Vizita za živali > Festival
240 ogledov

Psu v trenutku preusmeri pozornost

Masaža psa M. K.
Na Festivalu za ljubitelje živali nas bo razveselila tudi terapevtka za živali Breda Kralj, ki je med skrbniki psov dobro poznana kot avtorica priročnika za masažo psov in kot vodja koristnih delavnic za pasje skrbnike.

Mnogi ne vedo, da deluje masaža na psa tudi psihološko in to precej bolj kot na človeka.

Lahko jo denimo uporabite za umiritev psa v stresni situaciji, ob koncu igre ali šolanja, za umiritev neučakanega mladička, pa tudi za večjo učinkovitost pri delu s psom.

Masažo lahko izvajate za večjo povezanost in zaupanje med skrbnikom in psom, pes se bo tako lažje osredotočil na svojega skrbnika in na naloge, ki mu jih zada. Masaža glave je lahko sprostilna metoda, ki je učikovitejša od tolažilnih besed. Masažo v obliki ritmičnega bobnanja po čelu ali prsnem košu uporabimo za hitro preusmeritev pozornosti psa od neželenih namer.

Poživljajoča smer masiranja je denimo uporabna za zbujanje psov po dolgi vožnji, za pospeševanje cirkulacije starih in zaležanih psov ali za povečevanje koncentracije pred delom s psom. Tehnike umirjanja so na primer uporabne za zaključek igre, šolanja, ob stresih, za pse z močnimi teritorialnimi nagnjenji, za razdražene pse, pa tudi za neučakane mladiče.

Masaža repa pa psa po besedah Brede Kralj sprosti in razvedri.

Pes se ne sprosti ob tuji osebi

Breda Kralj je leta 2008 izdala Priročnik za masažo psov, kjer je masaža predstavljena na strukturno zanimiv, poglobljen in vsem razumljiv način. Od leta 2009 dalje pa vodi tudi tečaje za masažo psov, ki zadnji dve leti potekajo v organizaciji naravnozdravpes.si. Tečaji so med skrbniki velika uspešnica zaradi svoje kakovosti in informativnosti, kjer se naučijo konkretnih tehnik za masažo svojega psa.  

Masaža psa | Avtor: M. K. M. K.
Storitev masaže psov na tržišču ne najdemo iz preprostega razloga: Pes se pod rokami maserja ne zmore sprostiti, maser mu povzroča stres, podoben stresu, ki ga živali doživljajo ob prisotnosti veterinarja ali pasjega frizerja, kar učinke masaže izniči. Zato Breda Kralj uči masaže psov tiste ljudi, ki s posameznim psom delajo vsak dan in jih najbolje poznajo.

"Pri masaži sta udeleženca dva, učinek na psa pa je odvisen od razpoloženja človeka in od njegovih sposobnosti," pojasnjuje Breda Kralj. Po njenih izkušnjah psi, ki so bolj samostojne narave, dotikov niso željni enako kot psi, ki iščejo zaščito v skrbniku. Zato nekateri med masažo vidno uživajo, drugi pa so med obdelavo telesa zgolj potrpežljivi. Z dobro izbranimi regijami telesa in z vajo pa lahko tudi skrbniki takih psov dosežejo, da se jim psi prepustijo, ko ugotovijo, da jim početje povzroča ugodje.

Masaža psov je koristna za pse in za skrbnike, saj človek med tem početjem utrjuje stik s svojim psom na prav poseben način - obema je ob obravnavi pasjega telesa lepo in oba doživljata nekaj novega. "Ker gre na tečajih za konkretne, športne masažne prijeme kot so ogrevanje, gnetenje in raztezanje, je vse skupaj blizu tudi mnogim moškim tečajnikom, ki med tečajnice vnašajo prepričanje, da je masaža psov nekaj normalnega in ne tabu. Mnogi namreč še vedno mislijo, da ljudje, ki svoje pse z masažo razvajajo, niso čisto pri sebi," pravi Breda.

Brezplačna delavnica za pasje skrbnike

Na Festivalu za ljubitelje živali bo imela terapevtka za živali Breda Kralj 20-minutno brezplačno delavnico za pasje skrbnike, kjer se boste lahko naučili nekatere ključne masažne prijeme, ki jih mora poznati vsak skrbnik psa.

Festival za ljubitelje živali bo 11. junija v Češminovem parku v Domžalah, vstop bo prost. Dogodek je namenjen vsem skrbnikom živali in družinam z otroki, saj je rdeča nit dogodka odgovorno skrbništvo živali.

Na Festivalu za ljubitelje živali bo psom namenjen prav poseben pasji welness, psom smo namenili tudi pasjo degustacijo, največ dogajanja pa bo namenjenega otrokom. Božali bodo lahko konje in jih tudi jahali. Videli in spoznali številne ptice, kunce, kače, ovce, kuščarje in insekte, videli številne čudovite mačke in dihurčke. Predstavile se bodo terapevtske živalice, med njimi terapevtska činčila, kunec, ježek, pujsek, polži in psi. Veliko dogajanja bo namenjenega predstavitvi dobrodelnih društev, ki delujejo na področju dobrobiti živali, spoznali boste pasje športe in discipline ter še veliko drugega. Imeli bomo tudi pravcato tržnico, kjer boste lahko kaj kupili za kosmatince ali zase.

V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen na 18. junij. 

anja.scuka@zurnal24.si