Vizita za živali
4337 ogledov

Jutro je popestril neobičajen gost

Fotoaparat
Ujeli so ga v objektiv ...

"Jutro je popestril prihod v teh krajih zelo neobičajnega gosta. Občasno Šaleška jezera obiščejo tudi belorepci, ki se na jezerih zadržijo več dni," so ob objavi spodnje fotografije belorepca zapisali na Facebook strani odmevnega filma Ptice jezer, njihova vrnitev

Na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS)  opisujejo, da je belorepec zelo velika ujeda s širokimi perutmi in veliko glavo: "Kot pove že njeno ime, imajo odrasli osebki izrazito bel klinast rep, ki je dobro viden zlasti v letu. Zadržuje se predvsem v bližini voda, saj se prehranjuje z ribami in vodnimi pticami."

V Evropi so največje populacije belorepcev po njihovih navedbah na Norveškem in v vzhodni in severovzhodni Evropi.

Velja za zelo ogroženo vrsto. Pri nas se redno pojavlja na mokriščih Medvedce in Cerkniško jezero ter ob rekah Drava in Mura. V Sloveniji je zelo redek gnezdilec. DOPPS

Film prejel številne nagrade

Film Ptice jezer, njihova vrnitev govori o vsakdanjem življenju ptic, ki ostaja prikrito večini od nas in ki si ga lahko ogledate tudi v slovenskih kinematografih. Avtor namreč odstira osupljive podrobnosti iz življenja ptic, od katerih mnoge živijo v neposredni bližini ljudi, a jim ne pridejo tako rekoč nikoli pred oči.

Film prikaže, kako so se v nekoč zaradi industrije uničeno okolje znova vrnile ptice. Jezera v okolici Velenja, mesta na severu Slovenije, ki so geografsko središče filma, so nastala kot posledica posedanja tal nad rovi premogovnika. Ta je začel obratovati konec 19. stoletja, sredi 20. stoletja pa je začela tu delovati še termoelektrarna, ki je povzročila hudo onesnaženje jezerske vode in izginotje življenja v njej. Posledično so izginile tudi mnoge ptice. Po dolgotrajnem ekološkem sanacijskem programu, ki se je začel sredi 80. let, se je v vodo vrnilo življenje. Sčasoma so se vrnile tudi ptice, prišle so celo nekatere vrste, ki jih prej ni bilo.

Matej Vranič je dve leti s kamero spremljal življenje ptic, ki naseljujejo jezera in okolico. Zahtevno delo je uspešno opravil zahvaljujoč več kot 30-letnemu zasebnemu zanimanju za živalski svet in 20-letnemu poklicnemu ukvarjanju s snemanjem in fotografijo. 

Več o sporedu i filmu TUKAJ

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.