Uporabno
3968 ogledov

Še ena preprosta italijanska jed, ob kateri se cedijo sline

Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Italijanske jedi, pa najsi gre za glavne obroke, prigrizke ali sladice, so pri naši družini zelo priljubljene, zato se na jedilniku pogosto znajde lazanja. Vsakič v kakšni drugačni različici. Tokrat smo jo pripravili s skuto in špinačo.
Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

A najprej je bilo treba poskrbeti za zajtrk, ki so ga tokrat otroci pomagali pripravljati. Mešanje sadnih napitkov je njihovo priljubljeno opravilo, sploh če lahko sami izbirajo sestavine za v smutije.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

ZAJTRK: Sadno-jogurtov smuti z ovsenimi piškoti

Tokrat smo za zajtrk na hitro pripravili napitek iz navadnega jogurta, banan in jagod, v katerega smo, da je bil še malce slajši, dodali Eurospinov med Dolciando, ki je bil v raziskavi Izbrani produkt trgovskih znamk leta 2021 izbran za enega izmed produktov leta. Zraven so otroci znova pogrizljali nekaj ovsenih piškotov z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin (tudi znamke Dolciando), ki so nam ostali od malice prejšnjega dne.

KOSILO: Špinačna lazanja

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Ker obožujemo italijansko hrano, smo za kosilo pripravili lazanjo, tokrat špinačno. Njena priprava je celo malce hitrejša kot priprava mesne lazanje – vsaj naša različica špinačne lazanje je res hitro končana.

Špinačo skušam večkrat vključiti v naše jedilnike, saj je zelo zdrava zelenjava. Je odličen vir železa, magnezija, natrija, vsebuje veliko vitaminov C, E in K. 

Sestavine:

  • 500 g testenin za lazanjo;
  • 500 g skute;
  • 500 g špinače; 
  • 3 jajca;
  • sir Land; 
  • 180 g kisle smetane; 
  • sol in poper.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Priprava:

Najprej smo pripravili nadev iz skute in špinače. Špinačo smo – podobno kot prejšnji dan, ko smo pripravljali zavitke iz listnatega testa – kar zmleli oziroma skorajda spasirali s pomočjo mikserja. Nato smo jo vmešali v skuto, ki smo ji dodali tri jajca, veliko žlico kisle smetane, sol in poper. In nadev za lazanjo je bil že pripravljen. Sledilo je zlaganje različnih plasti v pekač.

Tokrat smo v Eurospinu, kjer imajo res veliko izbiro testenin, izbrali sušene testenine za lazanjo iz zdroba pšenice durum, ki jih je treba pred nalaganjem v pekač na hitro, za šest do sedem minut, pokuhati v vreli vodi. Na dno pekača smo torej zložili prvo plast testenin, nanje položili nadev iz skute in špinače ter potresli malce naribanega sira Gauda znamke Land. Sledila je nova plast pokuhanih testenin, pa spet plast nadeva in sira in tako vse do vrhnjega roba pekača. Na zadnjo plast testenin smo razmazali dve veliki žlici kisle smetane ter za konec na vrh potresli še veliko naribanega sira.

Lazanjo smo na ventilacijskem programu pri 180 stopinjah Celzija pekli približno pol ure.

Kosilo tega dne nas je stalo 6,40 evre, kar znese 1,28 evra na osebo. Zraven smo pojedli še solato ledenko, ki v Eurospinu v redni ponudbi stane 1,29 evra (eno glavo ledenke imamo pri nas dovolj za dve kosili oziroma za dva obroka).

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

VEČERJA: Kuskus s curry zelenjavo

Večerja je bila podobno preprosta kot zajtrk. Od prejšnjega dne nam je od kosila ostalo še nekaj zelenjavne omake s curryjem (recept si lahko preberete TUKAJ), zato sem morala le po navodilih v slani vodi skuhati kuskus Tre Mulini – 1000-gramsko pakiranje v Eurospinu stane 1,59 evra. Ko je bil kuskus končan, sem mu primešala curry zelenjavo. Čez smo si potresli nekaj parmezana Grana Padano in zraven pojedli skledo solate ledenka, ki nam je še ostala od današnjega kosila.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Za malico pa bio sadni sokovi in banane

Ker lepe popoldneve vedno preživljamo zunaj, je temu prilagojena tudi malica. Tako sem otrokom tokrat za vmesni obrok ponudila banane in biološke breskvine sokove AMO ESSERE BIOLOGICO. Za paket treh sokov sem odštela le 99 centov, za 0,65 kg banan pa 84 centov.

Določene jedi so z rednim spremljanjem akcij v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ