Vizita za živali > Festival
2438 ogledov

Povpraševanje po njihovem delu nenehno narašča

Pes in otrok
Žal se v društvu skoraj vsa leta soočajo z izgubo terapevtskih parov, bodisi zaradi preobremenjenosti in celo smrti vodnikov ali še pogosteje zaradi bolezni psov in njihove prezgodnje smrti.

Na Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici, ki bo 27. maja (v primeru slabega vremena bo 3. junija) boste med 10.00 in 13.00 lahko spoznali Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. Več o dogodku TUKAJ. 

Obiskali nas bodo tudi na Festivalu za ljubitelje živali v Domžalah, ki bo 10. junija (v primeru slabega vremena pa 17. junija). V Domžalah bodo s svojimi kužki razveseljevali med 10.00 in 14.00. Več o dogodku TUKAJ.

Terapevtski pari bodo otroke naučili primernega pristopa do psov, kužke boste lahko pobliže spoznali, se z njimi družili in jih crkljali.

Festival za ljubitelje živali | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

60 terapevtskih parov

Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke je v svojih 11 letih delovanja postalo eno prepoznavnejših društev v slovenskem prostoru tako v laični kot tudi v strokovni javnosti. Njihovo dobro prepoznavnost gre pripisati dejstvu, da so v slovenskem prostoru najštevilčnejše društvo med sorodnimi društvi in da nenehno nadgrajujejo za tovrstno delo potrebna strokovna in kinološka znanja.

V društvu vsako leto organizirajo najmanj štiri strokovna izobraževanja za vodnike terapevtskih psov in tudi za strokovne delavce iz ustanov, poleg tega pa tudi še kinološka usposabljanja psov.

Društvo Tačke pomagačke | Avtor: arhiv Društva Tačke pomagačke arhiv Društva Tačke pomagačke
V Društvu Tačke pomagačke (skrajšano ime, op. p.) trenutno 60 prostovoljcev - terapevtskih parov (vodnik in pes) opravlja terapije s pomočjo psov kar v 114 ustanovah po Sloveniji. Njihovo redno delo je usmerjeno predvsem v domove za ostarele, bolnišnice, varstveno delovne centre, osnovne šole – tudi srednje šole in šole s prilagojenim programom, knjižnice in vrtce. V navedenih ustanovah poteka delo po vnaprej dogovorjenih terminih na osnovi predhodno sklenjenega pisnega dogovora, v katerem so opredeljene medsebojne pravice in obveznosti.

"Kljub sicer visoki številki terapevtskih parov pa je nujno poudariti, da bi bilo le-teh še več, če bi le bila življenjska doba psov – predvsem pa njihova psihofizična kondicija, daljša. Žal se v društvu skoraj vsa leta soočajo z izgubo terapevtskih parov bodisi zaradi preobremenjenosti in celo smrti vodnikov ali še pogosteje pa zaradi bolezni in tudi njihove prezgodnje smrti," nam je pojasnila predsednica društva Slavica Mrkun.

Ne zmorejo pokriti vseh potreb

Ker iz ustanov povpraševanje po terapevtskem delu zaradi dobrih rezultatov pri mladi in starejši populaciji nenehno narašča, omenjeno število terapevtskih parov ne zmore pokriti vseh potreb; deloma tudi zato ne ker v ustanovah potekajo terapije predvsem v dopoldanskem času.

Društvo Tačke pomagačke | Avtor: arhiv Društva Tačke pomagačke arhiv Društva Tačke pomagačke
"Med terapevtskimi pari Društva Tačke pomagačke pa je večje število vodnikov v dopoldanskem času vezanih na službene obveznosti. Zato imamo vsako leto željo pridobiti nove prostovoljce, še zlasti vitalne upokojence, ki bi lahko opravljali dopoldansko delo," pravi Slavica Mrkun.

Torej glede na naraščajoče povpraševanje in glede na že omenjene izgube vodnikov in psov v društvu v zadnjih letih vsak december objavijo javni razpis za testiranje psov o primernosti za terapevtsko delo. Na testiranju sočasno opravijo še osebni razgovor z vodniki.

V kolikor strokovna komisija oceni, da sta vodnik in pes primerna, sledi uvodno dvodnevno strokovno izobraževanje, nato pa mora pripravniški par opraviti 25 ur pripravniškega dela v različnih ustanovah - vse pod vodstvom mentorja. Sledi še zaključni izpit in potrditev na pristojnih organih. V letošnjem letu so v Društvu Tačke pomagačke sprejeli kar 22 novih kandidatov za pripravniški par.

Beremo s tačkami

V Društvu Tačke pomagačke opravljajo terapije s pomočjo psov po šestih različnih programih. Opažajo, da strmo narašča zlasti povpraševanje po programu R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs), za katerega ima še dodatno pridobljeno licenco iz ZDA kar 38 terapevtskih parov. Program R.E.A.D. – Beremo s tačkami opravljajo trenutno v skoraj 30 osnovnih šolah in v 16 knjižnicah po Sloveniji.

Društvo Tačke pomagačke | Avtor: arhiv Društva Tačke pomagačke arhiv Društva Tačke pomagačke

Tačke pomagačke so pogosto prisotne tudi na javnih prireditvah, ki so predvsem v spomladanskem in jesenskem času po vsej Sloveniji. Organizatorji jih vabijo na prireditve predvsem z namenom, da vodniki terapevtskih psov osveščajo širšo javnost o humanem ravnanju vseh živali in o številnih vzajemnih blagodejnih učinkih ter čustvenih povezavah, ki se spletajo med vodniki in psom.

Društvo Tačke pomagačke | Avtor: arhiv Društva Tačke pomagačke arhiv Društva Tačke pomagačke

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.