Vizita za živali > Festival
3038 ogledov

"Mama tako dobi še enega otroka"

Dežela prijateljev
1/42
Anže Petkovšek
Rezultate bomo videli tudi čez 20 let, ko bodo ti otroci odrasli in imeli svoje otroke.

V nedeljo smo v Novi Gorici na Festivalu za ljubitelje živali beležili rekordno število obiskovalcev, prek 20 tisoč jih je bilo, predvsem veliko družin z otroki. Letos smo bili priča veliki novosti, saj je postal Festival za ljubitelje živali del večjega dogodka za otroke: DEŽELE PRIJATELJEV. Dogodek smo organizirali spletni portal Žurnal24.si, Radio Robin in Mestna občina Nova Gorica. Poleg Festivala za ljubitelje živali so lahko obiskovalci istočasno obiskali še Robin Hood Festival, kjer je bilo polno pravljičnih dežel.

Vključiti v učni načrt

Kot vsako leto do zdaj, je bila tudi letošnja rdeča nit Žurnalovega festivala odgovorno skrbništvo živali. Breda Hrovatin z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na Festivalu v intervjuju poudarila, da se moramo zavedati svojih obveznosti do živali: "Pred nakupom živali se morajo starši vprašati, ali bodo kužka kupili le zato, ker je bilo to všeč otroku."

Po njenih izkušnjah se namreč  velikokrat zgodi, da mama s prihodom psa dobi še enega otroka.

"Pogosto gremo v trgovino z malimi živalmi na vrat na nos in hočemo žival brez posebnega razmisleka takoj odpeljati domov, ne zavedamo pa se vseh odgovornosti, ki jih ta prinaša. Vsak bi se moral zavedati, kaj žival potrebuje, del odgovornega lastništva je lahko tudi sterilizacija in kastracija," je dodala. 

Pravi, da je treba ljudem nenehoma dopovedovati in otroke že od malega učiti odgovornega skrbništva: "Mi si zelo prizadevamo, da bi odgovorno lastništvo vključili v šolski učni načrt. Drži, da so nekatere šole in vrtci zelo aktivni pri tem, vendar bi bilo zelo koristno, če bi vsi otroci o skrbnem lastništvu živali poslušali tudi v okviru šolskega pouka." 

Za odgovorno skrbništvo

Ne le neodgovorno skrbništvo, v Sloveniji je še vedno preveč tudi zanemarjanja in mučenja živali. Pogosto tudi na Žurnalu24.si pišemo o žalostnih zgodbah zanemarjanja in trpinčenja živali, ki se dogajajo v naši soseki. Pes, ki je ostal na soncu brez vode in poginil. Nerazčesan pes, ki se zaradi kep zlepljene dlake ni mogel premikati in je trpel hudo vnetje kože. Mucka, ki so jo lastniki med dopustom pustili cel teden samo v stanovanju brez vode in hrane. Puščanje kletk s pticami na žgočem soncu, puščanje psov v avtomobilih in v zastekljenih balkonih. Konj, ki je živel v lastnih iztrebkih, ki je ob prihodu veterinarja kolapsiral in so ga morali uspavati ... Zgodbe, ki jih ne moremo pozabiti in ki jim je težko verjeti. 

Festival za ljubitelje živali 2019 | Avtor: B. P. B. P.

Mučenje se pogosto dogaja za štirimi stenami, zato za večino trpinčenih živali nikoli ne izvemo. Kako se bomo do živali obnašali v odrasli dobi, je v veliki meri odvisno od našega odnosa in stika z živaljo od otroštva dalje. In prav zato Žurnalovci za najmlajše snujemo Festival za ljubitelje živali. Da jim na pozitiven način približamo živalski svet, jih opozorimo na neodgovorno skrbništvo. Tako otroci najlažje spoznajo, da nam živali, niti kače, nočejo nič žalega.

Rezultati so bili glede na odzive otrok vidni že v nedeljo, najbolj pa se bo ta odnos poznal čez 20 let, ko bodo ti otroci odrasli in imeli svoje živali ter otroke: 

Kiti, ki je imela na dan Festivala celo rojstni dan in je stara devet let, nam je povedala, da je iz Ljubljane. "Najbolj zanimivo mi je bilo pri kužkih, ker jih imam rada in jih zelo rada božam. Eden je hotel zaspati. Pobožala sem tudi dihurčka in se ga nisem bala."

Pia, 10 let: "Vedela sem, da dihurji ne smejo jesti rastlinske hrane. Najtežje vprašanje je bilo pri netopirjih. Vem, da so sesalci in ne ptice. Zdaj pa grem jahat konja in se zelo veselim."  

Dominik, 5 let, nam je pokazal pajka, narisanega na roki. "Najbolj všeč mi je bil dihurček, ker je bil luškan. Nisem ga pobožal, ker je bil že utrujen. Zdaj pa grem na trampolin."

Kevin, 10 let: "Najbolj mi je bilo všeč, ko sem lahko držal kačo, ki je moja najljubša žival. Ne vem, zakaj se drugim zdijo strašne, ko pa so čisto prijazne."

Pavla in Urša, 8 let in 6 let: "Najbolj všeč nama je bilo, ko smo delali Argetin izziv, pa tudi pri gasilcih. Z vodo smo morali zadeti plastenke, lahko pa smo pogledali tudi v gasilski avto."

Ula in Rene, 9 let in 6 let, bi si želela še hrčka. "Doma imamo že tri mačke in psa. Vsi so po malem naši šefi. Lepo je bilo tukaj, ker smo imeli izzive in je bilo treba misliti. Eden težjih izzivov je bil pri gasilcih, ker je bilo treba biti natančen."

Gaja in Živa, 11 let in 7 let: "Toliko je stvari tukaj, da je težko reči, kaj nama je bilo najbolj všeč. Doma imava mačka, ki si ga delimo s sosedi. Mucek je vsak dan pri nas in pri njih. Sam se odloči, kje bo spal in pri kom se bo crkljal."  

Pija in Izak, 8 in 6 let: "Midva bi imela še pitona in agamo. Če bi lahko danes izbrala, katero žival bi peljala domov, bi vzela konja in dihurja."

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pestro dogajanje

Obiskovalci so na Festivalu poskusili odlično vegi ponudbo okrepčevalnice Abi Falafla, spoznali so dihurčke našega dobrodelnega Slovenskega društva za ljubitelje dihurjev Zverinice. Videli so tudi kuščarje, kače in nekatere insekte, ki so jih pokazali člani Društva za ljubitelje eksotičnih živali BIOEXO, spoznali so marljive čebelice, konje s "Kmetije na Hribu" in z "Mišinga dola", terapevtske pse Tačk pomagačk, našo avtohtono pasmo kraške ovčarje, pa tudi čudovite pomerance, švicarske ovčarje, škotske ovčarje in hrte Slovenskega društva za pomoč hrtom, velike mucke pasme Maine Coon, ovčke ter številne ptice Društva za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica.

Na Festivalu za ljubitelje živali je po otvoritvi sledil prikaz pasjih kinoloških disciplin KD Nova Gorica in intervju z Niko Leben z njeno veliko kačo. Popoldan so obiskovalci lahko občudovali skoraj akrobatsko otroško jahanje konjev s Kmetije na Hribu, ob 17. uri je potekala prijateljska tekma v agilityju, ki jo je organizirala pasja šola Blazno Blatno, ob 18. uri pa prijateljsko tekmovanje v trikcih, ki ga je organizirala pasja šola Mi2.

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Generalni sponzor agilityja je bil Pedigree z bogatimi nagradami za tekmovalce v agilityju, ki so na koncu zaradi dežja pogumno zaključili tekmo na spolzkem blatnem terenu. 

 

Dežela prijateljev | Avtor: Monica Lango Monica Lango

Pedigree promotorke so sicer tudi letos na Festivalu razdeljevale dve vrsti vzorčkov – palčke za dentalno nego psov Pedigree® Dentastix™ ter vzorce Pedigree® mokre hrane v vrečki, ki so jih bili obiskovalci zelo veseli. Vsi otroci, ki so se prijavili na lov na zaklad, pa so lahko svoje ali sosedove mucke razveselili z okusno Whiskas mokro hrano.

Zelo pestro dogajanje je bilo tudi za kužke, posebne nege so bili deležni na točki Salona za nego in striženje psov Kelka's, veliko pozornosti so jim namenili na stojnici Veterine Buba, čakala sta jih tudi pasja degustacija in pasja plaža.

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tudi brezplačne poslikave

Za rekreacijo so v Novi Gorici poskrbeli v Smukčevi deželi, kjer so pripravili gol za vse, ki so se želeli preizkusiti v najbolj priljubljenem športu na svetu.

Otroke so razveselili policisti, ki so najmlajšim razkazali tudi svoje prevozno sredstvo, ki ga otroci naravnost obožujejo. Poleg so bili tudi člani Prostovoljnega gasilskega društva Nova Gorica, ki so poskrbeli za vodno zabavo otrok. Z vodo pa so pomagali premagovati vročino tudi živalicam.

Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici | Avtor: Anže Petkovšek Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici. Anže Petkovšek

Z nami je bil zvesti prijatelj Kuža Pazi, ki je otroke poučil, kako naj varno ravnajo v prometu. Obenem je vabil k postojanki Zavarovalnice Triglav, kjer je potekala poslikava obraza na teme iz sveta živali!

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na info točki Geni-i sonce, so otroci med drugim spoznali pomen sonca za pridobivanje električne energije. GEN-I je prvi ponudnik električne energije, ki poleg "običajne" dobave elektrike zdaj ponuja tudi postavitev lastne, domače sončne elektrarne. Glede na število sončnih dni v Sloveniji boste s svojo sončno elektrarno večino časa samooskrbni, obenem pa brez skrbi – kadar s proizvedeno elektriko ne boste pokrili vseh svojih potreb, vam bo GEN-I razliko avtomatsko dobavil iz omrežja. 

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Otroci so se v sklopu lova na zaklad podali tudi na Argeta Junior poligon, ki je bil sestavljen iz poučnih nalog za naše najmlajše in kjer so spoznali morski živalski svet. Za vsako uspešno nalogo so otroci lahko zbirali žige in jih na koncu zamenjali za lepo simbolično nagrado. 

Festival za ljubitelje živali 2019 | Avtor: B. P. B. P.

Obiskovalce sta navdušili vozili Opla Crossland X in Combo, v katerih bodo svoj prostor našli tudi vaši kosmatinci! Kako to storite najbolj varno, so predstavili strokovnjaki OPEL na svojem razstavnem mestu. S prostornim Combom avtohiše Sawal smo se sicer že dan pred dogodkom podali na odkrivanje Nove Gorice in okolice, ki so si jo nekateri obiskovalci Festivala tudi ogledali. Na spodnji sliki vidite znameniti Sabotin, na cestnem Solkanskem mostu pa je bilo v nedeljo možno skočiti tudi z bungeejem.

Z Opel Combom na potep | Avtor: Z Opel Combom na potep Z Opel Combom na potep

 

Vsi sodelujoči na Festivalu za ljubitelje živali

  • Društvo za ljubitelje eksotičnih živali BIOEXO
  • Mucke Maine Coon
  • Društvo za varstvo in vzgojo ptic Nova Gorica
  • Humanitarno društvo KID
  • MjavHov
  • Miss Hope & Bostie Creations
  • Eo za Zoo - eterična olja za pomoč kosmatincem
  • Arava
  • Kosmatinčki
  • Feedko
  • Dogdeluxe
  • Zdrav pasji svet
  • Naravno zdrav pes
  • Pasja šola Mi2
  • Slovensko društvo za pomoč hrtom
  • GEN-I sonce
  • OPEL
  • Loving Paw & Natures menu
  • Policija
  • Prostovoljno gasilsko društvo Nova Gorica
  • Kmetija na hribu (konji)
  • Kmetija zavod Bric, Soča (ovčke)
  • Mišin dol (konji)
  • Vegi ponudba - Falafel Trubarjeva
  • Žurnal24.si
  • Zveza prijateljev mladine Nova Gorica
  • Veterina BUBA
  • Slovensko društvo za ljubitelje dihurjev - Zverinice
  • KD Nova Gorica
  • Tačke pomagačke
  • Zavarovalnica Triglav
  • Kelkas salon za nego in striženje psov
  • Hiša lepote Merci
  • Kraški ovčarji
  • Beli švicarski ovčarji
  • Pomeranci
  • Josera
  • Čebelarska zveza Slovenije
  • Vrtnarija Lancner in Španska čarovnija
  • Park Škocjanske jame
  • Biotehniška fakulteta
  • Zeliščni vrt Cvetka
  • Mr Pet & pasja plaža
  • JUNIOR ARGETA & otroški poligon

 

anja.scuka@zurnal24.si