Uporabno
1824 ogledov

S prehranskimi dopolnili do dobrega počutja tudi na stara leta

Moja lekarna Moja lekarna
Telo za optimalno delovanje potrebuje tako vitamine kot minerale, količina teh, prav tako njihova vsebnost v telesu, pa je odvisna predvsem od starostne dobe. S starostjo, ki se prične že s samim rojstvom, medtem ko se posledice te v obliki fizičnih, psihičnih in socialnih sprememb odražajo od petindvajsetega leta starosti, se potrebe po hranilih spreminjajo, na kar vplivajo tudi morebitne bolezni oziroma zdravila, predpisana s strani zdravnika ali kupljena v lekarni brez recepta.

Prav zaradi tega je imunski sistem in zdravje dobro krepiti že v mladosti. K temu v največji meri pripomore uravnotežena prehrana s sezonskimi, lokalnimi in doma pripravljenimi obroki. V nasprotnem namreč odpornost hitro pade, kar lahko pripelje celo do pojava srčno-žilnih obolenj, raka ali sladkorne bolezni.

Poleg skrbi za prehrano pa je po potrebi priporočljivo uživati tudi prehranska dopolnila, ki jih ponuja tako rekoč vsaka lekarna. Moja lekarna se od večine njih razlikuje v tem, da svojim strankam svetuje. Strokovnjaki so tako za vsa vprašanja o uživanju prehranskih dopolnil, namenjenim starejšim, kadarkoli na voljo na telefonski številki 040 474 672 in elektronskem naslovu info@moja-lekarna.com.

Pod drobnogledom Moje lekarne: prehranska dopolnila za starejše

Imunski sistem je v mladosti veliko močnejši kakor v (pozni) starosti, k čemer veliko pripomore današnji, človeku neprijazen življenjski slog, ki narekuje, da dneve večinoma preživljamo sede, v zaprtem prostoru, brez gibanja na prostem.

Zaradi tega je posebej v hladnejšem delu leta dobro poseči po (v posvetu z zdravnikom ali farmacevtom v lekarni) prehranskih dopolnilih. Kajti dejstvo je, da posamezne hranljive snovi imunski sistem krepijo, druge pa ga slabijo.

Moja lekarna | Avtor: Moja lekarna Moja lekarna

Uporaba prehranskih dopolnil je torej smiselna, če nimamo možnosti uravnotežene prehrane ali ob zaznani povečani potrebi po vitaminih in mineralih, saj dopolnila veljajo za izdelke s koncentrirano obliko vsebnosti prehransko ter fiziološko pomembnih živil.

Med pomembnejše denimo sodijo antioksidanti, ki varujejo celice pred prostimi radikali s škodljivim delovanjem na telo, prav tako prehranske vlaknine. Te pospešujejo prebavo, vežejo nase črevesne strupe in čistijo sluznico, zaradi stimulativnega delovanja na imunski sistem pa so enako pomembne tudi mlečnokislinske bakterije z zaščitnim delovanjem.

Sicer za pomembne vitamine in minerale v povezavi s starejšimi ljudmi veljajo še vitamini A, B6, B12, C ter D, a tem prav tako pogosto primanjkuje beljakovin, cinka, folne kisline, kalcija, kalija ter omega 3 mlečnih kislin.

V Moji lekarni smo zbrali osnovne informacije o vseh naštetih vitaminih. V nadaljevanju zato navajamo bistvene lastnosti vsakega od njih, prav tako živila s povečano vsebnostjo teh, pojasnjujemo pa tudi, kdaj je njihovo uživanje v obliki prehranskega dopolnila najbolj smiselno.

Vitamin D

Znan je kot sončni vitamin. Telo ga namreč tvori ob izpostavljenosti soncu, vendar na to vpliva čas izpostavljenosti, zato učinek dosežemo le, v kolikor smo na soncu ob pravih urah. Vitamin D vpliva na delovanje celotnega telesa, pri čemer ohranja fizično in psihično zdravje, s poudarkom na moči kosti ter mišic, tudi živcev. V kombinaciji s kalcijem velja za učinkovitega zaščitnika pred osteoporozo, zato se njegovo uživanje priporoča predvsem osebam, podvrženim razvoju te bolezni.

Moja lekarna | Avtor: Moja lekarna Moja lekarna
Vitamin D vsebujejo skuše, losos, tuna, goveja jetra, rumenjaki, žitarice, siri, mleko in gobe – več o vitaminu D si preberite na moja-lekarna.com, kjer najdete uporabne nasvete in napotke o samem vitaminu in njegovem uživanju.

Vitamin C

Gre za močan antioksidant, ki ščiti celice pred prostimi radikali, pomaga pri proizvodnji kolagena in absorpciji železa ter krepi imunski sistem. Za delovanje telesa je izredno pomemben, vendar prekomerno uživanje lahko pripelje do težav v obliki želodčnih krčev, slabosti in driske. Njegovo uživanje se priporoča osebam z monotonim načinom prehranjevanja in kadilcem.

Moja lekarna svetuje uživanje živil z visoko vsebnostjo vitamina C. Ta je najbolj izrazit v sveži, nekuhani zelenjavi in sadju, najti pa ga je mogoče predvsem v citrusih, rdeči in zeleni papriki, kiviju, jagodah, meloni, paradižniku, špinači ter brokoliju.

Kompleks B vitaminov

Med vitamini iz skupine B še posebej izstopata B6 in B12, zaslužna za kognitivni razvoj, vzdrževanje metabolizma, ustvarjanje DNK-a ter ohranjanje krvnih celic in živčevja. B vitamini med drugim pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, značilno zanje pa je, da pomanjkanje katerega koli vitamina iz skupine vitaminov B povzroči potrebo po ostalih vitaminih iz iste skupine. Uživanje se priporoča vsem po petdesetem letu starosti (B12) in tistim z nepravilno delujočimi ledvicami, ljudem z avtoimunskimi boleznimi ter alkoholikom (B6).

Moja lekarna | Avtor: Moja lekarna Moja lekarna

Moja lekarna svetuje uživanje živil z visoko vsebnostjo B vitaminov. Vsebnost vitamina B6 je visoka predvsem v perutnini, ribah, mesu, škrobni zelenjavi in krompirju, vitamina B12 pa v školjkah, govejih jetrih, jajcih ter mleku.


Vitamin A

Obstaja več vrst vitamina A. Sintetični se nahaja v posameznih zdravilih, izdanih na recept, vendar je kombiniranje tega s prehranskimi dopolnili strogo odsvetovano. Poleg sintetičnega pa obstajata še provitamin A (betakaroten) in vitamin A. Vsi našteti vplivajo na imunski sistem in kožo, skrbijo za pravilno delovanje organov ter izboljšujejo vid.

Moja lekarna svetuje uživanje živil z visoko vsebnostjo vitamina A. Za najboljši vir tega veljajo perutnina, losos in mlečni izdelki, medtem ko je betakaroten mogoče najti v marelicah, mangu, meloni, brokoliju, korenju, bučah ter zelenolistni zelenjavi.

Moja lekarna | Avtor: Moja lekarna Moja lekarna

Poleg povečanega vnosa doslej predstavljenih vitaminov se starejšim ljudem za doseganje optimalnega delovanja organizma priporoča uživanje kapsul Imunosal Senior. Te vsebujejo kombinacijo najpotrebnejših vitaminov in mineralov, med drugim D vitamina, skupine B vitaminov, vključujoč folno kislino, C vitamina, cinka, koencima Q10, resverotrola in beta-glukamine. Kapsule Imunosal Senior je treba zaužiti skupaj z vodo, priporočen dnevni odmerek pa naj ne presega treh kapsul.

Potrebujete pomoč pri izboru ali ste v dilemi?

Mi smo jih našli pri farmacevtki: Lukanc Maja, mag. farm. (ekipa Moja-lekarna.com)