Uporabno
3482 ogledov

Testosteron – hormon, ki vpliva na vašo formo in spolno slo

Testosteron, Popolna Postava Popolna postava
Testosteron je nepogrešljivo gorivo za vsakega moškega. Je moški spolni hormon, ki v telesu opravlja mnoge pomembne naloge – od tega, da skrbi za dovolj veliko spolno slo in vpliva na erekcijo, do tega, da pomaga pri oblikovanju mišic. A to še zdaleč ni vse.

Očarljiva esenca pravega moškega

Testosteron je najpomembnejši moški spolni hormon, ki se izloča v modih, manjši del pa tudi v nadledvični žlezi. Torej, malo za šalo, malo zares: ne pravimo kar tako, da je za drzne, pogumne, neustrašne poteze treba "imeti jajca".

Testosteron v telesu opravlja številne pomembne naloge. V puberteti je odgovoren za poglobitev glasu, vpliva na pojav prve poraščenosti, pa tudi na mišično maso in celo na odebelitev kože. V odrasli dobi je nujen za vzdrževanje moških spolnih znakov, poleg tega skrbi tudi za večjo spolno slo, močne kosti, hitrejšo rast mišic, vedro razpoloženje in splošno dobro počutje.

Glavni moški spolni hormon je pomemben vse življenje. Lahko bi rekli, da je testosteron tisti, ki poskrbi, da moški izžareva tisto pravo moškost. Da je alfa.

Testosteron je naravni afrodiziak – mit ali resnica?

Dejstvo je, da testosteron vpliva tudi na libido oziroma na spolno slo. Ustrezna raven testosterona v krvi moškega je izrednega pomena za nastanek erekcije in tudi za dovolj močno erekcijo. Testosteron se namreč iz mod sprošča v kri in tako doseže različne dele telesa, ki ga potrebujejo za svoje nemoteno delovanje. Če torej moškemu primanjkuje testosterona, ima večjo možnost, da se pri njemu pojavi erektilna motnja.

Brez nogometa, burgerja in piva si še vedno lahko moški. Brez testosterona zagotovo ne!

seks, ljubezen | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako lahko testosteron izboljša življenje?

Vzdrževanje ustrezne ravni testosterona je torej zelo pomembno, ne le z vidika kakovostne spolnosti in velikih mišic. Ta mnogokrat še vedno prezrt hormon je namreč nepogrešljiv za zdravje nasploh. Nizke ravni testosterona lahko povzročijo resne zdravstvene težave.

Testosteron vpliva na mnoge procese in sisteme v našem telesu:

#1 Poskrbi za zdravo srce in dobro kri

Zdravo srce črpa kri v preostali del telesa ter mišicam in organom zagotavlja kisik, potreben za njihovo optimalno delovanje. Na nemoteno preskrbo telesa s kisikom vpliva tudi testosteron, saj sodeluje pri proizvodnji rdečih krvničk v kostnem mozgu. Nizke ravni testosterona so povezane z različnimi srčno-žilnimi tveganji, če ostaja raven testosterona ustrezno visoka, pa je to eden od pomembnih predpogojev zdravega srca in ožilja.

#2 Zmanjšuje maščobe, povečuje mišice

Testosteron vpliva tud na telesno sestavo, saj ima pomembno vlogo pri proizvodnji beljakovin v telesu in razvoju mišic. Zato se po puberteti pri dečkih mišična masa poveča za kar 50 odstotkov.

Za lepo oblikovano telo brez odvečnega maščevja in z dovolj mišicami je torej v veliki meri pri moških zaslužen prav testosteron. Večje ravni testosterona pomenijo večjo mišično maso in manj maščob, ravno obratno pa seveda znižanje testosterona poveča maso maščobnega tkiva in zmanjša mišično maso.

#3 Poskrbi za močnejše kosti

Pri moških se kostna gostota zmanjšuje s staranjem in je povezana s sočasnim zniževanjem testosterona. Zmanjšanje kostne gostote hkrati povečuje tveganje za šibke kosti in osteoporozo. Zato je tudi z vidika zdravih, močnih kosti nadvse pomembno, da moški kar se da dolgo vzdržujejo ustrezno visoko raven testosterona.

#4 Poveča libido

Kot že omenjeno, moški spolni hormon testosteron vpliva tako na moško erekcijo kot na njegovo željo po spolnosti. Dokler so ravni testosterona dovolj visoke, moški v spalnici ne bi smel imeti nikakršnih težav. Za moške z višjo ravnijo testosterona je namreč na splošno značilna pestrejša spolna aktivnost. In še zanimivost: raven testosterona se naravno zviša kot odziv telesa na spolno vzburjenje.

#5 Zaslužen za dobro razpoloženje

Nižja raven testosterona je povezana s slabšo kakovostjo življenja. Nekateri simptomi sindroma pomanjkanja testosterona so namreč depresija, utrujenost in razdražljivost ter pomanjkanje volje, apatičnost, pesimizem, tesnoba, oslabela samozavest, zaskrbljenost. Premalo testosterona lahko vodi tudi v slabšo koncentracijo, pešanje spomina in v slabši spanec.

Testosteron, Popolna Postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava

Kako dvigniti raven testosterona in si izboljšati življenje?

Na kakovost svojega življenja lahko v veliki meri vplivamo sami, z vsakodnevnimi navadami in odločitvami. Moški pa lahko za boljše fizično in psihično počutje poskrbite tudi tako, da si s preprostimi naravnimi metodami sami dvignete raven testosterona v telesu. Ne le, da bo vaše počutje boljše, tudi forma in videz se bosta občutno izboljšala, kar pripadnic nežnejšega spola zagotovo ne bo pustilo ravnodušnih.

Zakaj začnejo ravni testosterona upadati?

Z leti telo proizvaja vse manjše količine testosterona. Mnogo moških pri prvih težavah, ki se pojavijo kot posledica upadanja ravni tega hormona, tišči glavo v pesek in ne ukrepa. A ključ do kakovostnega življenja tudi v kasnejših letih se skriva prav v hormonih.

Staranje je zapleten proces v človeškem organizmu, ki ga uravnavajo prav hormoni. Človek se stara zato, ker se spreminjajo hormonske ravni in ker telo sčasoma proizvaja vse manj hormonov.

Pri moških začne raven testosterona upadati približno po 30. letu, in sicer za odstotek ali dva letno. Aktivna oblika testosterona, ki je neposredno odgovorna za vse opisane učinke, pa upada še nekoliko hitreje.

Znaki, da telesu primanjkuje testosterona

Sindrom pomanjkanja testosterona je obraten proces kot puberteta, kaže pa se z naslednjimi znaki:

  • upad libida in erektilna disfunkcija;
  • upadanje mišične mase;
  • zmanjšanje mišične moči;
  • nabiranje maščevja okoli trebuha;
  • zmanjšanje kostne gostote;
  • občutek pomanjkanja energije;
  • razdražljivost;
  • brezvoljnost ali depresija;
  • splošno slabo počutje.

Testosteron, Popolna Postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava

Štirje preprosti triki za dvig testosterona

Eno od zabavnih dejstev o testosteronu pravi, da imajo moški po ogledu filma s seksualno vsebino kar 35-odstotno zvišanje ravni testosterona v telesu. Morda velja celo mit, da zaljubljenost zmanjša raven testosterona pri moškem, pri ženski pa jo poviša.

A če damo zabavne trditve in mite na stran, v realnosti obstaja nekaj preverjenih in učinkovitih načinov, s katerimi lahko moški vplivajo na svoj testosteron. Pravzaprav določeni vitamini in minerali ter nekatera zelišča pripomorejo k temu, da ostajajo ravni tega sila pomembnega hormona dovolj visoke.

#1 Cink

Cink je mineral, ki ga celice uporabljajo pri procesu absorbcije hranil, pomembno pa vpliva tudi na delež testosterona. Njegova supermoč je v tem, da hkrati ugodno vpliva na encime, ki sodelujejo pri gradnji testosterona, in razoroži tiste, ki poskušajo hormon moškosti zaradi zunanjih dejavnikov pretvoriti v estrogen (hormon, ki je prisoten predvsem v ženskem telesu).

Prehrana sodobnega moškega žal pogosto ne vsebuje dovolj cinka. Njegov bogat naravni vir so sicer bučna in sončnična semena ter lubenice.

Testosteron, Popolna Postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava

#2 Magnezij

Magnezij sodeluje pri več kot 300 procesih v telesu. Znan je po svojem protivnetnem učinku, pomembno vpliva na raven testosterona, hkrati pa nazdoruje tudi nivo stresnega hormona kortizola, ki je glavni ubijalec testosterona.

Magnezij pa ima še eno posebno lastnost: omogoči, da testosteron dobi obliko, zaradi katere lahko potuje po telesu in pozitivno deluje tam, kjer ga organizem najbolj potrebuje. Zato je pomembno, da se na jedilniku pogosto znajdejo živila, bogata z magnezijem, kot so na primer stročnice in oreščki.

#3 Vitamin D

Temelj za tvorbo testosterona je holesterol, glavni podpornik pri tem pa je vitamin D. A ta vitamin ni pomemben le z vidika testosterona, je tudi nepogrešljiva podpora imunskemu sistemu.

D-vitamin se v telesu tvori ob izpostavljenosti sončni svetlobi, a ker iz takšnih in drugačnih razlogov na soncu in svežem zraku ne preživljamo zadosti časa, si moramo dodatne količine tega vitamina zagotoviti s pomočjo ustrezne prehrane. Odličen vir vitamina D so predvsem modre ribe, med katerimi izstopa losos.

losos | Avtor: Shutterstock Shutterstock

#4 Rdeči ginseng

To starodavno zelišče je znano po mnogih blagodejnih učinkih. Kitajsko tradicionalno zdravilstvo ga že več tisoč let uporablja za podaljševanje življenja in izboljšanje njegove kakovosti.

Korenina ginsenga spodbuja imunski sistem in poveča odpornost telesa proti okužbam, poleg tega rdeči ginseng velja tudi za naravnega ojačevalca libida. Raziskave so namreč pokazale, da rdeči ginseng poveča tvorbo in koncentracijo testosterona ter tako vpliva na spolno moč pri moških.

Učinkovita rešitev za pomanjkanje testosterona

Čeprav je sindrom pomanjkanja testosterona v zadnjem času vse bolje prepoznan, še vedno mnogokrat ostaja skrit. A mišljenje, da bi se morali moški sprijazniti s tem, da z leti njihova očarljiva moškost pač upada, je zgrešeno in nepotrebno.

Testosteron, Popolna Postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava
Ohrani svojo moškost v top formi

S pomočjo daril narave si lahko pomagaš in se v svojem telesu počutiš kot alfa moški. Golden Tree Alpha Man 100 % Natural Testosterone Booster je rešitev, ki tvoje življenje ponese na povsem novo, višjo raven.

Uporabi zmagovalno strategijo za višji testosteron in si čim prej zagotovi optimalen delež hormona moškosti.

V primerjavi z drugimi, povprečnimi izdelki se ta osredotoči na ves seznam težav. Odlikuje ga edinstvena formulacija:

  • vsebuje 13 naravnih sestavin;
  • vsebuje cink;
  • vsebuje magnezij;
  • vsebuje vitamine B6, D3 in K1;
  • vsebuje izvleček rdečega ginsenga;
  • vsebuje izvleček navadne zobačice.

Zaupaj preverjeni in celostni rešitvi

V izdelku Golden Tree Alpha Man so s skupino strokovnjakov iz naravnih živil združili samo tiste sestavine, ki jih moško telo zares potrebuje. Nobenih nepotrebnih dodatkov in dodatnih kalorij. Hkrati so ga opremili še z dodatkom, ki telo zaščiti pred negativnimi vplivi stresa.

Preskusi 100-odstotno naravno formulo z dvojnim delovanjem.

Ustrezne ravno testosterona so resnično zelo pomembne, to namreč vpliva na:

  • moč;
  • mišično maso;
  • nižji delež odvečne maščobe;
  • večji libido;erektilno funkcijo;
  • razpoloženje;
  • storilnost.

Ponudba, ki je ne moreš zavrniti

Ker ljudje težko zaupamo nečemu, kar še ne poznamo, je v primeru izdelka Alpha Man 100 % Natural Testosterone Booster zagotovljeno jamnostvo. In sicer, če vas produkt ne bo prepričal, lahko v 60 dneh zahtevate vračilo kupnine.

Preverite še dodatne trike, kako povečati testosteron.