Vizita za živali > Festival
1213 ogledov

Toliko čebelarjev imamo v Sloveniji

Tradicionalni panji, čebele, Slovenija
V nedeljo bo v Češminovem parku tudi njihova stojnica.

Čebelarstvo je ena izmed najstarejših in najbolj tradicionalnih dejavnosti pri nas, po podatkih statističega urada imamo skoraj pet čebelarjev na tisoč prebivalcev.

Sicer je Slovenija v svetu poznana kot čebelarsko dežela in je veliko prispevala k svetovnemu čebelarstvu. Naši čebelarji spadajo med vodilne po znanju in tehnologijah in nenazadnje, iz naše države prihaja pobuda za razglasitev svetovnega dne čebel, ki ima široko svetovno podporo.

Čebelarji Slovenija | Avtor: Profimedia Profimedia
Pričakujemo lahko, da bodo 20. maj Združeni narodi razglasili za svetovni dan čebel. Gre za dan, ko se je rodil začetnik modernega čebelarstva, Slovenec Anton Janša

Vloga čebel v razvoju in ohranjanju naravnih habitatov

"Čebelarji se vseskozi trudimo, da bi kar najbolje skrbeli za izboljšanje bližnjega in daljnega naravnega okolja, saj smo s čebelami razporejeni po vsej občini. V ta namen se izobražujemo na strokovnem, tehnološkem in društvenem nivoju, s čimer zagotavljamo našemu okolju, širši javnosti in svojim članom odlične čebelje družine, ki pomembno vplivajo na vegetacijo cvetočih rastlin ter vzdrževanje in razvoj naših krajevnih habitatov. Vsaki odgovorni osebi  in organizaciji je jasno, da je vpliv čebel na naše okolje izjemnega pomena in da je vloga, ki jo opravljamo čebelarji posebnega družbenega pomena," pravi Andrej Jus in Čebelarskega društva Domžale, ki združuje 106 čebelarjev iz Domžal in bližnje okolice.

V nedeljo bo v Češminovem parku stala tudi njihova stojnica. Kot pravijo, društvo ni zaprto, zato se člani ves čas vključujejo v družbeno življenje.

"Poleg izobraževanja, ki ga nudimo tudi zainteresirani javnosti izven društva, organiziramo še dneve odprtih vrat, sodelujemo z izobraževalnimi ustanovami - vrtci in čebelarski krožki v šolah- pomagamo pri organizaciji tradicionalnega slovenskega zajtrka, udeležujemo se krajevnih praznikov, organiziramo strokovne ekskurzije in se trudimo pridobiti čim več članov in simpatizerjev, kajti svet čebel ne pozna omejitve, več dobrega opraševanja tudi pomeni več rastlin, več hrane in nazadnje tudi več čebeljih pridelkov," je pojasnil Jus.

Še nekaj podatkov o čebelarjenju, ki jih je zbral statistični urad

V Sloveniji se ukvarja s čebelarstvom več kot 10 tisoč čebelarjev, ki v povprečju čebelarijo s po 16 panji čebel.

Poraba medu se v Sloveniji povečuje. Od leta 2000, ko je ocenjena poraba medu na prebivalca znašala  nekaj več kot en kilogram, se je v zadnjih letih povečala na približno 1,4 kilograma.

Povečuje se tudi uvoz medu, saj je domača prireja medu manjša od skupne porabe. V zadnjih letih uvozimo največ medu iz Nemčije, izvažamo pa ga na Kosovo in na Japonsko. 

Po zadnjih ocenah je v EU-28  več kot 600 tisoč čebelarjev. V letu 2015 so pridelali skoraj 270 tisoč ton medu, vendar to zagotavlja le okrog 60-odstotno samooskrbo.

Čebelar v EU-28 čebelari v povprečju s 26 panji. Največji čebelarji so v Španiji (povprečno več kot 103 panje na čebelarja),  najmanjši pa na Irskem (povprečno 5 panjev na čebelarja).

Festival za ljubitelje živali bo 11. junija med 9.00 in 16.00 v Češminovem parku v Domžalah. VSTOP BO PROST.

Na festivalu boste spoznali živali, kot so konji, živali s kmetije, ptice, kače, kuščarje, številne terapevtske živali in službene pse ter službene konje. Videli boste mnogo pasjih disciplin, lahko se boste udeležili izobraževalnih delavnice, za otroke bo organiziran lov na zaklad, na voljo bodo tudi mnoge prodajne stojnice. 

vanda.levstik@zurnal24.si 
  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.