Uporabno
77 ogledov

Z redno vadbo in dovolj spanja do močnega imunskega sistema

telovadba rekreacija fitnes Shutterstock
V zadnjem letu, ko je bilo naše življenje povsem pod vplivom pandemije in ko so vedno bolj glasne napovedi za četrti val v jeseni, je bolj kot kadarkoli prej postalo jasno, da moramo dobro poskrbeti za naš imunski sistem. Ta namreč skrbi, da smo skozi celo leto v več kot odlični formi in nam pomaga pri boju z boleznimi.

Imunski sistem je glavna točka, ko pride do boja z virusi in bakterijami. Sestavljen je iz razvejanega omrežja različnih celic, organov in tkiv ter nenehno opazuje in išče mikrobe, ki nam lahko škodijo. Poskrbi za obrambo našega telesa in če želimo, da funkcionira ter nas zaščiti pred prehladi in ostalimi boleznimi, moramo zanj primerno skrbeti.

Dejavniki, ki škodijo imunskemu sistemu

Našemu imunskemu sistemu škodi več dejavnikov, med katere spadajo premalo spanja, nič ali preveč telesne aktivnosti, slabo prehranjevanje, stres, občutek, da smo ves čas v pogonu in si ne znamo vzeti časa za počitek ter premalo preživljanja časa na svežem zraku. Med dejavnike, ki oslabijo naš imunski sistem, lahko sodijo tudi nezdrave razvade, kot sta kajenje ali prekomerno pitje alkohola. Škodijo pa mu lahko tudi čustvene in duševne težave.

  

V prihajajočih jesenskih mesecih vam bodo zato prav prišle različne tehnike in nasveti za krepitev imunskega sistema.

Nasveti za krepljenje imunskega sistema

Pravilna in uravnotežena prehrana

Za zdrav življenjski slog je še bolj kot redna vadba bistvenega pomena uravnotežena prehrana. Izogibajte se sladki, mastni in predelani hrani ter v svoj jedilnik dodajte jedi, ki so rastlinskega izvora, dodajte zelišča in začimbe, veliko zelenjave in sadja ter hrano, ki ima protivirusne in protibakterijske učinkovine.

Ne pretiravajte z alkoholom

Kozarec vina ali piva sem in tja vam ne bo škodil, preveč alkohola pa lahko močno vpliva na vaš imunski sistem. Če spijete preveč alkohola, je vaše telo namreč preveč zaposleno z razstrupljanjem, da bi ga zaščitilo pred vsiljivci.

   

Redna telesna aktivnost

Redno gibanje je eden glavnih načinov za krepitev imunskega sistema. Redna vadba po mnenju strokovnjakov namreč poskrbi za izločanje endorfinov, hormonov, ki povzročajo dobro počutje. Ljudje, ki redno telovadijo, so tudi manj dovzetni za okužbe, z redno vadbo pa tudi dobro lahko uravnavate stres. Pazite le, da z vadbo ne pretiravate, saj je tudi tukaj kot pri vseh drugih stvareh v življenju zmernost izrednega pomena.

Privoščite si počitek

Naše telo potrebuje počitek, zato je za zdrav imunski sistem pomembno, da spite vsaj sedem do osem ur na noč.

Razstrupljanje telesa

Razstrupljanje telesa ali detox bo poskrbel, da vaše telo izloči škodljive snovi in odstranjuje nečistoče iz krvi. Po mnenju strokovnjakov naj bi to dieto potrebovali nekajkrat letno, a ni primerna za vsakogar.

Uživajte Donat 

Za vedno zdrav in krepak imunski sistem je priporočeno redno vsakodnevno uživanje Donata. Donat namreč poleg tega, da pomaga pri delovanju prebavnega sistema, tudi na enostaven in hiter način poskrbi za odstranjevanje škodljivih snovi iz telesa. Lahko ga pijete stalno in dolgoročno, trikrat na dan počasi in pri sobni temperaturi.