Vizita za živali > Festival
694 ogledov

Vaš pes preganja mačke?

Delo z nosom K9detektor
Delo z nosom dobro vpliva tudi na pse z različnimi vedenjskimi težavami.

Na letošnjem Festivalu za ljubitelje živali bodo K9DETEKTOR organizirali tekmo v Delu z nosom, ki ji boste lahko sledili od jutra do popoldneva.

Delo z nosom (K9 Nose Work) je novejši pasji šport za družinske pse in njihove skrbnike, ki so ga izumili strokovnjakiiz organizacije National Association of Canine Scent Work v ZDA. V Slovenijo so ga leta 2014 pripeljali kinološki strokovnjaki Andrej Žunič, David Pogačnik in Jure Pribičevič, ki so ustanovili tudi zavod K9 detektor.  

Izboljšali boste vez s svojim psom

Gre za šport, kjer mora kuža poiskati izvor določenega vonja in znati nanj tudi primerno nakazati. Pri delu se uporabljajo tri vonjave: eterično olje nageljnovih žbic, janeža in sladkorne breze. Pes pa mora poiskati izvor vonja tako v prostoru kot na prostem in ne glede na razne motnje iz okolja.

Tekma v delu z nosom se bo odvijala med 10.00 in 15.00 v sklopu Festivala za ljubitelje živali. Ta bo v Češminovem parku v Domžalah 11. junija, v primeru slabega vremena pa 18. junija. Na brezplačen dogodek se prijavite TUKAJ 

“Izkazalo se je, da je delo z nosom zelo dobro vplivalo na pse z raznimi vedenjskimi težavami. Koncentracija na odkrivanje vonja pomaga nestrpnim psom, da sprejmejo prisotnost drugih psov, plašni psi se z delom hitreje sprostijo in bolje počutijo v novem okolju, raztreseni, hiperaktivni psi pa se naučijo usmeriti svojo energijo in vztrajati pri določeni nalogi,” pojasnjuje Pribičevič.

Dodaja, da bomo s tem športom izboljšali vez med med nami in psom, psu pa s tem dvigujemo tudi samozavest, mu večamo sposobnost koncentracije ter nudimo edinstveno psihofizično zaposlitev, ki ga ohranja zdravega in v kondiciji.

Pri delu z nosom se psi naučijo zaznati določen vonj, poiskati izvor vonja in ga nakazati: “Ker je zasledovanje vonja del kompleksa lovskih nagonov, je že sama aktivnost nagrajujoča in psa zadovoljuje.” 

Šport je zelo primeren tudi za zaposlitev starejših, slepih in gluhih psov ter upokojenih službenih psov. Več informacij o športu najdete TUKAJ.

anja.scuka@zurnal24.si