Vizita za živali > Festival
58 ogledov

To vas čaka na Oplovi predstavitvi

Sejem za ljubitelje živali, opel Saša Despot
Na Festivalu za ljubitelje živali, ki bo 11. junija v Češminovem parku v Domžalah, bodo obiskovalce razveselili tudi ljubitelji živali iz Opla, ki so pred dvema letoma odprli prvi psu prijazen salon.

Slovenci smo veliki ljubitelji psov, njihovo uradno število se iz leta v leto  povečuje. Po podatkih centralnega registra psov, s katerim upravlja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), smo imeli v Sloveniji ob koncu leta 2016 kar 225.580 psov. Leto prej jih je bilo 221.289, še leto prej pa 217.142. 

Poleg števila psov se povečuje tudi njihova vloga v družbi, zato ne preseneča dejstvo, da nas vse pogosteje spremljajo na poti v avtomobilu. Žal se mnogi skrbniki pri prevozu psov ne držijo zakona o pravilih cestnega prometa in psu dovolijo, da se prosto giblje po vozilu.

Nevarno za potnike in živali

Zakon v 92. členu določa, da morajo biti živali, ki se prevažajo v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, ustrezno zavarovane.“To pomeni, da se ne morejo prosto gibati po vozilu, ob nenadnem zaviranju ali manevru z vozilom ne smejo povzročati nevarnosti za voznika in potnike v vozilu, s tem pa se preprečijo tudi poškodbe samih živali, ki se prevažajo,” so nam pojasnili na policiji. 

Prav zato bodo strokovnjaki na Oplovi info točki na Festivalu za ljubitelje živali opozarjali na velik pomen upoštevanja varnostnih navodil. S pomočjo novih Oplovih vozil nam bodo pokazali, na kakšen način moramo peljati psa v avtu. Pojasnili nam bodo, kateri načini prevažanja psa so najbolj varni, kako psa pravilno privežemo, kam damo bosks s psom ter kakšno opremo imajo na voljo. 

Okusna kava in izziv za otroke

Na Festivalu za ljubitelje živali v Češminovem parku v Domžalah v nedeljo bodo strokovnjaki iz Opla in trgovine Mr.Pet prikazali pravilno prevažanje živali ob 9.40 in 12.05 uri. Ves čas med 9.00 in 16.00 bodo na voljo za individualne pogovore in pojasnila.

Na Oplovi info točki se boste lahko udeležili bogate nagradne igre, ob vpisu kupona za nagradno igro boste deležni okusne kave. Pripravili so izziv za otroke, ki se bodo naučili pravilnega privezovanja psa v avtu. 

Od zunaj in od znotraj boste spoznali štiri Oplove lepotice: Mokko X, Zafiro, Astro in Combo Tour. “Zafira in Astra sta primerni vozili za družine, saj nudita vso prilagodljivost, udobje in varnost, ki jo družine potrebujejo. Medtem ko je Mokka X odlično vozilo za aktiven način življenja. V vseh Oplovih vozilih se bodo štirinožni prijatelji počutili odlično,” pojasnjujejo pri Oplu.

Videli boste, da je Zafira elegantno vozilo s sedmimi sedeži, ki ima dovolj prostora za vse pomembne stvari v življenju, od hobijev, do družinskih izletov ob koncu tedna, nakupovanj ali poslovnih potovanj.

Petvratna ali karavanska različica Astre očara z revolucionarnimi inovacijami, kot so IntelliLux LED® matrični žarometi, vrhunskim udobjem in vestransko prilagodljivostjo v notranjosti vozila. Mokka X pa je mestni terenec, ki omogoča odlično varnost, povezljivost in visok sedežni položaj ter navduši na avtocesti, v mestu ali na terenu. 

“Prostor in prilagodljivost sta samo dve izjemni prednosti modela Opel Combo Tour. Poglejte v notranjost in našli boste popoln način, da ga prilagodite za družino, prosti čas, hobije, šport ali počitnice,” pa so pri Oplu opisali Combo, ki je vse bolj priljubljena tudi pri pasjih  skrbnikih.

Vsa vozila bodo lahko preizkusili tudi vaši štirinožni prijatelji.

Opel zafira | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kakšen prevoz je pravilen

Ključno je, da pes med prevozom ne moti voznika in da v primeru nesreče ne ogrozi voznika ter ostalih ljudi v avtu. Že pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 kilometrov na uro, se naletna teža psa poveča za več kot 30-krat. Neprivezan ali nezaščiten dvajsetkilogramski pes v tem pimeru prileti v voznikov sedež s težo 600 kilogramov.

Za večje pse je priporočljivo, da jih vozimo v boksu ali kletki v prtljažniku, ali prosto v prtljažniku, ki je z ostalim delom vozila ločen z zaščitno mrežo. Za manjše pasme je idealen manjši boks, ki ga postavimo na tla za sprednji sedež.

V primeru prostorske stiske za prevoz psa skrbniki uporabljajo zadnja sedeža, psa pa pripnejo z varnostnim pasom. 

Živali, ki jih bomo prevažali s sabo, naj bodo deležne posebne skrbi, kot je zagotovitev ustreznega zračenja, temperature, zadostne količine vode in podobno,” še opozarjajo policisti. 

anja.scuka@zurnal24.si