Vizita za živali > Festival
51 ogledov

"Ona mi je dala petko"

Tačke pomagačke Arhiv Društva Tačke pomagačke
Psi zbujajo zaupanje, psi imajo radi božanje in dotikanje, so zvesti poslušalci, ki ne kritizirajo in se ne smejijo napakam in ne vzbujajo strahu kot vrstniki. Otrokom lahko v tem trenutku pomagate tudi vi le z nekaj minutkami vašega časa.

"Brala sem Divi. Bilo je zelo lepo. Med branjem sem jo božala. Diva me je poslušala. Takrat mi je bilo najlepše," je svojo izkušnjo branja psički Divi opisala Zoja iz Osnovne šole Prežihov Voranc iz Ljubljane.

"Diva me je dobro poslušala. Brala sem ji knjigo. Diva ima rada otroke. Divi sem dala priboljšek, ona pa mi je dala petko," pa je povedala Izza. Zoji, Izzi in ostalim otrokom lahko do tako neprecenljive pozitivne izkušnje pomagate tudi vi, in to le z nekaj minutkami časa na vašem računalniku. 

Le še en teden namreč zbirajo sredstva za nakup bralnih ravnil, ki so v oporo pri branju še zlasti otrokom z disleksijo in drugim otrokom s težavami, ter za nakup ležalnih blazin, kjer poteka branje kužku. Ležalne blazine otrokom omogočajo neposreden stik s psom, vodniku pa spremljanje besedila. Zelo lahko pomagate samo z ogledom video oglasov TUKAJ, podjetja pa bodo nato društvu nakazala določen znesek. Razširite novico in naj pomagajo tudi vaši prijatelji.

Imajo že 29 terapevtskih parov 

V Društvu Tačke pomagačke imajo trenutno 29 terapevtskih parov (vodnik in pes) z licenco R.E.A.D., ki jo par pridobi na osnovi strokovnega izobraževanja in pisnega izpita, ki se ga v ocenjevanje pošlje ameriškemu društvu terapevtskih psov Intermountain Therapy Animals (ITA). V kolikor je izpit uspešno opravljen, omenjeno društvo terapevtskemu paru podeli licenco. 

"Le dobri dve leti nazaj smo program izvajali le v nekaj knjižnicah in v nekaterih osnovnih šolah. Povpraševanje po terapevtskih parih z R.E.A.D. licenco pa izjemno hitro narašča tako s strani knjižnic, kakor tudi osnovnih šol," nam je pojasnila predsednica društva Slavica Mrkun. Sedaj se njihov program izvaja že v desetih knjižnicah in prek dvajsetih šolah po Sloveniji. "Naraščanje zanimanja pripisujemo rezultatom, ki jih dosegamo pri otrocih. Iz njihovih pripovedovanj, kakor tudi pripovedi učiteljev in staršev je razbrati, da se otroci z veseljem udeležujejo bralnih uric iz številnih razlogov," pravi.

Ob psu se otroci sprostijo in pozabijo na bralne težave in druge morebitne osebne omejitve, psi zbujajo zaupanje, psi imajo radi božanje in dotikanje, so zvesti poslušalci, ki ne kritizirajo in se ne smejijo napakam in ne vzbujajo strahu kot vrstniki. Dodaja, da psi dovoljujejo otrokom, da berejo v svojem lastnem ritmu, otrok se ob kužku počuti varnega, branje kužku je vznemirljivo in je posebno doživetje. "Bolj, ko je branje zabavno in sproščujoče, večje je otrokovo zanimanje in posledično  motivacijsko," je povedala.

Tačke pomagačke | Avtor: Arhiv Društva Tačke pomagačke Arhiv Društva Tačke pomagačke
Po pripovedovanjih učiteljev in staršev psi na otroke delujejo izjemno motivacijsko. Otroci brez nagovarjanja staršev ali učiteljev vadijo branje doma, na vprašanje zakaj vadijo, pa otroci najpogosteje odgovarjajo, da morsjo kužku znati lepo brati, drugače jih ne bo razumel.

Otroci o branju Divi

Diva me je poslušala. Bila je pridna, nikoli ni lajala. Imela je igračo v obliki hamburgerja. Skupaj sva sedeli na blazini. Brala sem ji zgodbo o psih. Diva me je pozorno poslušala.
Aleks

Bral sem Divi. Pozorno je poslušala. Všeč mi je bilo, ko sem ji bral. Veselil sem se njene družbe. Najbolj mi je bilo všeč, ko mi je dala petko.
Abel

Diva je zelo luškana. Zelo dobro posluša. Všeč so ji vsi otroci. Rada ima pravljice. Zelo je prijazna.
Tia Tonia

Člani Društva Tačke pomagačke pa nas bodo tudi letos obiskali in se predstavili na Sejmu za ljubitelje živali, ki bo 11. septembra v Češminovem parku v Domžalah. V primeru slabega vremena bo sejem prestavljen na 18. septembra, več o sejmu pa TUKAJ.

Tačke pomagačke | Avtor: Arhiv Društva Tačke pomagačke Arhiv Društva Tačke pomagačke

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.