Uporabno
2363 ogledov

Zakaj se obnove tal ne bi lotili sami?

OBI
1/8
OBI
Poleti, ko se delo v službi zaradi dopustov nekoliko umiri in je nekaj več časa za urejanje doma, razmislite tudi o zamenjavi talnih oblog. Vaše bose noge vam bodo hvaležne.

Medtem ko pohištvo in ostale dodatke v domu pogosto menjavamo in dopolnjujemo, so talne obloge le redko deležne naše pozornosti. Menjave se lotimo pogosto šele takrat, ko nastopijo težave – npr. ko parket postane nevaren zaradi možnih trsk ali pride do škode zaradi vode. Menjava talnih oblog pa lahko spremeni celoten videz prostora.

OBI Promo Uporabno Tako si boste ustvarili domačo oazo miru

Katera talna podloga je primerna za kateri prostor?

OBI | Avtor: OBI OBI
Laminat, vinil, parket, ploščice … Izbira talnih oblog lahko predstavlja velik izziv. Pomembno je, da jih izbiramo glede na same danosti prostora in lastnosti talnih oblog, ki so nam pomembne. V kopalnici, kuhinji in predsobi je dobro izbrati talne obloge, ki so robustne, neobčutljive na vlago in vodo ter enostavne za vzdrževanje in čiščenje. Za te tri prostore strokovnjaki priporočajo predvsem ploščice, talne obloge iz vinila in PVC, gres ploščice in kamnite talne obloge. V ostalih domačih prostorih talne obloge izbiramo predvsem glede na osebne želje. Kdor si želi naravno talno oblogo, ki daje domu udobno in toplo vzdušje, se bo najverjetneje odločil za leseni parket. Kdor si želi neobčutljivo talno oblogo, ki je trpežna in enostavna za čiščenje se bo na primer odločil za gres ploščice, ki jih je možno kupiti tudi v izgledu lesa ali kamna.

Izbira talnih oblog je bogata, zato je najbolje, da se pred nakupom odločite za posvet s strokovnjakom. V vseh poslovalnicah OBI vam bodo z veseljem svetovali izkušeni prodajalci, ki vam bodo glede na vaše želje pomagali izbrati najboljšo talno oblogo.

OBI | Avtor: OBI OBI

Mora biti talna obloga vedno rjava?

Ne, nikakor ne. Različni materiali dovoljujejo različne odtenke barv. Medtem, ko je v večini hiš svetel parket pravilo, se lahko seveda odločite za katerokoli barvo, ki vam je všeč. Obstajajo pa smernice, ki vam bodo pomagale izbrati pravilno barvo za vaš dom. Za svetle talne obloge se odločite v povezavi s svetlimi stenami in svetlim stropom, če želite, da vaši prostori dajejo vtis večjega in prijaznega prostora. A bodite pozorni, preveč bele barve lahko vzbuja tudi vtis neosebnega prostora, zato ga dopolnite z dodatki v različnih barvah. Svetle talne obloge v povezavi s temnimi stenami in svetlim stropom prostoru dodajo občutek udobnosti, osebnosti in globine. Prostori s temnimi talnimi oblogami ter svetlimi stenami in stropom delujejo širši. Temne talne obloge v povezavi s svetlimi stenami in temnim stropom prostor optično znižajo in razširijo. Izogibajte se pa kombinaciji temnih talnih oblog in temnih sten, saj nastane učinek "kleti" in prostori delujejo neprijetni in utesnjeni.

OBI | Avtor: OBI OBI

Tople barve talnih oblog dajejo občutek domačnosti in topline, hladne barve povečajo prostor in so (večinoma) nevtralnega videza.

Bodite sam svoj mojster

Imate čas, da bi se sami lotili prenove tal? Potem to tudi storite, saj ni lepšega občutka kot občudovati lastno delo. Preden se lotite dela preverite, če ste res pomislili na vse, saj bo neprijetno, če boste morali prekiniti delo, ker vam manjka na primer pravilno orodje. Se boste lotili polaganja ploščic? Ne pozabite na rezalnik za ploščice in fugirno maso. Bo prostor osvežil nov laminat? Nujno boste potrebovali primerno podlago in rezalnik.

Ne želite kupiti dodatnega orodja, ki ga boste potrebovali vsakih deset let za kak teden, preostali čas pa bo nabiral prah v kleti? OBI ponuja cenovno ugoden najem najrazličnejših orodij.

OBI | Avtor: OBI OBI

Zakaj se ne bi lotili še sten?

Prostor ste izpraznili za zamenjavo talnih oblog - idealen čas, da osvežite še izgled sten. Teh ni treba vedno le prebeliti v različnih barvah, lahko se na primer odločite tudi za trenutno izjemno moderne stenske obloge v optiki kamna. Tukaj se lahko odločate med naravnim kamnom in umetnim, oba materiala sta izjemno trpežna in primerna tudi za vlažne prostore.

V kopalnici mnogi še vedno stremijo k enotnemu videzu sten in tal, a so tudi najrazličnejše kombinacije ploščic izjemno priljubljene. Sodobne kopalnice pogosto krasijo zelo velike ploščice, ki so dolge tudi do enega metra. Take ploščice dajaje vaši kopalnici luksuzen pridih, so pa primerne le za večje kopalnice. Za manjše kopalnice raje izberite klasične ploščice v izmeri 30x30 cm ali manjše.

Bogato izbiro stenskih in talnih oblog lahko najdete v vseh OBI centrih po Sloveniji. Trenutno poletno ponudbo pa na www.casjeza.obi.si/projekt/da-izkoristite-poletje/

OBI | Avtor: OBI OBI