Uporabno
728 ogledov

Tako vam bo pomagala samomasaža

utrujenost vadba ženska fitnes Profimedia
Preveliko sedenja v službi in doma, "muskelfiber" po vadbi, nepravilna drža – naše mišice imajo vso pravico, da nas kdaj tudi bolijo. Z redno samomasažo in s primernimi pripomočki lahko doma tudi sami enostavno razbijemo nastale vozle, povečujemo gibljivost in našim mišicam pomagamo pri regeneraciji.

Kdo ne pozna občutka, ko se zjutraj zbudi in ga "zategne" v ramenih ali čuti napetost zaradi vozlov v hrbtnih mišičnih vlaknih. Takrat se najprej pretegnemo, mogoče poskusimo vozle zmehčati s toplim tušem ali se enostavno izogibamo različnim gibom. Napetost v mišicah in bolečine, ki ji po navadi sledijo, pa bi lahko enostavno preprečili ali vsaj omilili z redno samomasažo.

Športniki vsakdan, rekreativci le zelo redko

Ne glede na to kateri šport spremljamo, vemo, da ekipe kakor tudi športnike vedno spremljajo fizioterapevti, ki poskrbijo, da so mišice športnika pripravljene na vrhunske rezultate. Tega si rekreativni športnik seveda ne moremo privoščiti. S pravimi pripomočki, pa lahko postanemo sami svoji fizioterapevti oz. poskrbimo, da naše mišice zrahljamo, razbijemo vozle in pomagamo mišicam pri regeneraciji.

Intersport | Avtor: Intersport Intersport

Pestro ponudbo praktičnih in kvalitetnih pripomočkov za samomasažo najdete v vseh poslovalnicah Intersport. Med najbolj priljubljene pripomočke štejejo masažni valjčki, obroči in posebne žogice, ki so še posebej primerne za razbijanje vozlov. Preizkusite različne pripomočke, saj je vsako telo drugačno.

Masažni valji se razlikujejo po velikosti, trdoti in različnih masažnih površinah. Klasični masažni valj ima gladko masažno površino, ki je posebej primerna za začetnike pri samomasaži. Intenzivnejšo masažo pa omogočajo valji z reliefom ali izbočenimi deli.

Več pozitivnih učinkov

Najbolj učinkovita je samomasaža, če jo izvajamo takoj po treningu. Tako lahko preprečimo nastanek "muskelfibra" oz. bolečin v mišicah, ki jih pogosto začutimo šele jutro po treningu. S samomasažo tudi preprečujemo poškodbe, ki bi se lahko pojavile zaradi vozličastih in zatrdelih mišičnih vlaken. Tako se bomo lahko tudi izognili napačne drže zaradi bolečin v mišicah in dodatnih bolečin, ki jih ta lahko povzroča.

Intersport | Avtor: Intersport Intersport
Masaža pa je tudi izredno učinkovita za mentalno sproščanje in tako zmanjšuje stres. Redna masaža nam pomaga tudi pri obvladovanja stresnega vsakdana, zato si jo tudi kdaj privoščite, ko prideta domov iz službe.

 

 

Zelo učinkovita je tudi masaža z vibracijskimi masažnimi valji. Mnogi jim celo dajejo prednost pred navadnimi, saj poleg pritiska dotično mesto tudi zrahljajo s tresenjem, ki ga sami težko oponašamo.