Vizita za živali > Festival
10972 ogledov

12 zanimivosti o konjih, ki jih (morda) niste vedeli

Mišin dol
1/6
Mišin dol
Konji so čudovita bitja, ki jih mnogi premalo poznajo. Preberite, kako zanimivi so ...

Ali ste vedeli, da ima ...

1. konj največje oči glede na svojo velikost od vseh modernih živali?

2. Konjevo oko poseben mehanizem za ojačevanje moči svetlobe, zaradi česar konj dobro vidi v mraku. In da so divji konji najbolj aktivni ob zori in mraku?

3. Konj »mrtvi kot« (točka kjer konj ničesar ne vidi) za seboj. Mrtvi kot se še poveča, če konj dvigne glavo. Zato je pomembno , da konju pustimo obračati glavo, da vidi stvari okoli sebe. In zato ni varno hoditi, za konjevo ritjo, če se mu ne javiš, da ve da si za njim.

4. Konj zelo dobro razvit sluh, da zazna zelo visoke in zelo nizke zvoke?

5. Konj 16 mišic, ki nadzorujejo ušesa, ki jih lahko obrača za 180 stopinj?

6. Konj izredno dobro razvit voh, zelo so občutljivi na vonje v svoji okolici- plesen, prašno seno, umazani napajalniki, postana voda in vonj nekaterih rastlin … Zato se ni za bati, da bi konj pojedel strupeno rastlino?

7. Konj »laboratorij« za prepoznavanje vonjev – Jacobsenov organ, zato konji vihajo ustnice … Kot da se smejejo?

8. Konj zelo rad sladko, zato je navdušen nad sladkorjem, melaso, lubenico, breskvami …

9. Konj od vseh zaznav najbolj razvit otip, konj lahko čuti muho, ki pristane na kateremkoli delu telesa?

10. Podkožne mišice, s katerimi odganja muhe, mišice obvladuje tako natančno, da lahko strese natančno tisti del telesa, kjer se nahaja muha?

11. Konj dlačice na smrčku in okoli učk, ki delujejo kot tipalke pri žuželkah, še posebej v temi, ko konj bolj voha in tipa? Teh dlačic ne smemo striči.

12. Konj zelo odličen dolgoročni spomin?

Te zanimivosti nam je pojasnila Vanja Gianini iz Mišinga dola, ki nas bo s svojimi čudovitimi konji znova obiskala na Festivalu za ljubitelje živali, ki ga organiziramo v nedeljo 10. junija.

Obenem vas sprašuje, ali veste, da imajo v Mišinem dolu tudi letos organizirane poletne tabore za otroke, "kjer bodo otroci pri nas spali v velikem indijanskem šotoru, jahali konje, v timskem duhu skrbeli za konje in njihovo okolico, se sproščeno igrali v naravi, stran od mestnega vrveža, obiskali sosednje kmetije in še veliko drugih dogodivščin, ki jih ne bomo vse že sedaj razkrili. Pri nas lahko tudi najamete konja, za vašo zabavo, dogodek, piknik, presenečenje … Vi poveste želje kam in kako, mi pridemo k vam s konjem in pripravimo program pri vas … Jahanje in ostalo."

"Če bi želeli, da tudi vaš otrok preživi nepozabne poletne počitnice v naravi s konji, ga hitro prijavite, da mu zagotovite mesto," poziva Vanja. Več informacij je na odprti facebook strani Mišin dol – raj za otroke, kjer tedensko objavljajo novosti in dogajanja.

Mišin dol | Avtor: Mišin dol Mišin dol

Kaj bodo počeli na Festivalu za ljubitelje živali

Na festivalu vas bosta obiskala kobila Miša in kastrat Dečko. Možno bo tudi jahanje, posredujemo okvirni urnik jahanja, saj se bodo prilagajali vremenu in počutju konjev.

Urnik:

10.30 – 12.00 jahanje

12.00 – 14.00 počitek, možno božanje konja, krtačenje konja, pletenje kitk konjem …

14.00 – 16.00 jahanje

16.00 – 18.00 počitek, možno božanje, krtačenje konja, pletenje kitk …

Več o Festivalu za ljubitelje živali v spodnjem članku:

Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici Brezplačno Vizita za živali Kje se lahko ta vikend zabava vaš otrok