Vizita za živali
591 ogledov

Lahko jih privede do grozovitih posledic

Perla O. A.
"Glavni cilj kampanje je, da spreobrnemo dejanja ljudi, ki brezglavo mečejo petarde in se ne ozirajo na druge," pravi Urška Krek.

"Letošnja kampanja v dobrobit živali poteka pod geslom BOJIM SE in skozi oči živali prikazuje, kakšne travmatične izkušnje doživljajo ob spuščanju v zrak pirotehničnih sredstev, ki je naša zabava. S kampanjo smo želeli ponovno osvežiti spomin na bližajoče se praznike, ki so za nas najlepši del leta, za živali pa predstavljajo hude stiske," nam je pojasnila študentka zadnjega letnika Medijskih študijev na Fakulteti za humanistične študije v Kopru in pobudnica akcije Urška Krek

Opozarja, da ne smemo pozabiti, da si tega sveta ne delimo le z ljudmi, ki svoje strahove znajo izražati, pač pa tudi z drugimi bitji, ki svojega glasu žal nimajo: "Strah, ki ga doživljajo živali ob našem slavju, ki ga obeležimo s ognjemeti in ostalimi pirotehničnimi sredstvi jih lahko privede do grozovitih posledic, ki med drugim vključujejo močne udarce zaradi panike, napadalnosti iz strahu, divjanje ter beg od doma in v najhujših primerih tudi smrt." 

Pojasnjuje, da ne trpijo samo naši hišni ljubljenčki, pač pa tudi vse ostale živali. 

Zavetišče Horjul Intervju Vizita za živali V tem času veliko živali povozi avto

Vsako leto ista zgodba

"Pri raziskavi okolja smo preverili aktualne kampanje, ki obravnavajo tovrstno problematiko, vendar smo jih zasledili zelo malo. Seveda smo to zaznali kot odlično priložnost, da spremenimo situacijo in v javnost pošljemo plakat, ki od začetka decembra naprej opozarjajo na to," pravi in dodaja, da je o tem treba govoriti in ozaveščati, saj se vsako leto ponavlja ista zgodba. 

V kampanji lahko sodeluje prav vsak. Na socialnem omrežju facebook lahko na svoj profil objavite fotografijo svojih živali in zraven pripišete #BOJIM SE, ali pa delite plakat med svoje prijatelje in s tem ozaveščate naprej. Na platformi Instagram prav tako lahko v story svojega profila objavite plakat in označite #BOJIMSE, ali pa enostavno pri objavi svojega ljubljenčka v opis pripišete geslo kampanje.

Pomirjevala le po posvetu z veterinarjem

"Nasvet za vse lastnike živali, ki bijejo bitko s strahom svojih ljubljenčkov pa, živali ne puščajte samih doma, raje ostanite z njimi, prižgite glasno glasbo, da s tem zadušite zvok pokanja, spustite rulete in prižgite luči," svetuje.

Pomirjevala psu lahko damo le po posvetu z veterinarjem in le sredstva, ki jih predpiše on: "Na sprehode se odpravite preden se rajanje začne, najbolje je to zgodaj zjutraj, zgodaj popoldne ali pozno ponoči. Pse imamo vedno na povodcu, saj zaradi pokov lahko postanejo panični in zbežijo."

Model na fotografiji kampanje je psička Perla, ki je rešena iz Bosne, kamor je bila odvržena kot mladič, a zdaj življenje uživa na polno pri meni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.