Vizita za živali > Festival
354 ogledov

"Pasje borbe so dobro organizirane in razširjene"

Ustavmo pasje borbe
1/5
Profimedias
Zgodba o znani pasjeborki iz Maribora jih je tako prizadela, da so se začeli aktivno boriti proti takšni vrsti mučenja živali. Njihove fotografije v galeriji so zgovorne ... Člani skupine Ustavimo pasje borbe bodo prišli tudi na Sejem za ljubitelje živali.

“Smo predstavniki skupine 'Ustavimo pasje borbe', ki se je na spletu pričela resnično odvijati pred slabim letom dni in v tolikem času dobila neverjetno število privržencev, podpornikov," pravi članica Daša. Številka iz dneva v dan narašča, trenutno jih je že okoli devetnajst tisoč.

Najihova skupina se je začela spontano in je nastala iz ljubezni do njihovih štirinožnih prijateljev. "Njeni začetki segajo približno leto dni nazaj, ko smo iz socialnih medijev slišali za zgodbo znane pasjeborke iz Maribora," pojasnjujejo. Zgodba jih je tako zelo prizadela, da niso mogli gledati stanja, ki se dogaja nedolžnim psom.

Odkrivali mrežo zločincev 

"Ko smo se poglobili v ozadje zgodbe, nas je to privedlo do številnih raziskav, ki so začele odkrivati mrežo zločincev, ljudi brez srca in tistih, ki v ospredje prinašajo samo finančno korist in denarni zaslužek," pravi Daša. Tega niso mogli več prenašati, zato so se odločili, da bodo začeli z ustanovitvijo skupine na socialnem omrežju Facebook.

Tako se je rodila skupina Ustavimo pasje borbe, ki je začela sunkovito, strmo naraščati in iz dneva v dan poskrbela z ato, da so se začeli skupaj združevati ljubitelji psov, ki jim je v osprednju en sam interes in sicer zaščita nedolžnih živali.

Daša ugotavlja, da so pasje borbe danes zelo dobro organizirane in razširjene, vedno bolj pa so povezane z drugim kriminalom. "Imajo večstoletno zgodovino in so zdaj prepovedane v večini držav po svetu. A vendarle se še vedno pojavljajo, kljub zakonom, ki jih prepovedujejo, v skritih prostorih, kleteh, zapuščenih hišah in samotnih poljih," opisuje.

Trenirani za borbo 

Pojasnjuje, da so psi, ki so skoteni, kupljeni ali ukradeni z namenom borb, večinoma zlorabljeni že od samega začetka, večina življenja preživijo sami, privezani na verigo ali v kletki, edini kontakt, ki ga imajo z zunanjim svetom, je čas, ko so trenirani za borbo. 

Ko so podrobneje raziskovali pasje borbe, so ugotovili, da so osebe, ki se ukvarjajo s pasjimi borbami večinoma nasilni kriminalci, ki se ukvarjajo tudi z vodenjem obrobnega kriminala. "Mnogi med njimi so vpleteni v organiziran kriminal, preprodajo drog ali v druge kriminalne združbe, za seboj imajo cel kup prekrškov, kaznivih dejanj, vpleteni so celo v rope, umore in posilstva," pravi.

Dodaja, da se mnogi med njimi tudi javno izpostavljajo in hvalijo s svojimi dosežki na socialnih omrežjih. "Prav nič jih ni sram in ne skrivajo svojih dejanj. Med seboj se dogovorijo in udeležijo borb, ki jim služi kot forum za stave in trgovanje z drogami," pravi.

Prizadevajo si spremeniti zakonodajo 

"Naša prizadevanja so nas pripeljala tako daleč, da upamo, da bomo z njimi uspeli spremeniti svet na boljše in tako spremeniti tudi zakonodajo, ki je na tem področju precej šibka in neopredeljena," je dejala Daša.

Pojasnjuje, da je slovenska zakonodaja s področja zaščite živali pred mučenjem v nekaterih pogledih pomanjkljiva in nejasna, do velikih težav pa prihaja tudi pri izvrševanju zakonov. "Zato si s pomočjo poslancev in ostalih društev prizadevamo spremeniti tudi to," dodaja.

Člani nas bodo s svojimi rešenčki obiskali tudi na Sejmu za ljubitelje živali, ki bo v nedeljo, 13. septembra v Češminovem parku v Domžalah. Obiščite njihovo stojnico! Med drugim zbirajo tudi hrano za pse, ovratnice, povodce, deke, brisače in tako dalje.

Ustavmo pasje borbe | Avtor: Ustavmo pasje borbe Ustavmo pasje borbe

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.