Vizita za živali > Leksikon bolezni
151 ogledov

Jetra in okvare jeter pri konjih

Otrok in konj Profimedias
Akutna infekcijka obolenja so pri konjih zelo redka. Do teh obolenj in kroničnih motenj pride zaradi zastrupitve in zaradi preobremenitve.

Jetra so zelo pomemben organ za presnovo in zdravo prebavo. Jetra delujejo kot organ za pretvorbo hranljivih snovi, za razstrupljanje in proizvodnjo sečnine in žolčne kisline. Delovanje jeter je po naravi zelo učinkovito. Kljub okvaram in boleznim jetra še vedno delujejo (zdrave celice so še posebej dejavne), tako da so spremembe opazne šele pozneje. Jetra navidez še vedno nemoteno delujejo, četudi več kot polovica celic ni več aktivnih.

Akutna infekcijka obolenja so pri konjih tako kot pri človeku zelo redka. Do teh obolenj  in kroničnih motenj pride zaradi zastrupitve in zaradi preobremenitve.

Simptomi

Simptomi niso zelo značilni. Vidna porumenelost sluznic kaže na prisotnost bilirubina, torej na težavo z jetri. Sluznice pa porumenijo tudi, če konj en dan ne je. Na bolezen jeter lahko posumimo, če je konj depresiven, če pade zmogljivost, če nima teka, ni žejen in se obnaša drugače kot sicer. Možne so tudi kolike.

Kožne spremembe na belih lisah, predvsem na obrazu, so znak za dermatitis, ki je lahko znak motene presnove v jetrih. Spremembe jetrnih encimov v krvi, povišanje bilirubina, sprememba pri žolčnih kislinah ali povečanje ravni amonijaka, kar ugotovi laboratorijska preiskava krvi, so prav tako znak za okvaro jeter.

Če se pojavijo znaki za okvaro jeter, moramo najprej ugotoviti vzroke in jih odstraniti – plesniva krma, zastrupitve. Konja krmimo z več z majhnimi obroki z malo beljakovinami (pri nekaterih kroničnih boleznih je pozneje priporočljiva tudi dieta s povečano vsebnostjo beljakovin). Krma naj vsebuje lahko prebavljive ogljikove hidrate kot so koruza in pesni rezanci). Tudi beljakovine z razcepljenimi verigami so primerne, ker poteka njihova presnova v mišicah, in ne v jetrih (prosena trava).

Konj lahko dobi tudi infuzijo, če je to potrebno. Krma mora biti vedno zelo kakovostna. Če posumimo, da so prizadeta jetra moramo takoj ukrepati. Okvara jeter je načeloma trdovratna in je ni mogoče povsem ozdraviti. Obstajajo pa postopki, kateri pripomorejo k temu, da jetra ponovno učinkujejo. Tudi tista jetra, ki so poškodovana lahko še vedno opravljajo svojo nalogo, so pa prizadeta in na to moramo biti vedno pozorni (krvna slika).

Vir: RUSBULDT, Anke, Moj konj je zbolel-kaj zdaj?, Ljubljana, 2009