Vizita za živali > Festival
10473 ogledov

Za vse pse, ki so anatomsko podobni volku ...

Volk Profimedia
Prijateljsko tekmovanje bo sledilo obliki čisto prave tekme ...

Tudi letos bo dobrodelen in brezplačen Festival za ljubitelje živali del večjega brezplačnega dogodka za družine: DEŽELE PRIJATELJEV, ki jih organiziramo portal Žurnal24.si, Radio Robin in Mestna občina Nova Gorica. 

Dežela prijateljev bo v Novi Gorici 4. junija, v primeru slabega vremena v soboto 18. junija med 15. in 21. uro. Poleg Festivala za ljubitelje živali boste tako obiskali tudi Robin Hood Festival s pravljičnimi deželami.

Junij 2022 Po treh letih Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

V samem središču Nove Gorice, na njenem travniku pred občino znova organiziramo tudi pravo prijateljsko agility tekmo, ki bo začela ob 18.30 uri. Prijave že zbiramo, obljubljamo pasje nagrade, ki jih bo podaril generalni sponzor tekme Eurospin. 

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tekmovanje bo organizirala ustanoviteljica pasje šole Blazno blatno, vodnica terapevtskega psa in dolgoletna tekmovalka v agilityju Alenka Gorjan.

Če se želite prijaviti na prijateljsko tekmovanje, pišite na alenka@blaznoblatno.si. Prijava je brezplačna, nagrade bodo prejeli čisto vsi udeleženci. Zmagovalce vseh treh kategorij čakajo prikupne nagrade.

Tekmovanje bo potekalo v dveh težavnostnih stopnjah:
-A0 (uporabljeni bodo skoki in tuneli, planirana sta 2 teka)
-Agility Open (kjer se bo teklo agility in jumping progo)
V obeh težavnostnih stopnjah bodo trije višinski razredi:
-small (skoki višine 25 cm)
-medium (skoki višine 35 cm)
-large (skoki višine 55 cm)

Tekmovanje je brezplačno. Obvezna je predhodna prijava do četrtka (2. 6. 2022). 

Prijavnica naj vsebuje:
-ime in priimek vodnika
-ime psa
-pasma psa
-višinski razred v katerem bi rad nastopil

Urnik:
-prijave od 17:40 uri
-ogled prvega teka A0 ob 18:15
-pričetek tekmovanja ob 18:30

V primeru slabega vremena prireditev odpade in bo izvedena 18. junija.

Sodelovanje na partnerski način

"Agility je šport, ki vam daje možnost, da s svojim psom sodelujete na čisto drugačen, partnerski način. Tekmovalni par (vodnik in pes) mora čim hitreje premagati progo, sestavljeno iz različnih ovir, kot so skoki, conske ovire, slalom in podobno, po možnosti brez napak," opisuje Alenka.

 

Pravi, da je pes na tekmovanju brez povodca in ovratnice, vodnik pa ne sme imeti v rokah igrače ali priboljška. "Na tekmovanjih lahko sodelujejo vsi psi, pasemski ali mešančki, veliki ali mali. Pomembno je le, da so starejši od 15 mesecev. Vodnik je lahko vsakdo, ki ima rad razgibano preživljanje prostega časa s svojim psom," dodaja.

Dežela prijateljev | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pes primeren za agility

Agility je po Alenkinih izkušnjah primeren za vse pasme oziroma mešančke, ki so anatomsko podobni volku, imajo dolg gobec, pravokotno telo in so dobro okoteni.

Svetuje, da smo previdni pri pasmah z zelo kratko hrbtenico, kot so denimo bokserji in buldogi in pri tistih z zelo dolgo hrbtenico, kot so denimo jazbečarji, corgiji, baseti. Previdni moramo biti tudi pri kratkogobčnih psih, kot so angleški buldog, mops, bokser, shih-tzu in tako dalje. "Agility bi odsvetovala lastnikom molosoidnih pasem kot so doge, mastifi, rotvajlerji in buldogi," našteva.  

Črn francoski buldog | Avtor: Profimedia Francoski buldog Profimedia

Alenka pravi, da imajo psi radi agility predvsem zaradi dinamike, saj se smer, hitrost in način gibanja ves čas spreminjajo: "Všeč jim je tudi samo učenje agility ovir, saj se kužke veliko nagrajuje tako s priboljški kot z igračo."

Pasje nagrajence vseh kategorij bo obdaril sponzor prijateljske tekme Eurospin, najuspešnejši si bodo po tekmi lahko odpočili na novi mehki odeji ter si privoščili odlične pasje priboljške. 

Eurospin na Festivalu za ljubitelje živali organizira tudi lov na zastavice, ki bo namenjen otrokom in družinicam. Vsi otroci, ki se bodo udležili tekmovanja, bodo dobili simpatične in okusna nagradice ...