Vizita za živali > Festival
217 ogledov

Prvi stik, božanje in jahanje športnih konj

konji Anže Petkovšek
Ste se že srečali z mogočnimi športnimi konji? Ste jih že jahali? Vse to bo mogoče na našem Sejmu za ljubitelje živali ...

Tudi letos nas bodo na Sejmu za ljubitelje živali obiskali člani in konji s Konjeniškega kluba Gibanje. Ker imajo bogate izkušnje z otroci in konji, bodo na Sejmu našim najmlajšim predstavili te čudovite živali in jim omogočili brezplačno jahanje.

"Otroci se ob prvem stiku s konjem obnašajo zelo različno," nam je povedala Leni Balent. Pojasnjuje, da je nekatere otroke pred prvim stikom strah, nekateri pa so čisto brez strahu in bi najraje stekli konju med noge, kar je lahko nevarno. Sama organizira zelo priljubljeno praznovanje rojstnega dne s konji, kjer jih obišče veliko otrok, ki niso še nikdar jahali. "Tisti, ki se konja bojijo, ga morajo spoznati postopoma, ga pobožajo le po gobčku, mu dajo sladkorček ... Ponavadi se strah pred konjem izgubi že s tem, ko konja krtačijo njegovi prijatelji," opisuje.

Dodaja, da so konji tudi odlični terapevti, tako za otroke kot za odrasle. "Konji na nas delujejo terapevtsko, čutijo, če smo slabe volje, za pomiritev je včasih dovolj že samo dotik," pravi.

Vsi otroci na konja 

"Rojstni dan pri nas v klubu izgleda tako, da se otroci družijo z enim ali z dvema konjema, odvisno od števila otrok. Na vsakega konja imamo tudi eno pomočnico, tudi zaradi same varnosti," pravi Leni. Rojstni dan traja približno tri ure, a po njenih besedah čas s konji zelo hitro beži. 

Otroci se tako sprva spoznajo s konji, jih krtačijo, včasih jim spletejo kitke na grivi, jim očistijo kopita in se naučijo, kaj je potrebno storiti pred in po jahanju. Spoznajo tudi opremo za jahanje, koliko je sedlo težko, kaj vse potrebujemo za konja in vidijo, kako so na konjih jahali v starih časih. "Opišemo, zakaj se konji lahko prestrašijo in poskrbimo, da izgubijo strah pred konjem še pred jahalnim delom," nam je povedala.  

Na praznovanju rojstnega dne je seveda za številne otroke najlepši jahalni del, ko poskusijo jahati. "Večinoma gredo vsi otroci na konja. Seveda nobenega ne silimo in se trudimo, da je vsakemu prvi stik s konjem prijetena izkušnja," opisuje. Ko se jahalni del zaključi, iščejo skriti zaklad, sledijo prigrizki, ostale družabne igre, ustvarjalne delavnice in seveda torta. Rojstni dan s konji se lahko praznuje tudi ob slabem vremenu in pozimi, saj imajo notranje klubske prostore in notranjo jahalnico. Rojstne dneve organizirajo za otroke starejše od treh let. Več informacij o praznovanju rojstnega dne najdete tukaj.

Aktivni že enajst let

Konjeniški klub Gibanje deluje že enajst let: "Naša glavna želja in namen ob ustanovitvi sta bila ustvariti prijazno okolje za konje in za njihove ljubitelje, ter ponuditi jahanje in treninge za rekreativne in profesionalne jahače."

Veliko delajo prav na odnosu med konjem in otrokom, saj za otroke polek praznovanja rojstnega dne organizirajo tudi poletne tabore in začetniške ter nadaljevalne tečaje jahanja. Ukvarjajo se tudi z oskrbo in prodajo konj. Med svojimi vrstami imajo veliko rekreativnih ljubiteljev in posameznikov, ki se z dresuro in preskakovanjem ovir ukvarjajo tudi tekmovalno. "Pohvalimo se lahko, da imajo naši konji in tekmovalci na izbiro vrhunske trenerje, tako za dresuro, kot preskakovanje ovir," pravijo. 

"Najbolj smo ponosni na naše jahače, ki so začeli v naši šoli jahanja in postali uspešni tekmovalci. Predvsem smo ponosni na super ekipo in timski duh," pravi vodja kluba Živa Šefman, ki tekmuje v preskakovanju ovir.

Živa je bila mladinska državna prvakinja, članska vice prvakinja, članska pokalna zmagovalka Slovenije. Uspešno je zastopala Slovenijo na evropskem prvenstvu za mlade jahače, je članica državne reprezentance in dobitnica točk v svetovnem pokalu. Na Sejmu za ljubitelje živali se bo z veseljem pogovorila tudi s tistimi, ki jih zanimajo tekmovalne vode.