Vizita za živali > Festival
6659 ogledov

To je "človeška" hrana, ki je bodo psi veseli

Pes Profimedia - Kondenz je posledica slabega prezračevanja.
"Če si dobrih 150 let nazaj podjetni človek ne bi omislil briketov, potem danes ne bi obstaja hrana za pse, mačke in "človeška" hrana, obstajala bi samo hrana," pravi Lena Gregorčič, ki večerno-nočnih urah piše blog Zdrava hrana za pse in se aktivno bori proti vsem mitom in trditvam, ki smo jih vzeli za samoumevne.

Danes po njenih besedah doživljamo svojevrstno prehrambeno renesanso ter se vedno bolj zavedamo, da je sveža in lokalna hrana imperativ in ne modna muha.

Pravi, da ni pri živalih nič drugače: "Če za nas ni dobra procesirana hrana, tudi njim ne more prinesti velike koristi. K sreči to spoznava čedalje več pasjih in mačjih skrbnikov in k sreči je tudi ponudba na tržišču vedno bolj bogata s svežo prehrano za pse in mačke."

Izvedite več o pripravi popolnega pasjega obroka in se POFOČKAJTE TUKAJ

Hrana, ki je dobra tudi za pse

"Res je, da ni treba imeti doktorata, da psu pripraviš obrok. Nekaj osnovnih smernic pa le moramo poznati. Če nič drugega zato, da se zavemo, da razmerja med posameznimi sestavinami v pasji hrani niso ravno enaka človeškemu obroku, čeprav je hrana lahko pravzaprav ista," opisuje Lena.

Pravi, da vse prevečkrat zasledimo sezname človeške hrane, ki je za pse strupena in nevarna. "Čeprav nedvomno ni vsa hrana primerna tudi za pse, se s takimi seznami in opozorili vzbuja zgolj strah, ki pa na dolgi rok ne prinese ničesar pozitivnega. Zakaj ne bi raje spodbujali seznamov in namigov, katera hrana, ki je super zdrava za ljudi, je lahko dobra in zdrava popepstritev ali priboljšek tudi za naše kosmate prijatelje?" se sprašuje.

Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici Brezplačno Vizita za živali Kje se lahko ta vikend zabava vaš otrok

Med takšno hrano omenja borovnice, ki imajo številne dokazane učinke delovanja na zdravje. Pojasnjuje, da vsebujejo veliko antioksidantov, borovnice pa psi po njenih izkušnjah zelo radi pohrustajo.

"Potem je tukaj industrijska konoplja oziroma njena streta semena in olje, ki odlično vpliva na zdravje kože in dlake. Sardele so odličen vir omega-3 maščobnih kislin. Gre za naše in lokalne ribe na začetku prehranjevalne lestvice, ki niso onesnažene s težkimi kovinami," pravi.

"Ko pa zapojejo prebavne težave, jih lahko pomirimo z žlico razkuhane in pretlačene hokaido buče," pojasnjuje. Z vso to "človeško" hrano lahko po njenih besedah popestrimo pasje obroke, "a podobno kot pri drugih stvareh v življenju, z ničemer ne smemo pretiravati."

Brikete smo po njenem mnenju vzeli za preveč samoumevne. "Zakaj ne bi na pasjo hrano pogledali z druge perspektive ter se znebili železne srajce, navade, ki nam je bila pravzaprav vsiljena?" se sprašuje.

Na festivalu tudi njena delavnica

Obljublja, da boste v nedeljo na Festivalu za ljubitelje živali skupaj z njo razbili še nekaj ostalih pasjih mitov ter spoznali še drugo hrano, s katero lahko popestrimo pasje obroke. Več o njeni dejavnosti na festuvalu najdete TUKAJ. 

Festival za ljubitelje živali bo 10. junija med 9.30 in 18.00 v Češminovem parku v Domžalah. VSTOP BO PROST. 

"Zakaj bi zapravljali na kupe denarja za pasje in mačje igrače, ko pa jih lahko z nekaj preprostimi triki izdelamo tudi sami?" se sprašuje Lena. "Reciklirajmo stare majice, plastenke, tulce od toaletnega papirja, kartonske škatle od jajc v zanimive igrače, ki nič ne stanejo, so prijazne do okolja, poleg tega pa se lahko pri ustvarjanju zabavajo tudi naši najmlajši. Natančnih navodil ne potrebujemo, samo domišljiji moramo odpreti prosto pot," opisuje delavnico, ki jo pripravlja na našem Festivalu za ljubitelje živali.

Njeni delavnici bosta ob 11.00 in 16.00 uri.

Igrača za vlečenje | Avtor: Lena Gregorčič Lena Gregorčič

Sorodne novice