Uporabno
96 ogledov

Vrste skirojev – katerega boš izbral ti?

G-Sport G-Sport
Skiro ni le priljubljen športni rekvizit, ampak tudi zelo praktično prevozno sredstvo. Zato ni nič presenetljivega, da je povpraševanje po njih vedno večje, ponudba pa vse bolj pestra. Zaradi tega se pri marsikomu pojavi ogromno vprašanj, ko je potrebno izbrati pravi skiro.

Ker imamo ljudje različne potrebe in želje, je popolnoma logično, da so pričakovanja o tem, kakšen skiro potrebujemo, zelo različna. Zato je prvo vprašanje, na katerega si morate odgovoriti – katero vrsto skiroja izbrati?

V nadaljevanju vam predstavljamo, katere vrste skirojev so vam na voljo in za koga so najbolj primerne.

Otroški skiroji

Eno prvih prevoznih sredstev, ki jih starši kupimo svojim malčkom je zagotovo skiro. Otroški skiro je odlično sredstvo za aktivno preživljanje prostega časa, saj je vožnja z njim izjemno zabavna, hkrati pa otroci z njim razvijajo ravnotežje, koordinacijo in druge motorične sposobnosti.

Tržišče danes ponuja otroške skiroje različnih barvnih kombinacij in potiskov, zato lahko svojemu otroku omogočite, da si izbere otroški skiro v svoji najljubši barvi.

Ko pa je govora o različnih modelih otroških skirojev, pa sta vam na voljo dve možnosti:

  • Trokolesni skiroji imajo tri kolesa – dva spredaj in enega zadaj, ali pa ravno obratno. Za otroke priporočamo skiro z dvema kolesoma spredaj, saj se na ta način ne zaletavajo z nogico v zadnje kolo. Običajno imajo tovrstni skiroji nosilnost med 35 in 50 kg, odlikuje pa jih izjemna vodljivost. Primerni so predvsem za:
    • otroke stare med 2 in 5 let,
    • otroke, ki imajo slabše razvite motorične sposobnosti,
    • otroke, ki niso veliko aktivni,
    • otroke, katerim kupujete prvi skiro.

G-Sport | Avtor: G-Sport G-Sport

  • Dvokolesni skiroji imajo spredaj in zadaj po eno kolo. Zato so nekoliko zahtevnejši z vidika ohranjanja ravnotežja, otroci pa morajo biti tudi vajeni vztrajnega poganjanja. Primerni so predvsem za:
    • spretne otroke,
    • otroke, ki so zelo aktivni,
    • otroke, ki že znajo voziti kolo,
    • vztrajne otroke.

Ne glede na to, za kakšno vrsto otroškega skiroja se boste odločili, je pri nakupu vedno potrebno pomisliti na varnost, težo in velikost skiroja. Prav tako pa ne pozabite tudi na vse dodatke, ščitnike in čelado.

Skiroji za odrasle

Skiroji za odrasle so se predvsem v zadnjih letih močno izboljšali in posodobili - glavni razlog je v tem, da so postali praktično prevozno sredstvo, ki gre lahko z nami povsod, saj so lahki in zložljivi.

G-Sport | Avtor: G-Sport G-Sport

Skiro za odrasle je primeren tudi za večje otroke, saj je na tržišču na voljo ogromno modelov, ki se med seboj razlikujejo po velikosti, barvi in drugih tehničnih lastnostih. In na kaj morate biti še posebej pozorni?

  • Vzmetenje

Skiro z vzmetenjem je primeren za vse tiste, ki si želite bolj udobne vožnje po mestnih pločnikih in ulicah. Običajno imajo ti skiroji tudi višje krmilo in večja kolesa, zato so več kot dobrodošla rešitev za okolju prijazno prevozno sredstvo.

  • Ležaji

Skiroji imajo različno kakovostne ležaje, ki so označeni s kratico ABEC. Ob kratici boste vedno naleteli še na številko, ki označuje kvaliteto – višja kot je številka, bolj gladko in hitrejšo vožnjo lahko pričakujete.

  • Zavore

Vsi skiroji za odrasle imajo nožno zavoro, ki je najbolj učinkovita, nekateri modeli pa imajo nameščeno tudi ročno zavoro. Danes pa lahko naletite tudi že na modele z disk zavoro, ki ponuja še več udobja pri zaviranju.

Če iščete najbolj primeren skiro za odrasle, potem pomislite, kaj resnično potrebujete. Če iščete praktično prevozno sredstvo, potem naj bo na prvem mestu udobje. Če pa iščete kakovosten športni rekvizit za največje zmogljivosti, potem je vredno razmisliti o kakovostnih ležajih in zavorah.

Skiroji za trike

Če ste ljubitelj adrenalina, potem je za vas najboljša izbira skiro za trike. Ta vam omogoča izvajanje skokov, obratov in raznih trikov, ki jih s klasičnimi skiroji ne morete izvajati. Za to vrsto skirojev so značilna kvalitetna kolesa in trdno ogrodje, zaradi česar se skiro ob izvajanju akrobacij zlepa ne poškoduje.

Tudi, ko izbirate skiro za trike, morate vedeti, da so vam na tržišču na voljo skiroji različnih kakovostnih razredov. Med seboj se razlikujejo predvsem po sistemih krmilnih ležajev, kvaliteti ogrodja, tipu pohodne površine, velikosti koles ter kvaliteti ležajev v kolesih. Pomembno pa je, da so tudi enostavni za vzdrževanje, zato se splača ob nakupu nekoliko globlje seči v žep.

G-Sport | Avtor: G-Sport G-Sport

Skiro za trike je primerno predvsem za nekoliko večje otroke, ki se navdušujejo nad izvajanjem raznih akrobacij. Če se vaš otrok navdušuje nad tem, potem mu ga vsekakor privoščite, saj se klasični skiroji v takšnih primerih lahko hitro uničijo.

Kaj torej izbrati?

Zaradi pestre ponudbe različnih vrst skirojev, je popolnoma logično, da je odločitev o pravi izbiri pogosto težka. Ne glede na to, ali kupujete skiro za odrasle ali za otroke, morate najprej pomisliti, čemu ga boste uporabljali.

Ko si boste odgovorili na to vprašanje, bo hitro postalo jasno tudi to, kakšen skiro potrebujete. Pri tem pa nikakor ne pozabite tudi na čelado in ščitnike za kolena ter komolce - varnost mora biti vedno na prvem mestu!

Za pomoč pri izbiri pravega skiroja so vam na voljo tudi strokovnjaki spletne trgovine G-sport, ki vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri. Pokličete jih lahko na 070 661 471 ali jim pišete na info@g-sport.si.