Vizita za živali > Festival
224 ogledov

Obiskal nas bo na sejmu

Vzreja papig Miha Purgar Miha Purgar
Čez slabe tri mesece bomo lahko končno obiskali Sejem za ljubitelje živali. Obiskal nas bo tudi Miha Purgar s svojimi ročno hranjenimi papigami.

Na Sejmu za ljubitelje živali, ki bo v nedeljo 13. septembra v Domžalah, se bo v živo predstavil gojitelj srednjih in velikih papig Miha Purgar.

Navdušil nas bo z elektusi, modročelo amazonko, senegalsko papigo in malim aleksadrom, vse papige bodo ročno hranjene in dobro socializirane. Vzreja papig mu predstvalja veliko zadovoljstvo: "Pri ročnem hranjenju papig me navdušuje to, da imam priložnost rasti z njimi, saj tako spoznam njihov karakter, njihovo lepoto in razvoj." Z njimi pred odhodom v nov dom preživi veliko časa.  

Šla sta na Kanarske otoke 

Miha Purgar, skupaj s punco Dolindo Potočnik goji srednje in velike papige, "za svojo dušo" pa shrani tudi nekaj skobčevk. Prihajata iz največje vasi Davča in sta velika ljubitelja živali. "Za vzgojo zdravih, socializiranih ptic je potrebno veliko znanja, izkušenj in predvsem ljubezni. Sem član društva Lišček Kranj, kjer pridobivam vse potrebne informacije v zvezi gojenjem papig. Ker pa bi rad vzgojil res kvalitetne papige, pridobivam znanje tudi iz tujih knjig, interneta ..." pojasnjuje.

Vzreja papig Miha Purgar | Avtor: Miha Purgar Miha Purgar

S punco sta v ta namen odšla celo na dopust na Tenerife, kjer sta si ogledala enega največjih živalskih vrtov s papigami – Loro Parque. "Na tem dopustu sem pridobil zelo veliko informacij in videl, kako

Vzreja papig Miha Purgar | Avtor: Miha Purgar Miha Purgar

v tujini izvajajo ročno hranjenje papig. Pri svojem delu dajem velik poudarek na ročno hranjenje papig, saj samo tako dobimo res socializirano papigo, ki je primerna tako za družine kot za posameznika," pravi. Pri njemu doma imajo papige svojo brunarico in zunanje ter notranje preletalnice, ki so seveda večje, kot jih določa zakon. "Cilj moje vzreje papig je, da se počutijo kot v svojem naravnem okolju, z dovolj prostora, raznovrstne hrane, dovolj rastlin, ..." pravi in dodaja, da je dovoljenje za vzrejo papig pridobil leta 2012. 

Kot smo omenili, se bo Miha Purgar predstavil na Sejmu za ljubitelje živali, ki bo na domžalskem Češminovem parku. V primeru slabega vremena bo prestavljen na nedeljo 13. septembra. Več informacij o sejmu najdete tukaj.