Vizita za živali > Festival
4026 ogledov

Katere kosti so primerne in katere ne

Pes. Kodrasti bišon
Ali surova jajca res izboljšajo videz pasje dlake? Je visokobeljakovinska hrana res nevarna za pasje ledvice? Mag. inž. zoot. Daša Korže o mitih in resnicah pri pasji prehrani ...

Na Festivalu za ljubitelje živali, ki bo v Novi Gorici 27. maja in v Domžalah 10. junija, boste lahko slišali tudi brezplačno predavanje mag. inž. zoot. Daše Korže o pripravi pasjega in mačjega obroka doma.  

Festival za ljubitelje živali Dogodek za otroke Vizita za živali Festival za živali letos na dveh lokacijah

Daša je končala magistrski študij zootehnike na Biotehniški fakulteti, ki ga je zaključila z zagovorom magistrske naloge z naslovom Ovrednotenje in izboljšanje prehranske vrednosti doma pripravljenih obrokov za pse z alergijo na krmo in ledvično odpovedjo ter za magistrsko prejela tudi fakultetno Prešernovo nagrado.

Opravila je tudi šestmesečno prakso na milanski Veterinarski fakulteti - The Department of Health, Animal Science and Food Safety (VESPA) - teaching and research institution of the University of Milan, kjer se je posvečala proučevanju uravnoteženega prehranjevanja psov in mačk, še posebej sestavljanju kliničnih diet za pse in mačke z zdravstvenimi težavami.

V sodelovanju z lastniki psov in mačk, ki želijo svojim ljubljenčkov zagotoviti dobro počutje in zdravje, se posveča prehranjevanju psov in mačk ter odpravljanju ali omilitvi simptomov številnih zdravstvenih težav.

Za obiskovalce našega Festivala za ljubitelje živali pa je pripravila brezplačno predavanje o tem, kako pripraviti zdrav pasji in mačji obrok doma ter na kaj pri tem paziti. Obenem vam bo zaupala tudi precept za pasje piškote za zdravo in sijočo dlako ... Več o predavanju TUKAJ. 

Njeno brezplačno predavanje bo v Novi Gorici na Trgu Evrope (ob železniški postaji) v nedeljo 27. maja ob 12.00. V Domžalah pa 10. junija v Češminovem parku ob 12.30.

Z njo smo spregovorili tudi o mitih o pasji prehrani, ki so razširjeni med pasjimi skrbniki. V nadaljevanju deset mitov: 

1. "Psi ne marajo raznolike prehrane"

"Zdravim psom lahko brez težav vsakodnevni obrok dopolnjujemo in v primeru doma pripravljene hrane, sestavine menjujemo. Raznolika in uravnotežena prehrana lahko veliko prispeva k zdravju psa," pravi Daša.

2. "Psa nikoli ne hrani s svinjskim mesom"

"Medtem, ko ima svinjsko meso v primerjavi z govejim manj beljakovin in več maščob, je lahko tudi ta vrsta mesa primerna za hranjenje psa," pojasnjuje Daša. Tako kot je pes lahko alergičen na svinjino, je lahko po njenih besedah tudi na goveje meso ali ribe.

3. "Surova jajca izboljšajo videz dlake"

V večini primerov se pri hranjenju psa s surovimi jajci po izkušnjah Daše ne zgodi nič posebnega. "So pa v primeru nepravilnega shranjevanja in rokovanja jajca lahko dovzetna za okužbe, zato je priporočljivo, da jajca pred hranjenjem skuhamo. Jajca so poleg maščob vir beljakovin in so primerna za dopolnjevanje obroka," dodaja.

4. "Psi so izključno mesojedci"

"Poleg beljakovin, ki se v večjem deležu nahajajo v mesu in ribah, je nujno potrebno v prehrano psa vključiti tudi druge hranljive snovi," opozarja Daša. 

Pomemben del obroka po njenih navedbah predstavljajo vlaknine, vitamini in minerali, ki jih meso ali ribe ne vsebujejo v ustreznih količinah ali pa sploh ne: "Te snovi so v zelenjavi in sadju, ki pa jih pes praviloma za pokritje njegovih potreb v zadostnih količinah ne zaužije. Z dodajanjem vitaminsko mineralne mešanice v obrok lahko tega ustrezno uravnotežimo. Prav tako je primerno, da v obroke dodamo vir maščob in oglikovih hidratov."

Daša Korže, FeeDKo | Avtor: Daša Korže Daša Korže

5. "Visoko beljakovinski obrok povzroči odpoved ledvic"

Daša pravi, da nepravilno delovanje ledvic ni pogojeno s prehrano nasičeno z beljakovinami. Dejavniki, ki vplivajo na pojav kronične ledvične odpovedi so lahko po njenih navedbah mehanske poškodbe, okužbe, imunsko pogojene bolezni, novotvorbe, zmanjšan pretok krvi skozi ledvice, genetske napake, izpostavljenost toksinom in podobno.

6. "Komercialna hrana »grain free« ne vsebuje ogljikovih hidratov"

Sestavine, ki so vključene v pasjem obroku, po besedah Daše vsebujejo različne deleže hranljivih snovi: "Meso in ribe vsebujejo večje količine beljakovin, zelenjava in sadje večje količine vlaknin, vitaminov in mineralov, pšenica, koruza in podobno pa večje količine ogljikovih hidratov" To, da hrana ne vsebuje žit in zato ne ogljikovih hidratov, torej ne drži.

7. "Vse kosti so za psa primerne"

Daša pojasnjuje, da so kosti goveda in drobnice drugačnih oblik kot kosti perutnine in kunca. Slednje se lomijo v koničaste delce, ki lahko poškodujejo prebavni trakt psa, zato se jim pri hranjenju psa izogibajmo.

"Zdravstvene težave, ki so posledica dajanja kosti psu, so lahko pri različnih psih različne, zato je po zaužitju kosti nujno potrebno spremljati stanja psa. V primeru driske, bruhanja in podobno psu kosti ne ponudimo več," veleva.

8. "Briketirana hrana za čisto zobovje"

Zdravje zob po Dašinih izkušnjah ni odvisno le od hrane. "Psi hrano goltajo, drobijo, trgajo ali stiskajo, ne žvečijo je kot ljudje. To pomeni, da obstaja majhna verjetnost, da bi si ob zauživanju briketirane hrane psi zobe očistili," pojasnjuje.  Psom, ki jih hranimo z briketi, moramo po njenih besedah zagotoviti redno in ustrezno pregledovanje ustne votline ter jim po potrebi zobovje tudi očistiti.

9. "Jagnjetina je hipoalergena"

Daša ugotavlja, da je jagnjetina pogosta sestavina v hipoalergenih hranah: "To ne pomeni, da psi na to vrsto mesa ne morejo razviti alergije. Ker je uporabljena v prehrani psov redko, obstaja manjša možnost, da bi bil pes alergičen na to vrsto mesa."

10. "Večina psov je alergična na žita"

Daša navaja, da so raziskave pokazale, da imajo psi več alergijskih reakcij na meso (goveje, piščančje) in mlečne izdelke kot na žita, ribe in sojine proizvode.

anja.scuka@zurnal24.si