Uporabno
2629 ogledov

Vodič po izbiri prave postelje

Dom24.si Dom24.si
Ali veste, da eno tretjino življenja prespimo? Zato ni vseeno, na čem spite.

Kakovost življenja se namreč začne v postelji. Od kakovosti spanca je odvisno vaše počutje, razpoloženje in navsezadnje zdravje. In vse se začne s kakovostno in udobno posteljo. Kako jo izbrati, preberite v nadaljevanju, njihovo široko ponudbo pa si oglejte v spletni trgovini dom24.si.

Velikost postelje

Za začetek morate izbrati udobno posteljo, takšno ki ne škripa, ki ima primerno letveno dno in je prave velikosti. Dolžina postelje je običajno 2 metra, medtem ko se širina spreminja glede na potrebe.

  • Postelje 90x200 cm so primerne za spanje ene osebe, največkrat jih najdemo v otroških sobah.
  • Postelje 120x200 cm so nekoliko večje, vendar na njih še vedno najbolj udobno spi ena oseba. Pogosto jih najdemo v mladinskih sobah.
  • Postelje 140x200 cm so že primerne za udoben spanec dveh oseb.
  • Postelje 160x200 in 180x200 cm so klasične zakonske postelje, ki jih največkrat najdete v spalničnih sestavih.
  • Postelje 200x200 cm so kraljevske zakonske postelje, na kateri udobno spita dve osebi, brez težav pa se pridruži še kak otrok ali dva.

Dom24.si | Avtor: Dom24.si Dom24.si

Višina postelje

Nekaterim bolj ustrezajo nižje postelje, bližje tlom, drugi raje spijo na visokem ležišču. Še posebej priljubljene v zadnjem času postajajo masivne postelje z visoko vzmetnico. Za te se velikokrat odločajo tudi starejši ljudje, saj je vstajanje in posedanje iz njih veliko enostavneje. Standardna višina postelje je odvisna od povprečne višine osebe. Na primer, za 165 cm visoko osebo je idealna višina postelje od tal do zgornjega roba vzmetnice med 50 do 63 cm.

Dom24.si | Avtor: Dom24.si Dom24.si

Material postelje

Postelje so največkrat izdelane iz lesa ali kovine, ogrodje pa je lahko tudi oblazinjeno. Lesene postelje so prijetne, saj je les naravni material. V kolikor ne želite, da postelja sčasoma začne škripati, izberite postelje iz masivnega lesa. Velika večina postelj ima tudi naslon za glavo, ki je lahko različno visok. Moderne postelje prakticirajo visoko in mehko oblazinjen naslon, ki obenem služi tudi kot okrasni element v dnevni sobi.  

Dom24.si | Avtor: Dom24.si Dom24.si

Kaj pa ležišče?

Poleg vsega tega je pomembno tudi, kakšno vzmetnico izberete. Na trgu obstaja veliko različnih materialov, kateri vam ustreza, pa boste najbolje vedeli, če jih preizkusite v živo.

  • Ležišče iz lateksa - je protibakterijsko in antistatično, zato je primerno za alergike. Po drugi strani slabo vpliva vlago, zato ni primerno za zaprte posteljne okvirje.
  • Ležišče iz pene - je zračno, ne oddaja zvokov, ima dolgo življenjsko dobo in je primerno za alergike. Če se odločate za ležišče iz pene, priporočamo spominsko peno, ki se ne bo deformirala. 
  • Ležišče z vzmetmi - vzmetnice so zelo zračne in imajo dolgo življenjsko dobo, primerne pa so tudi za težje ljudi.

Poleg ležišča je pomembna tudi trdota. Nekaterim ustreza mehko, drugim trdo ležišče, pri čemer je treba najti pravo trdoto, ki vam ustreza. Pri premehki vzmetnici namreč pride do napetosti v mišicah in povešanja, pri pretrdi pa do slabe prekrvavitve in obremenitev vretenc.

Dom24.si | Avtor: Dom24.si Dom24.si