ki ga odlikujejo izjemno nizka teža, zračnost in prostornost.

Raidlight | Avtor: Radlight Radlight

Raidlight – oprema, ki vas popelje ven

Raidlight je inovator in proizvajalec trail opreme že 20 let. Njihov cilj je ponuditi tekačem lahko, tehnološko napredno in inovativno opremo za najboljše pustolovščine v naravi. Odlikujejo jih neverjetne inovacije, kot sta: vetrovka, ki zdrži 20K mm vodnega stolpca, pri čemer tehta 85 g in pa neverjeten 190 g lahek nahrbtnik. Podjetje se zavzema za pristen stik z naravo, zato uporablja lokalne reciklirane materiale, izdelava pa poteka v Franciji, da čim bolj zmanjšajo ogljični odtis.

 

Za popolno izkušnjo divje narave je tu Raidlight.