Uporabno
2028 ogledov

Z nekaj triki bo hrana uporabna dlje

košara zelenjava
Slovenija se uvršča med države, v katerih količina zavržene hrane iz leta v leto narašča. Kar 40 % hrane, ki je leta 2020 končala v smeteh, pa je bilo še vedno užitne.

Pri HOFERju želijo trend obrniti v pravo smer projektom »Hrana na dobri poti«, ki ozavešča potrošnike o zmanjševanju odpadne hrane, hkrati pa količine presežne hrane minimizira in jo pravočasno usmerja do ranljivih družbenih skupin.

Velike spremembe lahko naredimo že z majhnimi koraki, zato pri HOFERju na svoji spletni strani tudi svetujejo, kako ustrezno shranjevati živila in podaljšati njihovo uporabnost. Količino presežne in zavržene hrane boste doma zmanjšali tudi z upoštevanjem spodnjih nasvetov:

1. Skrbno načrtujte obroke – nakupi naj se prilagajajo družinski dinamiki;

2. Ustrezno shranjujte živila – tako poskrbite za njihovo svežino, varnost in kakovost;

3. Uporabite preostanke hrane– preizkusite kreativnost in poiščite recepte za pripravo novih jedi;

4. Nadzorujte stanje v hladilniku – izdelke tik pred iztekom roka uporabe uporabite prednostno.

5. Preverite, ali je živilo uporabno tudi po preteku roka uporabnosti »uporabno najmanj do« - senzorično ocenite, ali je živilo še uporabno;

6. Hrano podarite – če opazite, da zaloge živil ne boste pravočasno pojedli, jo še pred iztekom roka podarite. Kar je za nekoga višek je lahko za drugega veselje!

 

[video: 10736 / ]

Na HOFERjevi spletni strani najdete še več nasvetov, kako podaljšati uporabnost živil.

Želite izvedeti več?

Če bi želeli izvedeti, kako lahko sami prispevate k zmanjševanju presežne hrane, več trikov, nasvetov in zanimivosti najdete na HOFERjevi spletni strani »Hrana na dobri poti«.


Rok porabnosti je potekel. Lahko še varno zaužijete živilo?

Velike spremembe lahko naredimo že z majhnimi koraki, zato pri HOFERju svetujejo, kako ustrezno shranjevati živila in podaljšati njihovo uporabnost. Pomemben korak na tem področju je oznaka »Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje.«, ki jo HOFER umešča na izdelke lastnih blagovnih znamk z rokom uporabnosti »uporabno najmanj do«. Pri tem sodelujejo tudi z Biotehniško fakulteto, ki izvaja senzorične in mikrobiološke analize teh izdelkov pred in po roku uporabnosti. Živila z oznako, ki so bila pravilno hranjena, lahko tudi po pretečenem roku uporabe odprete, senzorično ocenite, ali imajo ustrezen videz, vonj in okus, ter precenite, ali so še vedno primerni za uporabo.

Hofer | Avtor: Hofer Hofer

Za čim manj zavržene hrane

Pri HOFERju si prizadevajo, da je zavržene in odpadne hrane v trgovinah čim manj. Določena količina izdelkov, ki ob zaprtju trgovine vseeno ostane neprodana, pa gre v prave roke, saj izdelke, ki so primerni za uživanje, redno donirajo socialno ogroženim in ranljivim skupinam. Hrano v okviru projekta Donirana hrana med pomoči potrebne razdeljujejo od leta 2017, v povprečju pa je mednje razdelijo 60 ton mesečno. Samo v prvih v devetih mesecih letošnjega leta je HOFER več kot 10.000 socialno ogroženih posameznikom razdelil 500 ton hrane, od leta 2017 pa kar več kot 2.000 ton presežne hrane.