Vizita za živali > Festival
1066 ogledov

Kaj prijateljstvo pomeni vam?

Ambasadorji na družbenih omrežjih Festival za ljubitelje živali
"Izstopimo iz virtualnega in spoznajmo pristne prijatelje" – to je sporočilo, ki ga želi Dežela prijateljev, v sklopu katere poteka letošnji Festival za ljubitelje živeli, posredovati vsem obiskovalcem. Zato smo tudi našim ambasadorjem zastavili nekaj vprašanj o prijateljih in prijateljstvu.

Portal Žurnal24.si že peto leto zapored organizira Festival za ljubitelje živali. Letos bo potekal 2. junija od 10. do 20. ure v Novi Gorici. Letos se obeta velika novost, saj bo Festival za ljubitelje živali del večjega dogodka za otroke: DEŽELE PRIJATELJEV.

Teja Perjet

Teja Perjet | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
"Prijateljstvo mi pomeni vedno več. Prijatelj je nekdo, ki ti stoji ob strani in se nanj lahko zaneseš. Ločim med znanci in prijatelji. Dobrih prijateljev imam res malo in njim zaupam vse. Ko potrebujem nasvet, pomoč ali pogovor se vedno obrnem na njih. Imam pa veliko srečo, da je Jani moj najboljši prijatelj in da imava poleg ljubezni tudi tak odnos."

Zakaj je pomembno kdaj tudi izstopiti iz virtualnega sveta in se dobiti s prijatelji?
"Osebni stik je največ kar je. Pogovor, druženje, energija. Tega ne moreš začutiti virtualno. Ko človeka gledaš v oči, vidiš kaj čuti in to je veliko bolj pomembno kot virtualni odnosi, pri katerih dejansko ne veš, kaj si tisti na drugi strani misli."

Kaj ste s svojimi prijatelji ušpičili v otroštvu oz. mladosti česar se še danes radi spominjate?
"Ni dovolj prostora. Sama sem bila res »gavnar« v pravem pomenu besede. Imam res veliko zgodbic ampak glede na to, da bodo tale članek po vsej verjetnosti brali tudi najini starši, ne bi izpostavljala otroških »traparij«, ki sem jih ušpičila."

Urša, soustvarjalka portala Kam z mulcem

Kam z mulcem | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
"Prijateljstvo mi pomeni veliko. Imeti nekoga rad, z njim deliti interese pa tudi nestrinjanja. Imam veliko prijateljic, a le nekaj je tistih, s katerimi se začutim, sem rada z njimi, ko mi je lepo ali ko sem žalostna. Podlaga pravega prijateljstva je zame iskrenost, prisotnost in zaupanje. Na prijatelje se obrnem pogosto. Ko imam z njimi kaj lepega za deliti ali se pogovorili o težavah en drugega. Vse pogosteje pa se dobimo s prijateljicami, da se sprostimo, nasmejimo in predvsem napolnimo z energijo, ki ti jo lahko dajo le one."

Zakaj je pomembno kdaj tudi izstopiti iz virtualnega sveta in se dobiti s prijatelji?
"Zaradi pomanjkanja časa so se nekateri pogovori s prijateljicami preselili iz zmenka na kavi, na telefon in nato celo na računalnik ali razne mobilne aplikacije (Viber, Whatsup). A to nikakor ni isto kot osebni kontakt. Objem, očesni pa tudi telesni stik, torej pristnost, ki jo lahko izkusiš le, ko si prisoten ob človeku."

Eva Kljun

Eva Kljun | Avtor: David Verlič David Verlič
"Zadnje čase opažam, da zamujam življenje. Zamujam lepe spomine. Zamujam globoke pogovore. Zamujam ... preprosto zato, ker buljim v svoj telefon. Zato sem se odločila, da se odklopim. Imam urnik kdaj lahko gledam telefon, imam aplikacije ki mi blokirajo aplikacije po določenem času. Druženje je esencialna stvar v človeštvu. Prav tako je pomembno kot pitje, spanje in hrana. Ljudje radi na to pozabimo. Odnos, dotik in druženje to je pomembno. Zato so taki dogodki, kjer se ljudje srečamo, zabavamo zelo pomembni tudi za naše zdravje."

Kaj ste s svojimi prijatelji ušpičili v otroštvu oz. mladosti česar se še danes radi spominjate?
"Odraščala sem na vasi, kjer smo vsak dan kaj ušpičili. Ponavadi smo na sosedovih vtrovih nabrali rože in jih potem prodajali pred hišo. Na naši ulici ni bilo žive duše, tako da smo potem rože prodali sosedom. hahaha Otroci smo si potem privoščili sladole."

Bojana Ksela Rose

Bojana Ksela | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
"Sama se prepričana, da je partner, če le najdeš pravega, edini pravi prijatelj. Zame je to oseba s katero delim vse in ko se ne razumeva, mi je težko, ker takrat v prvi vrsti pogrešam prijatelja ... Ostale prijatelje okoli sebe vidim kot ljudi, s katerimi delim interese, zanimanja, strasti. Vidim jih tudi kot ljudi, ki so mi dali priložnsot, da se ob njih razvijam in učim. Modrosti, strpnosti ... Od prijateljic pričakujem, da me podpirajo, da mi vlijejo pogum, ko to potrebujem. Da si kdaj pa kdaj delimo jutranje zajtrke pred službo, da se brez moških odpravimo na lepše in si pomagamo pri vzgoji otrok. Zaključila bom takole: Partner na nebu je kot sonce. Prijateljice so kot zvezde. Čez čas jih nekaj tudi ugasne, a tiste prave ostanejo."

Zakaj je pomembno kdaj tudi izstopiti iz virtualnega sveta in se dobiti s prijatelji?
"Čeprav imam včasih zaradi narave svojega dela telefon v rokah skoraj vsako minuto, klepetov in druženj ob kavicah ne zamenjam za nič na svetu. Ne zamenjam iskrivih oči, objemov in besede hvala, ker si tu, ki v živo zveni popolnoma drugače."

Kaj ste s svojimi prijatelji ušpičili v otroštvu oz. mladosti česar se še danes radi spominjate?
"Uuu o tem bi lahko napisala knjigo. Včasih smo bili tudi prestopniki. (smeh) Pred 23-imi leti smo tri dekleta in en fant, na morju prespali v predprostoru prikolice, takrat popularnega košarkarja slovenske reprezentance Jake Daneva. Seveda smo se tja, za eno noč, povabili sami ... Če bo g. Daneu napisano slučajno prebral, se za storjeno v imenu vseh iskreno opravičujem."

Nika in Aleš

BIoexo Boas | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
"Prijateljstvo pomeni imeti nekoga, ki mu lahko zaupaš, ga imaš rad in si deliš tako slabe kot dobre stvari. Stojita si ob strani in veš, da imaš nekoga, ki bo vedno ob tebi. Na svoje prijatelje se obrneva vsakodnevno ali za pomoč ali za preživljanje skupnega časa. Na poslovni poti se dostikrat znajdeva pred izzivom na katerega sama ne poznava rešitve in takrat nama prijatelji pomagajo z nasveti ali pa nama le s svojo prisotnostjo pomagajo skozi težavno obdobje. Prijatelji ti pomagajo ostati na realnih tleh in ti kažejo kaj je v življenju zares pomembno. Se smejati drug z drugim, si biti v oporo, skupaj odpotovati in odkrivati nove kraje ... Virtualnost ti lahko zasenči um in misliš da je vsem lepo razen tebi ... pozabiš, da si čudovita oseba, in da ne potrebuješ všečke, da nekaj pomeniš. Vidiš da se tudi oni motijo, da tudi oni ne poznajo vseh odgovorov in te opomnijo, da je dobro v življenju stopiti iz cone udobja."