Uporabno
2142 ogledov

Vodič po izbiri sedežne garniture

Dom24 Dom24.si
Ste pred nakupom sedežne garniture? Je ponudbe preprosto toliko, da ne veste, kaj vam je všeč in kaj bi imeli v svojem domu? Za vas smo pripravili kratek vodič po izbiri sedežne garniture, ki vam pomaga pri ožanju izbire.

Velikost

Če ne bi bili omejeni s kvadraturo, se nihče ne bi branil največje sedežne, kar jih lahko dobite v prostor. Vendar pa večje ni nujno vedno tudi najboljše. Izbiro velikosti sedežne je treba prilagoditi večim dejavnikom – poleg že omenjeni velikosti prostora tudi vašim potrebam, postavitvi prostora, svetlobi ipd. Vsekakor sedežna ne sme ovirati prehodov in gibanja po prostoru. Za manjše prostore raje razmišljajte funkcionalno za dodatne površine izberite sedežne garniture z ležiščem ali tabure.

Oblika sedežne

V osnovi so na voljo dve obliki sedežnih garnitur – linearne in kotne. Med linearne oblike sodijo dvosedi ali trosedi v linearni postavitvi, medtem ko so kotne oblike lahko v obliki črke L ali U. Pravilo palca je, da v manjše prostore postavimo linearne sedežne, medtem ko v večje, odprte kuhinjsko-bivalne prostore brez težav umestite tudi večje kotne sedežne garniture. Zadnje čase popularne postajajo tudi globoke sedežne, ki imajo daljše sedišče in so odlična rešitev za manjše domove, ki želijo več udobja.

Dom24 | Avtor: Dom24.si Dom24.si

Material in oblazinjenje

Kakšen material boste izbrali, je popolnoma vaša odločitev. Med pogostejšimi materiali je usnje, ki velja za kakovostno in trajno, sedežni pa doda pridih elegance. Nasprotniki usnja svojo tezo zagovarjajo s tem, da se sčasoma obrabi, da zahteva več nege in skrbi ter da je hladno. Druga izbira so različni tekstilni materiali, kot so mikrotkanine, volna, bombaž ali umetni materiali. Med najbolj trpežnimi in kakovostnimi so mikrotkanine, še posebej tiste, ki so vodoodbojne in enostavne za čiščenje. Če imate domače živali, je tekstil verjetno najbolj pametna izbira, če imate pa majhne otroke, pa poglejte za sedežnimi garniturami s snemljivimi prevlekami, ki jih lahko enostavno operete.

Dom24 | Avtor: Dom24.si Dom24.si

Barva

Pri izbiri sedežne garniture si največkrat ne dovolimo preveč drznosti, zato prisegamo na naravne barve – črno, sivo, rjavo, bež ali olivno zeleno. Te, in še posebej sive sedežne garniture, so tudi najbolj pogoste barve. Seveda pa si lahko dovolite malce več svobode, barv in vzorcev, ter s premišljeno izbiro in dobrim stiliranjem sedežno postavite v središče prostora.

Stil

Največkrat sta na voljo dva stila sedežnih garnitur, moderni in klasični. Moderni stil sledi sodobnim trendom oblikovanja, medtem ko so klasične sedežne bolj masivne, zaobljene in imajo višje naslone. V kolikor je vaš dom opremljen sodobno in moderno, ga lahko brez slabe vesti popestri moderna sedežna garnitura, medtem ko so klasične primernejše za rustikalno opremljene domove. Seveda pa to ni zlato pravilo, saj lahko tudi preudarna kombinacija klasičnega in modernega stila ustvari popolni interier.

Dom24 | Avtor: Dom24.si Dom24.si