Uporabno
29880 ogledov

Za silvestrovo bogata neapeljska jed

Mesec prazničnih obrokov
1/4
Mesec prazničnih obrokov
Gre za jed, ki je ugodna in nasitna. Recept neapeljske tradicije je idealen za nedeljsko kosilo ali silvestrovanje, tudi kot edina jed.

"Pasta al forno alla napoletana" (pečene testenine v neapeljskem slogu) je odličen recept za vse ljubitelje testenin in paradižnikove omake. Paradižnika je res veliko, zato prevzame okus celotne jedi ...

Če niste ljubitelj paradižnikove omake, jo zamenjajte z bolonjsko. Zanimivost te jedi so mesni polpetki, ki jih »skrijete v jed«. Priprava je dolga, a sila preprosta.

Pred nami je praznični december, ki velja za enega najbolj gurmanskih mesecev, zato smo za vas v sodelovanju z Eurospinom pripravili projekt: Mesec prazničnih obrokov. Sledite preprostim, ugodnim in nadvse slastnim receptom za razvajenje TUKAJ.

Mesec prazničnih obrokov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Srce jedi so testenine Bronzo TRE MULINI, ki so posebne tako po okusu kot strukturi. Kot smo že pisali, so slovenski kupci pod okriljem raziskave podjetja Nielsen izbrali in ocenjevali produkte ter jim podelili naziv IZBRAN PRODUKT TRGOVSKIH ZNAMK LETA 2021. Gre za prestižen naziv, ki ga potrošniki podeljujejo pri ocenjevanju inovativnosti, atraktivnosti in nakupnih namenih. Med nominiranimi izdelki so kupci s svojim mnenjem in izkušnjami Eurospinovim produktom podelili tri laskave nazive IZBRAN PRODUKT TRGOVSKIH ZNAMK LETA 2021

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov Anže Petkovšek
Med zmagovalci so tudi testenine Bronzo TRE MULINI. Gre za novo linijo Eurospinovih testenin, narejenih na poseben, tradicionalni italijanski način, kjer testenine potujejo skozi posebne bronaste šobe. Postopek priprave naredi površino testenine bolj hrapavo, zato se omake in polivke bolje vpijejo v površino špagetov, fusilov, peresnikov ali trofij.

Za pripravo jedi boste potrebovali:

-       500 gramov testenin (TRE MULINI BRONZO)

-       2 litra paradžnikove omake (Delizie Del Sole)

-       čebulo

-       3 jajca

-       100 gramov naribanega sira Grada Padano DOT (Pascoli Italiani)

-       200 gramov salame

-       250 gramov ricotte (Land)

-       250 gramov naribane ali narezane mozzarelle (Land)

-       2 žlici oljčnega olja

-       sol (po okusu)

Mesec prazničnih obrokov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za polpetke pa:

-       500 gramov mešanega mletega mesa

-       2 jajci

-       2 rezini starega kruha

-       1,5 dl mleka (lahko ga nadomestimo z vodo)

-       100 gramov naribanega sira Grana Padano DOT (Pascoli Italiani)

-       ščepec soli in začimbe (poper, peteršilj, česen)

V veliki ponvi ali posodi na oljčnem olju popražite nasesekljano čebulo. Ko porumeni, dodajte paradižnikovo omako in pustite na zmerni temperaturi kuhati tri ure. Dovolj bo, da pokrijete s pokrovom in vsake toliko malo premešate. Nekje na polovici kuhanja dodajte še sol.

V tem času skuhajte trdo kuhana jajca, ki jih kuhate osem minut. Morajo biti namreč res trdo kuhana, da ne bodo razpadla. Ko so kuhana, jih olupite in narežete na rezine.

Mesec prazničnih obrokov | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov
Zdaj je čas za majhne polpetke. V mleku namočite kruh, da se dobro zmehča. Namesto mleka lahko uporabite tudi vodo. V drugi posodi dobro premešate meso, jajci, nasesekljano čebulo, sir in začimbe. Vse skupaj zmešajte in nato dodajte še kruh. Ko je masa dobro premešana, segrejte v ponvi olje, oblikujte maso v majhne polpetke oziroma majhne mesne kroglice, ki jih popečete tako, da se zlato obarvajo. Ko so pečene, jih položite na servietke, da se znebite odvečnega olja.

Obenem skuhajte testenine – kako se jih pravilno skuha, preverite TUKAJ. Upoštevajte čas kuhanja na embalaži, da bodo res pripravljene »al dente«.

Paradižnikovi omaki odvzamite zajemalko in jo zmešajte z rikoto, da nastane lepa kremna zmes. Testenine v posodi zmešate s preostalo paradižnikovo omako.

Polovico testenin stresite v pekač ter prelijte s polovico paradižnikove omake z rokoto. Po testeninah razporedite narezano ali naribano mocarelo, narezano salamo in narezana trdo kuhana jajca ter morebitne začimbe. Po testeninah razporedite tudi pečene polpetke.

Postopek ponovite: dodajte drugo plast testenin in drugo plast vseh sestavin, vrhnji del pa posujte u naribanim sirom. Pecite v predhodno ogreti pečici na 190 stopinjah Celzija približno 40 minut, oziroma dokler ne nastane zlata skorjica. Jed postrežemo vročo. Po želji lahko naredite tudi različico, kjer salame za zgornjo plast položite v rezinah, da se vidi njihova oblika. 

Mesec prazničnih obrokov | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Ob jedi vsekakor ponudite tudi solato – za hitro pripravo so tu  očiščene Eurospinove solate, ki jih le zabelite. Mi smo dodali še konzervo sladke koruze (Delizie Del Sole) ter nam najljubša bučno olje in BIO jabolčni kis. 

Mesec prazničnih obrokov | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V leto 2022 lahko vstopite s penečim sladkim vinom GRAN DESSERT, ki bo v Eurospinu od 23. do 29. decembra v akciji in ga lahko kupite za 1,19 evra. Otroška brezalkoholna penina Minions pa bo v času akcije stala le 1,49 evra.

Za sladico si bomo tokrat privoščili kar vročo čokolado, ki jo bomo počasi srkali ob klepetu in družabnih igrah. Letos žal ne bo pravi čas za velika druženja, bo pa čas za slastne dobrote. Recept za kremno vročo čokolado najdete v spodnjem članku. 

Mesec prazničnih obrokov PROMO Uporabno Slastni vroči napitki za popolne večere

Cenovno ugodne Eurospinove izdelke lahko dobite še ceneje, če redno spremljate kataloge s popusti. Aktualni katalog je dostopen TUKAJ.

Sorodne novice