Vizita za živali > Leksikon bolezni
160 ogledov

Erlihioza: Pozor, napadajo klopi

Preventiva je nujna! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V toplih dneh na travnikih in ob gozdu na vašega psa prežijo klopi, ki prenašajo številne bolezni. Ena od njih je tudi manj znana erlihioza.

Prenašajo jo klopi
Erlihiozo prenašajo rjavi pasji klopi, navzoči tako rekoč povsod po svetu. Čeprav je inkubacijska doba navadno do sedem dni, pa se pes lahko okuži že tudi nekaj ur po ugrizu okuženega klopa.

Bodite pozorni na izpadanje dlake

Zunanji znaki bolezenske okužbe z erlihiozo so dokaj nespecifični in se jih še posebej v zgodnjih stadijih bolezni zlahka spregleda. Kadar na psu najdete klopa, bodite nekoliko bolj pozorni na njegovo obnašanje. Med prvimi znaki so navadno povišana telesna temperatura, izpadanje dlake, boleče mišice in sklepi, prebavne motnje in neješčnost, pogostejše praskanje in izcedek iz oči. Kadar pri psu dlje kot teden dni opazujete več naštetih znakov hkrati, je zadnji čas za obisk veterinarja.

Obvezen pregled krvi
Erlihiozo se lahko potrdi samo in zgolj s pregledom krvi. Če sumite, da se je vaš pes okužil z omenjeno boleznijo, prosite veterinarja, naj ga testira na omenjeno bolezen. Rezultate vam bodo iz ambulante navadno sporočili najkasneje v roku dveh tednov. Če bo test pozitiven, se nikar ne prestrašite in predvsem ne zganjajte panike. Kadar bolezen še ni napredovala in je zdravljenje pravočasno, bo vaš kosmatinec zagotovo povsem okreval.

Zdravljenje

Zdravljenje prve, oziroma akutne faze erlihioze poteka z antibiotiki. Tovrstno zdravljenje je navadno zelo učinkovito, traja pa lahko več mesecev. Žal bodo posledično nekoliko višji tudi stroški zdravljenja, vendar zagotovo vsak skrben lastnik meni, da se za popolno okrevanje kosmatinca splača.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Kronična stopnja
Na žalost se erlihioze velikokrat ne zdravi prav zaradi znakov, ki navadno ne kažejo na bolezen, dokler ne nastopi že zadnja faza. Na zadnji, kronični stopnji, pri psu nastopijo notranje krvavitve, psa lahko doleti nenadna kap, ali mu odpovejo notranji organi. Velikokrat se žal zgodi, da psi ne kažejo nobenih znakov vse do poslednje ure. Psa zatorej redno pregledujte in predvsem opazujte njegovo vedenje.

Preventiva je ključna!
Čeprav nobeno od sredstev za zaščito pred klopi (in posledično pred erlihiozo) ni 100-odstotno zanesljivo, pa je uporaba teh ključna. Največkrat se kot zaščitno sredstvo uporabljajo ampule, ki jih psu izstisnemo na kožo, zaščitne ovratnice in razpršila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.