Vizita za živali
4263 ogledov

Tako se je končala zgodba psa Luxa

Lux (Foto: Srce za bulle) Lux (Foto: Srce za bulle)
Člani društva Srce za bulle so opozarjali na zanemarjenje psa Luxa, naposled so ga sami odvzeli lastniku.

Javnost se že nekaj časa sprašuje, kako se bo končala zgodba trinajstletnega psa Luxa, ki so ga člani društva Srce za bulle odvzeli iz pesjaka, kjer je bival s psičko Luno. Na naslovu, kjer sta se psa nahajala, ni živel nihče. 

Vse se je začelo že februarja, ko je veterinarska inšpektorica na podlagi prijave preverila stanje psa. "Območni urad Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in vasrtvo rastlin (OU UVHVVR) Celje je prijavo glede neustreznih pogojev reje psa na naslovu v Polzeli prvič prejel 15. 02. 2018," pojasnjujejo na upravi. V prijavi je bilo navedeno, da se na lokaciji nahajata dva psa in mačke, ki naj bi jih lastnik zapustil, saj se je odselil.

Pojasnjujejo, da je uradna veterinarka je z vpogledom v uradne podatke ugotovila, da gre za dva psa in sicer za psa Luxa, starega 13 let, mešanca v tipu nemškega ovčarja, sedemkrat vakciniranega proti steklini, na zadnje 27. 02. 2018. Druga žival je bila psička Luna, stara osem let, mešanka, sterilizirana, vakcinirana proti steklini, na zadnje 27. 02. 2018. Nato je inšpektorica 22. februarja opravila pregled na naslovu v Polzeli. 

"Lastnik ni bil prisoten, vendar je bilo ob pregledu ugotovljeno, da je boks primerne velikosti, tla lesena z dodatnim lesenim podestom, na voljo je bila posoda z vodo in tri prazne posode s hrano, po tleh ni bilo opaziti iztrebkov, v kotu boksa pa je bila škatla z odstranjenimi iztrebki," opisujejo in dodajajo, da biva lastnik na drugem naslovu.

Ob ponovnem pregledu uradne veterinarke 13. marca se je po njihovih navedbah lastnik ravno vrnil iz sprehoda s psoma: "Psa sta bila v primernem rejnem stanju in socializirana. Kljub nizkim zunanjim temperaturam sta imela na voljo tekočo vodo in hrano. Na posestvu sta bila postavljena dva pesjaka, zraven podest, ki je bil v času obiska očiščen. Lastnik je na zapisnik izjavil, da psa izmenično hranita z bivšo partnerko. Mačk naj ne bi imel, niti jih ni hranil."

Uradna veterinarka je tako ugotovila, da ni razloga za ukrepanje, ker lastnik psoma zagotavlja vse predpisane pogoje.

Julija ponovna prijava

Ponovna prijava zaradi neustreznih pogojev reje psov na tem naslovu je bila na OU UVHVVR Celje podana dne 16. julija, dan kasneje je uradni veterinar opravil pregled naslovu v Polzeli: "Ugotovil je, da sta psa primernega rejnega stanja, starejši pes težje vstaja. Psa imata možnost poiskati zavetje pred neugodnimi vremenskimi vplivi, v času pregleda jima je bila na voljo hrana in voda. V času pregleda je bila na tleh pesjaka manjša količina svežih iztrebkov, v kotu pesjaka pa je bila kartonska škatla z odstranjenimi iztrebki. Na pesjaku je bila navedena telefonska številka lastnika psov, ki je bila ob klicu nedosegljiva."

Lux (Foto: Srce za bulle) | Avtor: Lux (Foto: Srce za bulle) Lux (Foto: Srce za bulle)

Ob tem pregledu lastnik ni bil prisoten, zato je uradni veterinar zapisnik pustil na pesjaku z opozorilom lastniku, da mora v roku 24 ur poklicati uradnega veterinarja, in da mora na pesjaku navesti osebno ime in stalno bivališče ter odstraniti kartonsko škatlo z iztrebki. Naslednjega dne je po navedbah uprave uradni veterinar z lastnikom psov opravil telefonski razgovor v katerem mu je odredil, da mora starejšega psa odpeljati na pregled v veterinarsko ambulanto in z ugotovitvami pregleda in morebitno predpisanimi terapijami seznaniti uradnega veterinarja. V tem pogovoru je lastnik psa povedal, da je pes od februarja 2018 na protibolečinski terapiji zaradi bolečih nog ter da bo v kratkem oba psa preselil na drugo lokacijo.

Hitro ukrepali in šli k veterinarju

V društvu srce za Bulle opisujejo, da je bil pes 19. julija še vedno v zelo slabem stanju, sodeč po njihovih fotografijah je bilo v pesjaku tudi veliko pasjih iztrebkov, kuža pa se je zelo težko gibal. Zato so psa iz pejaka odpeljali v veterinarsko ambulatno v Celje. Po navedbah društva je veterinar ugotovil, da je pes v slabem zdravstvenem stanju, imel je zanemarjen kožuh, bolhe, bil je dehidriran in z rahlim vnetjem oči. Poleg tega trpi tudi za parezo zadnjih okončin, zato je veterinar tudi odsvetoval vrnitev v prejšnje okolje. 

Lux (Foto: Srce za bulle) | Avtor: Lux (Foto: Srce za bulle) Lux (Foto: Srce za bulle)
Lastnik je zoper društvo na policiji podal kazensko ovadbo, policija pa je 20. julija psa, ki je bil v veterinarski ambulanti v Celju, izročila lastniku, ki ga je odpeljal v hospitalizacijo k osebnemu veterinarju v Žalec. 

"V tej veterinarski postaji je zdravstvena kartoteka psa Luxa z zabeleženimi zdravljenji od leta 2010. Lastnik psa in veterinarska postaja iz Žalca sta dne, 20. 07. 2018 o sprejemu psa na to veterinarsko postajo pisno obvestila OU UVHVVR Celje. Iz obvestila je razvidno, da je pes hospitaliziran. Veterinarska postaja iz Žalca je dne, 20.07.2018 ob 13:00 uri pristojni OU seznanila z zdravstvenim stanjem psa ter poslala njegov izpis iz kartoteke. Razvidno je bilo, da je lastnik psu od leta 2010 sedemkrat nudil veterinarsko pomoč, zadnjo z nakupom protibolečinskega zdravila dne 23. 2. 2018," opisujejo na upravi.

Pes Lux je bil po njihovih informacijah 21. julija odpuščen in predan lastniku z protibolečinsko terapijo in sredstvi za revitalizacijo živčevja. Isti lastnik poseduje tudi psico Luno, staro osem let, ki je bila "ob pregledih uradnih veterinarjev primerno oskrbovana in primernega rejnega stanja. Lastnik je psico zaradi bojazni odtujitve preselil na drugi naslov." 

Včeraj nov ogled

"Dne 23. julija je bil izveden nadzor na novem naslovu bivanja obeh psov. Ugotovljeno je, da imata psa primerne pogoje za bivanje in primerno oskrbo. Zdravstveno stanje psa Luxa se po prejeti terapiji izboljšuje. Narejeni so bili priloženi posnetki," so danes sporočili iz uprave in dodali spodnje fotografije.

1/3
UVHVVR

 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.